Adria Adora: Året-runt-vagn för de aktiva

Publicerad: 2018-02-11   Uppdaterad: 2023-04-18

PK är en vedertagen förkortning för politisk korrekt. Ett begrepp som förvisso inte kan appliceras på en husvagn, men låt oss säga att Adria Adora 613 PK är utomordentligt trevlig! Reportaget kommer från Husvagn & Camping 1-2018.

Ett utmärkt bra val för en familj som är aktiv året runt. Gott om plats för fem personer, två sittgrupper och generösa skåp och förvaringsutrymmen. Värmekapaciteten verkar bra och vagnen kan dras av de flesta normala familjebilar. Invändigt cirka 6,35 meter lång, 2,35 bred och 1,96 hög. Det ger 15 kvadratmeter golvyta och det är en yta som konstruktörerna hos slovenska Adria har nyttjat väl.

Här finns upp till sju sängplatser, här finns ett tvättrum med dusch, ett välutrustat rymligt kök med fina arbetsytor och här finns bra ventilerade rymliga skåp och förvaringsytor. Till detta skall läggas att vagnen har vattenburen värme från Alde och elektrisk golvvärme. Interiören är designad på ett elegant och stiligt vis, vilket ger vagnen en mycket modern och uppdaterad känsla. 

Att vagnen är ny syns inte på utsidan, dess form och svarttonade fönster har funnits med ett tag nu. De tre fönstren på vagnens vänstra sida skvallrar om att den har trevåningssäng. Den insatte kan utifrån det
något asymmetriskt placerade frontfönstret och det frostvita väggfönstret långt fram på vagnens högra sida, dra slutsatsen att vagnen har sovrum med ett tvättrum i hörnet innanför de fönstren.

Det är en korrekt slutsats, planlösningen har en barnkammare längst bak, nära entrédörren, kök med dinett i vagnens mitt och sovrum och tvättrum längst fram. 

Adria Adora: Året-runt-vagn för de aktiva
Kök och sittgrupp i vagnens mitt, barnkammare med egen sittgrupp längst bak.

Vi körde en kort bit för att fotografera den och kunde konstatera att den rullar på ett chassi från Alko, att den har antislingerbroms (AKS) och inklädda dragstänger samt att gasolkofferten på gängse vis rymmer två gasolflaskor plus en del annat.

Vi noterar att tjänstevikten är 1 565 kilo och att man kan få en högre totalvikt än standard max 1 800 kilo, nämligen 2.000 kilo, men då mot pristillägg. Det känns som en vettig investering då dryga 235 kilo inte är mycket lastvikt för en vintercampande familj på fem personer.

Vi kliver in i värmen och står då intill den lilla sittgruppen i barnkammaren. Här hittar vi ett skofack i sofflådan och tar ett steg in för att hänga av oss kläderna i garderoben som är placerad mellan huvudändarna på bäddarna och den lilla vinkelsoffan i sittgruppen. När vi hängt av oss jackorna lägger vi märke till att det finns ett smart bordsben som gör att bordet här kan svingas undan och vridas i alla riktningar och att golvet samtidigt blir en öppen lekyta då bordsbenet är monterat på sofflådan. Här finns en stege för enklare åtkomst av den övre bädden som också har en fallkant. Vardera bädd har läslampa, öppningsbart fönster och mörkläggningsgardiner samt myggnät. Här finns två olika avskärmningsmöjligheter, dels en plissédörr som skärmar av hela avdelningen, och dels ett draperi som smiter längs med bäddarna men lämnar fri passage till både soffa och garderob.

Vi tar ett par steg framåt i vagnen och hamnar då mellan köket och sittgruppen och kan snabbt konstatera att både kök och sittgrupp är generöst tilltagna. Köksbänken är 161 centimeter lång, cirka 55 djup och rymmer en mot fönsterväggen uppdragen trelågig spis. Här finns tre överskåp med en köksfläkt under mittskåpet, och fyrkantig diskho. I köksbänken finns tre stora lådor, ett kastrullskåp och ett utdragbart smalt skåp med trådhylla lämpligt för mindre byttor och askar. Kökets form med raka vinklar, tydliga kanter och kontrasterande färger berättar för betraktaren att detta är en modernt designad vagn.

