LMC Maestro: Vintermästaren

Lord Münsterland funkar bra i vinterland. Maestro 513E har vattenburen värme, golvvärme och effektiv isolering.

LMC Maestro: Vintermästaren

Publicerad

FÖRSTA INTRYCKET LMC MAESTRO 513 E/ Lord Münsterland Caravans är ett välrenommerat tyskt husvagnsmärke som för några år sedan gjorde lite av en comeback i Sverige. LMC Maestro 513 är en speciell kampanjmodell med all inclusive, vilket betyder hög utrustningsnivå. Vi kikar här lite närmare på den resevänliga Maestro 513 E.

Vi rullar ut i vinterlandskapet i Mälardalen med 1 475 kilo husvagn på draget. Vagnen är tom och väger därför angivna kilon och den är smal, eller rättare sagt bara 230 centimeter bred. Därför är den enkel att hantera även på vägar som blivit smala av plogbilens vallar. Vi har satt på värmen och vi har aktiverat Eis Ex, defrostvakt på reduceringsventilen/omkopplaren.

När vi stannar för foto har värmen stigit, från -6 till +10 grader på en knapp timme. Vi går runt vagnen och konstaterar att baklyktorna är små men att de förmodligen syns bättre om kvällen. Vi ser att ATC-
lampan lyser, det vill säga antisladdbromsen är aktiv, och vi konstaterar att de nedre främre lamporna på vagnen snabbt sätts igen på vinterväg. Vi ser också att luckan som ger åtkomst till utrymmet under långbädden sitter på vagnens högra sida, det vill säga förtältssidan.

Sköna soffor runt ett lättflyttat bord skapar glädje.

"Dry bath" kallar engelsmän badrum utan dusch.

Vi kliver in i vagnen och möts av en påkostad interiör. Avancerad belysning är bara förnamnet, här finns led-lampor i och på överskåp, här finns en köksvägg som lyser och infälld belysning runt takfönster. Listan är lång och belysningen rätt och slätt – lysande.

Sittgruppen har vi direkt till höger när vi kliver in i vagnen, kök och garderob liksom tvättrum och kyl finns i vagnens mitt och den bakre tredjedelen av vagnen upptas av två långa bäddar varav den vänstra har en madrass som är hela 210 centimeter, den högra är 195. Begreppet långbäddar har här fått ett ansikte.

Sittgruppen rymmer fyra personer och man sitter lika bekvämt på alla platser, inklusive gavelsoffan under framfönstret. Bordet som mäter 85 x 73 centimeter går enkelt att flytta och hela gruppen är bäddbar. Måtten blir då 201 x 126 x 160 centimeter. Entrépartiet har två klädkrokar och ett relativt litet skofack under ena soffan.

Vagnens garderob finns direkt till vänster om den som står vid ingången och undrar var man gör av sina ytterkläder. Den är byggd så att man måste kliva in framför köket för att komma åt dess innandöme. Den är rymlig och har både belysning och värme då pannan Alde 3020 står undertill. 

Köket är med sin lite för knapphändiga arbetsyta mer elegant än praktiskt.

Mitt för garderoben har vi köket som är drygt 130 centimeter brett och försett med en trelågig spis samt en vask. Designen ger trots den relativt breda bänken inte mycket yta för matberedning, om både vask och spislock är uppfällda.

Här kan även en basketspelare finna nattro.

Belysningen i köket är mycket bra och i bänken ryms tre stora lådor och ett skåp. Överskåpen är stora och man kommer in via två luckor, en smalare del nertill och en större del upptill. Köket avslutas mot sovrummet med ett högsmalt kylskåp, Thetford Smarttower, på 141 liter. Färgerna är kontrastrika med svart, vitt och ädelträbrunt.

Tvättrummet mellan garderoben och sovrummet är ombonat med mycket träkänsla, och har gott om hyllor och skåp. Här finns ingen dusch, inte heller är golvet anpassat för det så det blir till att använda campingens eller vännernas dusch, men tvättlapp och handfat går utmärkt bra, åtminstone under en begränsad tidsperiod. En stor spegel på väggen samt ett takfönster ger ljus och rymdkänsla. 

Längst bak i vagnen finns således sovavdelningen och med de redan tidigare nämnda långa bäddarna som är 90 centimeter breda är Maestro 513 en vagn som torde gillas av sömntutor. Madrasserna är inte bara påkostade i längd, de är också tjocka. Med effektiva skjutdörrar som skärmar av mot resten av vagnen finns här mycket goda förutsättningar för sköna nätter och långa morgnar. Mellan bäddarnas huvudända finns en bänk med utdragbar ribbotten. En extradyna och man kan omvandla sovrummet till en enda stor säng. Måtten blir cirka 210 x 215 centimeter vilket torde räcka till fler än en extra liten nattsuddare.

Vagnen har ett stort tonat framfönster. Den har också en lucka i gasolkoffertens lucka, för enkel åtkomst av gasolen.

När vi lämnar ifrån oss vagnen och summerar upplevelsen drar vi oss till minnes att vi för ett par år sedan testade en LMC-vagn mot en svenskbyggd vagn och testvinnare blev LMC. Det skulle inte förvåna mig om testlaget även i dag finner att LMC Maestro är en husvagn som på alla punkter kan konkurrera med nordiska vagnar, fullt ut, även vintertid. Garantimatchen har de redan vunnit! 

LMC MAESTRO 513 E

PRIS: 399 000 kr

UTVÄNDIG TOTAL L/H/B: 773/257/232 cm
INVÄNDIG L/H/BREDD: 578/196/218 cm
TJÄNSTEVIKT: 1 527 kg
TOTALVIKT: 1 800 kg

GARANTIER: Två år nyvagn, tolv år täthet

ANTAL BÄDDAR: 2 - 4
FÄRSKVATTEN: 44 l
SPILLVATTEN: 44 l (inv. mont)
VÄRME: Alde 3020 vattenburen + el golvvärme

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206