Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare

Publicerad: 2018-02-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Det mesta i Frankia I 840 QD skräddarsys, och det ger näst intill obegränsade möjligheter. Vi tar en titt på en helintegrerad boggibil byggd på Alkos låga chassi Heavy 40.

Hoppar genast in bakom ratten för att nyttja de få soltimmarna vi har den här årstiden. Det blir en färd i glädjens tecken. Värmebooster för vindrutan, inget som helst gnisslande eller gnekande. Samtidigt är det ett stort, sexhjuligt boggifordon. På pricken metern längre än mainstream och därför inte en husbil som är optimal för trånga parkeringsutrymmen. Att motorn är på 177 hästkrafter märks tydligt. Det finns både kraft och vridmoment så det räcker, även om det nu enbart handlar om 2,3-litersmotorer och inte
trelitersmodellen som Fiat kunde luta sig emot förut.

Det bör även noteras att vänsterfoten bara behöver ingripa vid bromsande, ty det är en halvautomatisk modell à la Comfort-Matic som petar i växlarna.  

Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
Med hjälp av täckplattorna skapas bra arbetsutrymme i köksavdelningen.

Stannar till vid en grusplan och med hjälp av backkamerans dubbla linser ställs fordonet tillrätta. Passar på att syna bilen utvändigt, öppnar garagets alla tre dörrar. Det är stort och rymligt, mäter 124 centimeter från golv till tak. Det innebär i klartext att skrymmande ting som cyklar, moped, golf- och grillutrustning enkelt får plats. Lastskenor med öglor finns tillgängligt, precis som elcentral, omvandlare, 12- och 230-uttag.

Passar även på att öppna alla luckor, så här i adventstider. Känslan av att allt är stadigt och robust konstruerat är lika uppenbar som att Frankia tycks ha gjort allt så enkelt och smidigt som bara är möjligt. Läser oss till att det finns omvandlare på 1700 watt, extra gelbatteri 80 Ah inklusive extra laddare på 22 Ah samt elektrisk mörkläggningsrollo. Dubbelgolvet är genomgående och således packarens dröm.

I gasolutrymmet bockar vi av såväl DuoControl gasolomkopplare som krocksensor, och som plus i kanten finns både 160 watts solcell och eldriven markis.

Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
Elektrisk kokplatta gillas skarpt av de flesta husvagns- och husbilscampare.

Det finns massvis med godsaker som vi inte ser med blotta ögat. Exempel på det är frostskyddade tankar, Seitzfönster och den träfria karossbyggnaden som inkluderar glasfiberförstärkt tak. Vägg- och takkonstruktionen är för övrigt utvecklad in house av Frankia.

Via systemet Thermo Guard Plus gäller hela tio års täthetsgaranti, förutsatt att de årliga testerna sköts inom föreskrivna intervaller. Som grädde på moset är 840:an utrustad med vattenburen centralvärme från Alde.

När vi tittar på specifikationerna på just denna husbil visar det sig att den är extrautrustad för dryga 200 000 kronor.

Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
Gott om utrymme, bra svankstöd och högkvalitativ komfort i sittgruppen.
Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
Utdragbar kaffehörna med tillhörande eluttag.

Som att göra extra premium till super extra premium, eller något åt det hållet. Praktiska och fashionabla lösningar finns inte bara exteriört utan även i bodelen. Bland annat en kaffehörna som är anpassad för just kaffemaskinen. Det går ju inte att förbise att vi svenskar ligger på andra plats i världen när det gäller kaffedrickande

En annan användarvänlig detalj är den elektriskt justerbara huvudändan i dubbelsängen. Något som dels ökar komforten och dels gör att utrymmet vid fotändan blir öppnare. Rymliga klädskåp på var sin sida om dubbelsängen gör hela avdelningen mycket bra.

Att imponeras av sittgrupper i husbilar är inte så vanligt. Nu handlar det emellertid om en välutrustad premiumhusbil, så förväntningarna är högt ställda

Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
Att kunna justera huvudändan på sängen är en komforthöjare samtidigt som passage vid fotändan blir mer tilltagen.
Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
Här finns bland annat keramikskål och SOG-toalettavluftning.

De infrias här, välbefinnandet infinner sig omedelbart, då dynorna med sitt tillhörande svankstöd bjuder på en stor portion komfort. Till avdelningen hör ett pelarbord som är såväl skjut- som expanderbart. 

Köket kallar Frankia för MaxiFlex – täckplattorna kan även appliceras på två, tre ytor och förstora arbetsfältet rejält. I köket finns även massvis med annat som ger må-bra-poäng. Tänker närmast på gasolugn, stor AES-kyl, takfläkt (Omnivent) och elektrisk kokplatta. Toalett och dusch är skilda från varandra. Stilen är sofistikerad och användarvänlig. SOG-toalettavluftning och keramikskål – mycket fint! 

Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare
I duschen finns stång för våta kläder.
Frankia I 840 QD: För riktiga livsnjutare

FRANKIA I 840 QD

Pris: Grundpris 1 250 000 kronor, provad husbil 1 487 000 kronor (extrautrustad med bland annat chassipaket, Luxurypaket och Forsbergs utrustningspaket)

Skatt: Skattebefriad 

Motor: Fiat Ducato 2,3-liters, 177 hk, halvautomat (Comfort-Matic)

Utvändig (L/B/H): 839/230/306 centimeter

Invändig (L/B/H): 698/220/198 centimeter

Tjänstevikt: 3 850 kg (extrautrustning ej inkluderad)

Totalvikt: 5 000 kg

Lastvikt: 1 150 kg (extrautrustning ej inkluderad)

Garantier: Tvåårig fabriksgaranti, tioårig täthetsgaranti

Antal bäddar: Fyra (queensbed och elektrisk, nedsänkbar taksäng)

Färskvatten: 150 liter

Spillvatten: 130 liter

Värme: Alde vattenburen centralväme, värmeväxlare (motor/bodel), uppvärmt dubbelgolv

Rulla till toppen