En franskbyggd bil på en svensk landsväg. Med attraktivt pris, smarta lösningar och extremt effektivt rumsutnyttjande har man lyckats göra plåtisen till en riktig husbil.

Dreamer 55 Select tar plåtisen till nya nivåer

Publicerad: 2018-02-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Dreamer är trots namnet en fransk bil. Dreamer ägs av Rapido, och märkets femtiofemåriga byggtraditioner slår igenom i många detaljer. Inte minst i kvalitetskänslan – och klurigheterna.

Dreamer visar upp flera intressanta nyheter 2018, inte minst är vi nyfikna på Dreamer 55 Select som är en sexmetersbil med högvärdig isolering, mycket flexibel inredning och hög utrustningsnivå. Automatlåda, vinterisolerad spillvattentank och radio med backkamera finns som tillval.

Trots att vi är nyfikna på den flexibla inredningen, går vi först ett snabbt varv runt bilen innan vi kliver in. Vi ser att den främre kofångaren är lackad i samma färg som karossen vilket inte är givet på alla plåtisar. Vi noterar att den har en elektriskt reglerad trappa, att diesel och el tankas på förarsidan och att toaletten servas på högra sidan där också påfyllningen till färskvattnet finns. Tömningen av spillvattnet sker på vänstra sidan, ungefär mitt på långsidans underkant. Bakdörrarna öppnar till ett sovrum med tvärställd dubbelbädd med lastmöjligheter under. Motorn är på 2,3 liter, har Euro6-reningsgrad och 130 hästar.

Dreamer 55 Select tar plåtisen till nya nivåer
Grundbilen, Fiat Ducato, kommer visserligen från Italien men all inredning är gjord i Frankrike.

Vi öppnar skjutdörren, kliver in i bilen och befinner oss då i dess hjärta, nämligen på den lilla golvytan mellan köksbänk och förarhytt. Härifrån har vi god överblick över bilens interiör. Vi slår oss ned i passagerarstolen och granskar köksmodulen som är liten och placerad innanför skjutdörren, mellan entréytan och tvättrummet. Smart utnyttjat konstaterar vi när vi upptäckt att bänken kan förstoras via utvikbar extraklaff och att det längre ner på bänkens gavel också döljer sig ett skoskåp. Mellan de båda utfällbara luckorna finns en öppen, diskret belyst hylla som också kan tjänstgöra som grabbhandtag när man kliver in. Bänken håller en trelågig spis och en vask under ett och samma glaslock. Arbetsyta finns icke, man får ta det utbyggbara bordet och den lilla extraklaffen på bänkgaveln i anspråk när mat skall tillredas.

Sittgruppen består av de två vändbara hyttstolarna och den framåtvända tvåsitssoffan. Sittkomforten är som vanligt bäst i hyttstolarna men inte helt oäven i tvåsitssoffan. Ovanför bordet finns ett takfönster och längs långväggen över väggfönstret löper ett överskåp. Bakom och ovanför soffan finns ett fäste för tv-apparat samt två usb-uttag. Här finns också det höga smala kylskåpet med ett skafferiskåp, ovanför och bakom kök och kylskåp börjar det roliga. Här har man nämligen lyckats trolla fram en hygienavdelning som inte står linerbilarna efter. 

Dreamer 55 Select tar plåtisen till nya nivåer
På det avfasade hörnet av toalettrummet sitter en helkroppsspegel som bidrar till lite extra ljus.

På bilens högra sida finns själva toalettrummet med toastol, handfat speglar och skåp. På bilens vänstra sida finns en garderob som helt enkelt svingas ut och hamnar över bädden och lämnar fritt fram för en separat duschkabin. Voilà, une douche! Den fiffiga lösningen begränsar naturligtvis garderobens höjd, men det går att lyfta ut botten: Voilà en gång till, une grand garderobe! 

Längst bak i bilen hittar vi fler klurigheter, bädden går att fälla upp mot bilens vänstra långvägg och då har man ett gigantiskt lastutrymme. Om man väljer att ha kvar bädden som säng har man fortfarande ett stort lastutrymme. Och just utrymmen är det ju stor efterfrågan på i en kompakt husbil. Dreamer har ytterligare ett ess i rockärmen, eller vad sägs som extra stora överskåp i dubbelbäddens fotända. Varför har man inte sett det förut? Det är ju så genialiskt och självklart. Utrymmet ovanför fötterna blir här effektivt nyttjat och bidrar till intrycket att Dreamer 55 är med och tar de kompakta husbilarna till nya nivåer, gör plåtisarna till riktiga husbilar.

Dreamer byggs i sammanlagt nio olika modeller i serierna Fun och Select. Family Select tar fyra passagerare plus förare, det är mycket för en plåtis. Ingen av dem är längre än 5,99 meter men det finns modeller med våningssäng bak, med taksäng fram och det finns kortare modeller byggda på karosser med 5,41 meters totallängd. Vill man ha en större plåtis från Dreamer köper man en Rapido som alla med 6,36 meters kaross numera döpts till.

Dreamer 55 Select tar plåtisen till nya nivåer
Notera de extra stora överskåpen vid dubbelsängens fotända.

FAKTA: DREAMER 55 SELECT

PRIS: Från 557.500 Visad bil 621.370 kr. 

SKATT: ca 6.000 kr/år

MOTOR: 130 hk. Automat.

UTVÄNDIG TOTAL L/H/B: 599/256/205 cm, INVÄNDIG L/H/B: Ca 520/200/185 cm

TJÄNSTEVIKT: 2 925 kg, TOTALVIKT: 3 500 kg, LASTVIKT: 575 kg

GARANTIER: Två år nybil, fem år täthet.

ANTAL BÄDDAR: Tre 

FÄRSKVATTEN: 50/110 l, SPILLVATTEN: 100 l

VÄRME: Truma 6E + el-golvvärme

Dreamer 55 Select tar plåtisen till nya nivåer
Tyvärr finns inte en extra isolermatta till bakdörrarna med på bilden, en sådan finns på tillvalslistan.