Bravo: Bravia till vettigt pris

Publicerad: 2017-08-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett slovenskt husbilsfabrikat som bygger så kallade plåtisar – vi har hittat Sveriges första Bravia, modellen Swan 599. En välutrustad tvåpersonersbil med ett attraktivt pris. Senare i år kommer Bravia Swan 599 och Swan 699, den senare byggd på Mercedes Sprinter. Artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 7/2017.

Bilen är startklar, tankad och försedd med grön saluvagnsregistrering. Vi hoppar in och kör iväg för att få en snabb uppfattning om bilens köregenskaper. Den har en 130 hästars Peugeotmotor och manuell
sexväxlad låda precis som alla andra Peugeot Boxer. Den är stark och går överraskande tyst, i övrigt är det mesta sig likt från Fiat Ducato som ju är grundbilen.

När vi stannar till upptäcker vi många små sköna, annorlunda detaljer. Mörkläggningsgardinerna på sidofönstren i hytten täcker inte helt hundraprocentigt däremot är de dubbelsidiga, vilket borde göra dem mycket värmeeffektiva. Dessutom sitter en uppochnedvänd, rullgardinsliknande mörkläggningsgardin på instrumentbrädan med värmeutblåse mellan gardin och ruta. Det borde borga för mindre imma på fönstret kalla morgnar.

Sittgruppen som är bäddbar till en enkelsäng med måtten cirka 180 x 120/60 centimeter består av de två bekväma och vändbara hyttstolarna, samt en framåtvänd tvåsitssoffa. Ryggstöden i den framåtvända soffan är obekväma med sin upprättstående vinkel. Bordet är möjligt att förstora så att även den som sitter i passagerarstolen får det på bekvämt avstånd. I taket finns ett rejält takfönster och överskåpen ovan fönstret fortsätter också ovanför hytten, där man utnyttjat utrymmet till ett djupt men ganska lågt skåp. Perfekt för kartor, resehandlingar, handväskor, kikare, kamera, allt som man inte vill ha liggande synligt men ändå lättfunnet.

Bravo: Bravia till vettigt pris
Tv: Köket är inte stort men det funkar när man har bordet som arbetsbänk.
Th: Sovrummet kan enkelt göras om till ett gigantiskt lastrum. I sängstommen finns också lådor och skåp.

Köket finns som i alla andra plåtisar direkt innanför den stora skjutdörren. I dörröppningen finns för övrigt ett myggnät, och ett elektriskt manövrerat trappsteg. Köksbänken består av en tvålågig spis och en vask. I köksbänken hittar vi inte mindre än fem olika stora lådor och ovanför bänken sitter det två överskåp. Mellan köket och bädden längre bak i bilen finns kylskåpet, som ovanpå har ett öppet hyllplan. Under kylen finns ytterligare ett skåp, lämpligt för drickaback eller annan tung, hård packning. 

Mittemot köket finns det för biltypen ovanligt rymliga tvättrummet. Det rymmer på en yta av cirka 100 x 80 centimeter både handfat, toalett och dusch. Ett duschdraperi löper i skenor i taket och skyddar den ombonade träinteriören från vattenstänk. Här finns plats för hygienartiklar under handfatet, men krokar för morgonrock eller hållare för handdukar finns inte. Två mindre överskåp plus två hörnhyllor över handfatet gör dock att här finns bra förvaringsmöjligheter.

Längst bak i bilen finns den tvärställda dubbelsängen. Egentligen är det fel att tala om en dubbelsäng då hela bäddarrangemanget består av tre madrassdynor som var och en går att lyfta upp och stuva undan för bättre utnyttjande av utrymmet, när man inte behöver det som sovrum. Man kan vika upp sängbotten, ställa undan dynorna och på så sätt få plats med till exempel två cyklar eller annat skrymmande. Runt sängen löper an rad av överskåp och i underkant av skåpen på vagnens högra sida sitter det två läslampor och ovanför dem öppet hyllplan för småsaker som till exempel böcker, telefoner, klockor, glasögon och annat smått som gärna annars försvinner i någon av husbilarnas alla skåp och gömmor.

Baktill på bilen finns det ett cykelställ, ovanför den stora skjutdörren finns en markis med en elegant ledlist undertill, och på väggen under samma markis hittar vi ett uttag för utomhusdusch.  Det är med andra ord en mycket välutrustad Bravi Swan som nu hittat till den svenska husbilsmarknaden. 

Med ett pris strax under 500.000 kronor känns den som en konkurrent till andra mer kända märken och Bravia Swan har bra förutsättningar för att etablera sig på den växande marknaden för plåtisar.

Artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 7/2017.

Bravo: Bravia till vettigt pris
Utvikbart extra bord och extra, ovanlig mörkläggningsgardin för vindrutan.
Bravo: Bravia till vettigt pris
Med tre dynor arrangerade på detta sätt skapar man en dubbelsäng eller rättare sagt en säng för två.
Bravo: Bravia till vettigt pris
Rulla till toppen