Bodelens fönster är mörktonade och invändigt är överskåpen numera vita.

Laika Keros 3008 känns större än den är

Publicerad: 2017-09-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Till 2018 års modell har Kreos 3008 bara fått smärre ändringar. Den öppna planlösningen gör underverk med rymdkänslan. Bilen är under sju meter lång men känns som en betydligt större bil.

Den har en rymlig sittgrupp, många fönster och ljusinsläpp, ovanligt högt i tak, en franskbädd som man inte behöver klättra över varandra för att komma i och ur, och den har ett mycket rymligt tvättrum. Det helt nya i bilen är de högglansiga vita luckorna i kök och över sittgrupp och förarhytt, samt en ny taklucka i duschkabinen som numera, med hjälp av takluckan och galgstången därunder, samt det utdragbara handduksräcket, också kan göra duschutrymmet till torkskåp. Exteriört finns inga synliga ändringar utöver fönstren som numera är mörktonade runt om och fönsterytan som nu ligger helt i liv med bilens karossidor och inte är välvda.

Bilen är halvintegrerad, baserad på Fiat Ducato med manuell växellåda och den visade bilen har 130 hästars motor. Den har plats för fyra resande och i vårt utförande 2 + 2 bäddar. Den har marginal för drygt 800 kilo last och den har ett så kallat tekniskt dubbelgolv. Det sistnämnda innebär att teknik så som elkablar, vatten och annat ligger under golvet men ovan ett undergolv. Det betyder i sin tur varmt golv när det blir kyligt ute, och undergolvet är skyddat nedåt med ett glasfiberskikt mot stänk och mekanisk nötning. 

Laika har byggt fritidsfordon sedan 1964, och har mer än 50 års erfarenhet. Märket har på senare år inte haft många återförsäljare här i landet men sedan en tid tillbaka ingår märket i Erwin Hymer Group och saluförs i Sverige genom Hymergruppen. Bilarna från Laika är både eleganta och smart utformade och med ett numera stabilt återförsäljarnät finns anledning att tro att märkets marknadsandel kommer växa.  Den eleganta, lite lyxiga känslan bilarna utstrålar bidrar i hög grad till dess växande popularitet.

Laika Keros 3008 känns större än den är
Miljön i sittgruppen är ljus och luftig mycket tack vare de vitglänsande överskåpen och de två stora takfönstren.

Man kommer in i bilen via en entrédörr in till den längsmonterade tvåsitssoffan bakom passagerarstolen. Då har man gaveln på den traditionella framåtvända bältesförsedda soffan direkt framför sig och vinkelköket lite till vänster. Mellan sig och sovrummet har man kyl och frysskåp, bakom köket och i sovrummet finns bilens huvudgarderob liksom tvättrummet som delar bilens bakre räjonger med den franska bädden, det vill säga en dubbelsäng monterad längs med bilens yttervägg. I golvet finns ett par snyggt integrerade luckor som ger utrymme dels för teknik och dels för underhåll och rengöring av vattensystem. Runt hela interiören, med undantag för tvättrummet, löper det en skåprad. Alla skåp har mellanhylla och de blanka, kromade handtagen ger flärd åt interiören. Just elegansen accentueras av flera detaljer, till exempel kromade utblåsventiler nere vid golvet vid dubbelsängen och de blanka klädkrokarna i form av en stiliserad hund, den ryska kosmonauthunden Laika.

Sittgruppen rymmer fem till middag, sex om man inte behöver använda kniv och gaffel, och sittkomforten är bra. Det stora takfönstret ovan förarhytten och det likaså stora fönstret i taket över sittgruppen ger tillsammans med frontrutan, sidorutorna och de två väggfönstren på vardera sida en ovanligt rymlig känsla. Dels beror det på den generöst tilltagna takhöjden, 210 centimeter, dels beror det på att när man som här befinner sig i en bil utan tillvalet taksäng, får man det extra takfönster som annars döljs av taksängen.

Köket som är byggt i vinkel bakom den framåtvända soffan i sittgruppen innehåller en fyrlågig spis med ugn, två underskåp med utdragbara inredningar och en låda under ugnen. Under överskåpet finns en fläkt och på fönsterväggen sitter det en elegant kryddhylla med kromade detaljer. Överskåpet har ett hyllplan och själva luckfronten är högglansig vit och lätt välvd. Under köksskåpen finns uttag för 230 V och ett USB-uttag lämpligt för till exempel laddning av telefon eller dator. Köket är inte stort men funktionellt, vinkelmåtten är 100×90 centimeter. Mittemot köket finns kyl med separat frys upptill. Volymen på skåpet är totalt 160 liter, (130/30) under och över kyl/frys finns det skåp nertill lämpliga för tunga saker, exempelvis en drickaback, och lättare saker upptill, till exempel semesterns chipsförråd.

