Första intrycket: En svensk isbjörn – Polar 590 CTH Edition

Med drygt 2,5 meters bredd och upp till 1 890 kilos totalvikt brer Polar 590 CTH ut sig på svenska vintervägar. Vagnen är populär och vi förstår varför.

Första intrycket: En svensk isbjörn – Polar 590 CTH Edition

Publicerad

En av Polars populäraste modeller heter 590 CTH. Vi tittar här lite närmare på den och försöker förstå varför den är så omtyckt. Är det för det generösa köket, är det för vinteregenskaperna, är det något annat? Vi tror oss veta, och svaret på varför är inte ett utan flera.

Vi kopplar den efter bilen och redan här gillar vi vagnen.

Dess kultryck är helt inom gränserna och här finns stabiliseringskoppling på kulhandsken. De 14,2 kvadratmetrarna bostadsyta som vagnen erbjuder väger cirka 1 400 kilo och har 254 centimeter bredd på utsidan. Den blåvita karossens längd är 652 centimeter och redan här börjar vi ana ett av svaren på frågan om dess popularitet. Den är helt enkelt hanterbar.

Vikten olastad är lämplig för många förares körkortsbehörighet och för många bilars max släpvikt, men totalvikten, det vill säga hur mycket vagnen väger maxlastad, är högre, valbart mellan 1 650 och 1 890 kilo. Det i sin tur gör att de allra flesta som köper en sådan här vagn får se till att skaffa körkort BE (så tungt släp som bilen är godkänd för) eller B96 (4 250 kilo, bil + släp) Designen och färgsättningen är igenkänningsbar men bakstammen har på senare år stramats upp med moderna trafikarmaturer.

Köket ger kulinariska vällustiga rysningar. Mycket välordnat och det går att göra ännu bättre, med till exempel en ugn.

Vi öppnar den fönsterförsedda dörren och kliver in i hallen. Jo, ni läste rätt. Direkt innanför dörren finns en öppen garderob lämplig för ytterkläder. Skofack finns såväl i nämnda garderob som under ena soffan, och mössor, vantar, hattar eller andra klädespersedlar ryms utan vidare i de två lådorna i underskåpet vid dörren. Precis som i en väl fungerande hall.

Sittgruppen längst fram i vagnen rymmer fem eller sex personer, lite beroende på vad som äger rum, middag, fika eller avspänt umgänge. Bordet är stort, cirka 95 x 105 centimeter, och de bekvämaste sittplatserna finns som vanligt i hörnen. Sittdjupet är föredömliga 45 centimeter på alla platser men tyvärr får man gardinerna i håret om man som vuxen väljer att sitta i den främre gavelsoffan. Den
främre väggens lutning åstadkommer den olägenheten.

Belysningen i soffgruppen tillhandahålls av ett flertal ljuspunkter, dels en armatur i taket och dels två spottar inne i hörnorna under överskåpen, samt i kornischen över skåpen inbyggda riktade ledlampor. Här finns också ett 230V-uttag, och ovanför den del av köksbänken som vetter mot soffan finns ytterligare uttag. Likadant är det under vitrinskåpet på framsidan av hallgarderoben, uttag för TV, 230V och 12V.

Sittgruppen är generös, bordet lätt att flytta. Sex personer får plats och de kommer lätt åt platserna.

I vagnens mitt finns köket och det är ett riktigt kalaskök, åtminstone räknat till ytan.

Här finns en bänk som mellan garderoben i sovrummet och gaveln på soffgruppen mäter 198 x 58 centimeter. En fyrlågig spis finns, arbetsytor både till höger och vänster om spis och vask finns också och i köksbänken ryms hela nio lådor samt ett utdragbart skafferiskåp med trådhyllor. Överskåpen som är tre inramas av vitrinskåp, både mot soffgruppen och mot garderoben mellan köket och sovrummet. Köksfläkt finns, liksom ett fönster, och i taket sitter ett takfönster.