Sittgruppen rymmer fem personer och på det långsmala bordet får man säkert plats med fem tallrikar men inte mer. Den som sätter sig sist får servera maten, då plats för serveringsfat inte finns. Sittkomforten är bra och det är den på alla platser. I taket över bordet finns tre lampor intill takfönstret och i underkant på överskåpen finns två högtalare och två läslampor. En hållare för tv finns på den väggskiva som skärmar av mot sovrummet längre fram i vagnen.

Adria Adora: Året-runt-vagn för de aktiva
Barnkammare med tre bäddar, egen lekhörna, garderob och möjlighet att skärma av hela rummet.

Om man efter maten vill sträcka ut sig kan man göra det i en dubbelsäng längsmonterad i vagnens främre vänstra hörn. Madrassen är två meter lång och en och en halv meter bred. Man kan dra för en plissédörr för att få avskildhet i sovrummet, men eftersom toaletten också hamnar innanför avskärmningen kan man förmoda att ostördheten inte blir långvarig. Hursom med det, men vi noterar att här finns textilklädda luftspalter mot ytterväggar och en hylla för småsaker vid bäddens huvudända. Med två fönster i sovrummet, ett vid gaveln och ett på långväggen är det ett ljust och lättvädrat sovrum, takfönstret bidrar i hög grad till det.

Vagnens främre räjonger upptas förutom av dubbelbädden också av ett toalettrum med dusch, och av ett bänkskåp med spegel utanför tvättrummet, spegelbyrå kanske man kan säga. Toalettrummet är lite klurigt beskaffat. Man måste nämligen kliva igenom duschen för att komma åt handfat eller toastol. Har någon nyttjat duschen blir det blött på fötterna om vederbörande inte mycket noggrant torkat upp efter sig. Eftersom det är ett duschdraperi som skall skydda inredningen mot vattenstänk så kommer det att droppa vatten på golvet.

Utanför toadörren finns alltså en möbel med två underskåp och ovanför en stor spegel. Här finns utrymmen för handdukar och allehanda hygienartiklar. Belysningen i taket ovanför spegeln är effektiv för den som vill studera sig själv.

När vi lämnar tillbaks vagnen och summerar intrycken konstaterar vi att Adria är en lyhörd byggare av husvagnar. Vagnarna är utrustade på ett sätt som passar den nordiska marknaden, åretruntdugliga med bra förvaring och funktion. Att de dessutom har något modernt över sig, en egen design och återkommande formspråk, gör vagnarna attraktiva för många. Man vill ju känna att man är med i det nya, att man har en vagn som står sig och till och med sticker ut lite. De som har en Adria återkommer gärna när det är dags att byta, och det är lättförståeligt. De ger mycket för rimliga pengar.

Adria Adora: Året-runt-vagn för de aktiva
Huvudändan av dubbelsängen går att ställa, belysningen kan skötas från bädden. Notera att duschen måste passeras för att nå toa och utvikbart handfat.

FAKTA: ADRIA ADORA 613 PK

PRIS: Från 302 900 kronor

UTVÄNDIG TOTAL L/H/B: 824/260/246 cm

INVÄNDIG L/H/B: 635/196/215 cm

TJÄNSTEVIKT: 1 565 kg

TOTALVIKT: 1 700/1 800/1900/2 000 kg

GARANTIER: Två år nyvagn, sju år täthet

ANTAL BÄDDAR: Sju

FÄRSKVATTEN: 20/50 l

SPILLVATTEN: i.u.

VÄRME: Alde 3020 vattenburen + el golvvärme

Rulla till toppen