Laika Keros 3008 känns större än den är
I den separata duschen kan man välja massagestråle eller vanlig dusch.
Th: Ombonad träkänsla men vi saknar avställningsyta. Medicinskåp finns dock.

En utdragbar skiljevägg som skärmar av sovrum och toaletten mot resten av bilen, löper på skenor, i golvet och i taket. Med väggen stängd får man en liten men behövlig golvyta intill sängen och bilens huvudgarderob. Ett omklädningsrum om man så vill. Garderoben i sin tur är öppen upptill med hänghöjd anpassad till skjortor, blusar och kavajer men inte till långklänningar eller rockar. Den nedre halvan består av två lådor som precis som de andra lådorna i bilen, under sänggaveln och i köket, löper på blanka metallskenor. 

Sängen är placerad i bilens högra bakre hörn är avsmalnande mot fotändan för lättare passage till toarummet. Men trots det kan man krypa i eller ur sängen just via fotgaveln och det utan att störa den som ligger ytterst i sängen, ett svårlösligt problem i husbilar med franskbädd och mer traditionell inramning av sängen. Vi mätte madrassen och kom fram till att den var 195 centimeter lång och 135 bred, avsmalnande till cirka 120 centimeter i fotändan. En påkostad madrass och textilklädd sänggavel samt luftspalt mot ytterväggen, läslampor, en öppen hylla, takfönster och sidofönster bidrar till att göra detta till ett ombonat sovrum. Under sängen finns det stuvutrymme, vid sängens fotända finns det två lådor i sängbotten. Dinetten är bäddbar och blir då 180×110/85 centimeter, ett mått som inte får gott betyg i våra tester men som naturligtvis fungerar som säng för minderåriga eller kortväxta vuxna. Därför anger vi att detta är en bil med sängplats för två vuxna och två barn, 2×2 personer.

Tvättrummet är fint inrett med den separata duschkabinen längst in, en lösning som gör att man kan använda kabinen som torkskåp eller bara som extra garderob. Över det hörnmonterade handfatet finns en indirekt belyst spegel och ett medicinskåp. Vikdörr av plast håller toadelen härinne torr och själva duscharmaturen har en inbyggd finess, man kan nämligen välja massagestråle eller konventionell dusch. Dörren till toalettrummet är av trä och välvd. Därmed får man lite mer plats därinne när dörren är stängd än om den vore helt rak, smart och får man erkänna, lite elegant.

Laika Keros 3008 känns större än den är
Fyra brännare, ugn, diskbänk med avrinningsplåt, bänkskåp med utdragbar inredning och överskåp med fläkt.

En kort provkörning avslöjar att inredningen är väl sammansatt och att dubbelgolvet bidrar till tystnaden. Inget gnek eller skrammel men däremot kunde vi skönja ett vindbrus, ganska naturligt eftersom det finns två takfönster nära föraren. I övrigt känns det som om 130-hästarn räcker gott och väl och den lite extra höga karossen (299 cm) orsakade ingen känsla av vingel eller vindkänslighet, inte mer än lite lägre motsvarande bilar.

Fönstret på sidoväggen bakom passagerarstolen gör stor skillnad när man ensam i bilen skall ut på korsande väg. Utan detta fönster är denna manöver ibland mer än lovligt besvärlig. Gott körbetyg, tyst, smidigt och med bra sikt.

Sammantaget ger bilen intryck av att vara större än den är, den ger ett gott kvalitetsintryck och den är behagligt tyst att köra. Den öppna planlösningen och den smarta lösningen som gjort franskbädden lättillgänglig gillas. Bilen kommer ur en närmare besiktning med blankt papper, lika blankt som kromet på luckorna!

Summering: Laika kreos 3008

PRIS: Denna bil 819.000 kronor. Grundpris ännu ej satt. SKATT: ingen uppgift

MOTOR: Fiat Ducato 2,3 l turbodiesel 130 hk. Man. växel.

UTVÄNDIG L/B/H: 699/230/299 cm, INVÄNDIG L/B/H: Uppmätt av oss: ca 470/220/210 cm

TJÄNSTEVIKT: 3.043 kg, TOTALVIKT: 3.850 kg, LASTVIKT: 807 kg

VÄRME: Truma kombi 6 luftburen

FÄRSKVATTEN: 90 + 20 l (20 liter under körning), SPILLVATTEN: 110 l

KYL/FRYS: 160 l (130/30)

Laika Keros 3008 känns större än den är
Påkostad inramning av takfönstret, kromblanka hyllräck och ett litet skåp skapar både flärd och funktion.
Laika Keros 3008 känns större än den är
Runt den franska bädden är miljön lugnare, inga högglansiga vita skåpluckor. Kromet är också nedtonat.