Belysningen kommer från ett antal ledlampor, dels under köksskåpen, dels i kornischen mellan tak och överskåp. Ett täcklock döljer vasken samt en kryddhylla på kökets vänstra sida där vi också hittar ytterligare två 230V-uttag som fullbordar köket. Mitt för köket finns ett 190 liter stort kylskåp med separat frys högst upp. Under kylen finns ett rymligt skåp lämpligt till exempel för potatispåsar eller drickabackar.

Hallen. Man kan faktiskt kalla området vid entrén för just hall. Garderob, skofack, hatthylla, byrålådor, nyckelskåp.

Garderoben har värmepannan i botten och fungerar som ett torkskåp. Trådhyllorna är perfekta för genomluftning.

Längre bak i vagnen, efter kyl och garderober finns vagnens dubbelsäng och toalettrummet. Arrangemanget med en dubbelsäng monterad i vagnens längdriktning med ena långsidan mot vagnens yttervägg kallas fransk bädd. Det frigör yta och man kan få plats med ett tvättrum samt som i detta fall en byrå, utanför toalettrummet.

I sovrummet hittar vi en så kallad soliferism. Solifer sambyggdes med Polar under några år och vädringsbeslaget intill fönstret kommer ursprungligen från Solifer. Ett smart sätt att kunna vädra utan att behöva ha öppet fönster konstaterar vi. Vi lägger också märke till att det vid sängens fotända finns ytterligare uttag, tänkt att förse TV-apparat eller datorer med ström. Vi letar dock utan framgång efter usb-uttag, anpassade för datorer, telefoner kameror och annat. 

Badrummet som alltså finns längst bak i vagnens högra hörn innehåller förutom ett handfat och toalett flera hyllor och skåp. På gavelväggen ovanför toaletten finns ett klassiskt medicinskåp och intill samt under speglarna finns öppna hyllplan. Under handfatet finns ytterligare ett litet skåp. På väggarna finns flera krokar för handdukar och annat.

Här finns ingen duschmöjlighet men golvet är förberett för det. I taket finns ett fönster och längs långvägg och bakre gavelvägg löper öppna hyllor perforerade nedåt för att släppa upp värmen från elementen därunder.

 

Kylskåpet med separat frys ovanpå sitter på perfekt höjd och hyllan på bänken intill kompletterar på ett smart sätt.

Gott om skåp, ont om dusch. Duschkabiner finns i de större vagnarna, ofta med vagnsbreda badrum.

Med upp till dryga 400 kilos lastförmåga vill det till att vagnen har lastutrymmen som kan härbärgera lasten, och det finns det. Dels i sofflådorna, dels i vagnens tre garderober men också under sängen och
i vagnens lådor i såväl kök som i byrån utanför toalettrummet. Dessutom är gasolkofferten så utformad och byggd att man även där kan stuva in saker man vill ha med sig på sin semesterresa eller i sitt vinter-
boende. 

Värmen är vattenburen Alde och fås via 230V eller via gasol. Vagnen har golvvärme och under den tid vi vistades i och runt vagnen var det några minusgrader men insidan var både varm och ombonad.

Att vagnen är populär känns alldeles självklart, den klarar vintern bra, den har gott om skåp och garderober vilket är positivt för bra vinterfunktion och den har ett riktigt fint kök. Dessutom sitter man bra i soffgruppen och sist men inte minst, vagnen har effektiv ventilation med flera öppningsbara fönster och det fiffiga vädringsbeslaget i sovrummet.

Till populariteten bidrar nog också att märket har en lång och välkänd historia av att veta vad kunder på den svenska marknaden vill ha, nämligen dugliga åretruntvagnar. Polar 590 är en sådan.

Fransk bädd i det ombonade sovrummet. Läslampor, sänggavel, distanskivor mot yttervägg och vädringslucka.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206