Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil

Publicerad: 2017-10-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Ford har levererat chassi, motor och drivlina till den franska husbilsbyggaren Chausson. Med den innovativa inredningen känns 630 Flash som en körvänlig, nyskapande och prisvärd husbil.

Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Här är en av bäddarna nedsänkt Chausson 630 Flash.

Vi hoppar in bakom ratten i den nya och inte helt leveransklara Chausson 630 Flash. Redan när vi slår igen hyttdörren imponeras vi, det låter ju som när man stänger dörren i en påkostad personbil, tjoff.

Det bådar gott, och inte blir det sämre när vi rullar ut på landsvägen för en kort provtur. Chausson 630 Flash går påfallande tyst och justeringsmöjligheterna på förarstolen är generösa. Ratten är fylld av knappar och den är liten, avgjort mindre än i Fiat Ducato som dominerar som husbilsgrund. Instrumenteringen känns igen från personbilsmodeller från Ford.

Med risk för att bli utskälld av sportbilspurister – Chausson Flash 630 på Ford känns sportig. Motorn svarar rappt, styrningen är fin med snabb respons i resten av chassit. Bromsar och fjädring gör den kul att köra, och det är ju just körglädjen som gör att folk köper sportbilar. När det gäller ”att köra-ronden” får Chausson 630 Flash höga poäng.

När vi lägger i handbromsen hålls det glada humöret uppe av att handbromsen lägger sig ner även när den är aktiverad och därmed kommer ur vägen. Tekniken kallas ”fly off”. Den hindrar inte stolsunderredet från att vridas runt, som sker i nyss nämnda konkurrent. Den lilla ratten och den bortfallande handbromsen gör det lekande lätt att vända hyttsolarna mot umgängesdelen.

Vi gör det, vänder hyttstolarna, och längs med bilens långsidor ser vi två soffor. Hade vi varit fler än två resenärer hade vi trollat fram de två framåtvända bältesstolarna som nu är gömda under soffdynorna.  Mellan sofforna finns ett vikbart plats- och höjdjusterbart bord.

Längre bak på bilens vänstra sida finns köket, mittemot finns kyl och frys. Mellan kök och kyl finns ingången till bilens tvättrum. Därinne finns en jättegarderob rakt fram, till vänster handfatet och toaletten och till höger en rymlig duschkabin. Garderobsdörrarna är spegelförsedda och skapar därmed både ljus och illusion av mer utrymme.

Med skjutdörrarna stängda får man ett riktigt rymligt tvättrum som också kommer att användas som omklädningsrum. Härinne finns det som behövs för detta ändamål. Bra belysning, spegel, uttag för till exempel hårfön, hyllor för småsaker under och över handfatet och bakom spegeln finns det en stor garderob. Garderoben är 170 centimeter bred, cirka 85 centimeter djup och 105 centimeter hög. Garderoben är helt enkelt den övre halvan av garageutrymmet.    

Vi kliver utanför tvättrummet och ställer oss i köket. Även detta utrymme är utnyttjat på ett okonventionellt sätt. Visserligen är själva köksbänken utformad på liknande sätt som många andra köksbänkar men här finns olikheter, till exempel avslutas köket mot bilens umgängesdel med en låg bänk. I och för sig en eftergift åt taksängen som går ner ända till sittdynorna i sofforna, men det ger plats för en förlängningsskiva för köksbänken på kökets gavel och samtidigt utrymme för ett smalt högskåp mot ytterväggen. Med brännarna på rad uppdragna mot fönsterväggen har man fått ett bra kök med hyggliga arbetsytor. Lådorna har soft-close vilket betyder att de förblir stängda också under körning.

Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Chausson 630 Flash är trevlig att köra och prisvärd i sitt segment, kostar från 613.000 kronor.

Sittgruppens bästa platser är i hyttstolarna. Det är inget fel på sittkomforten i sofforna, men det är hög sitthöjd och är man av medellängd eller kortare når inte fötterna ner till golvet. Golvet är sänkt just under sittgruppen – under taksängarna – kanske för att skapa tillräcklig ståhöjd under sängarna i taket eller för att sofforna behöver vara just så höga som de är för att rymma de hopvikta bältesförsedda resestolarna. Sittgruppen är bäddbar och enligt specifikationerna blir måttet 65×193 centimeter.

Vi kliver ur bilen och går ett varv runt för att närmare bekanta oss med dess exteriör. Det första vi ser är Trumas dieselvärmare som avslöjas via dess utblås strax bakom förardörren. En lucka lite längre bak på bilens vänstra sida avslöjar att Chausson valt att lägga bilens elcentral för både 12 och 230V på ett och samma ställe.

De mörktonade ramförsedda fönstren från Seitz ger karossen ett stänk av exklusivitet och de tre luckorna till garaget längst bak på karossen, även en på bakgaveln, gör det mycket lätt att lasta eller lossa saker däri. Gasolskåpet på bilens högra sida rymmer en elvakilos flaska. Det torde ju räcka långt eftersom värmen fås via dieselpanna.

På taket sitter det en solcell som avsevärt ökar batteritiden och högst upp på bilens högra sida hittar vi en markis. Det vi inte ser men hittar i bilens specifikationer är att Lindströms begärt och fått byggarna att förse bilarna med uppvärmda vattentankar, anpassade för nordiskt klimat, Nordic Edition.

Bilens front bär Chaussons egen logga i grillen och de två dimljusen i frontens nedre del ramar in den svarta grillen, som i sig är ett designelement som för tankarna till andra fordon från Ford.

De senaste veckorna har det levererats flera bilar, och det känns kul att folk vågar skaffa sig en bil som är lite annorlunda och innovativ.

Ibland tar det tid innan marknaden tar till sig nyheter, men Chausson Flash 630 är värd ett bättre öde än att bli ihågkommen som ett dragplåster på mässan. Den är prisvärd, fin att köra och har en mycket välkomnande planlösning. Dessutom överraskar Chausson 630 Flash med flexibel sittgrupp och mycket generösa förvaringsmöjligheter.

 

Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Här är båda bäddarna nedsänkta…
Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
… och så här ser det ut när sängarna är upphissade i taket.
Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Bak i bilen finns kök, entré och tvättrum. De spegelförsedda garderobsdörrarna ger illusion av större utrymme.
Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Lite annorlunda förarmiljö, om man jämför med Fiat. Transmissionen är sexväxlad.
Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Duschkabinen har egen taklucka för effektiv vädring.
Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Köket är annorlunda utformat med ett smalt högskåp mot ytterväggen och en extraklaff för mer arbetsyta.
Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil
Rulla till toppen