Knaus Live Wave 700 MEG är prisvärd och genomtänkt

Publicerad: 2018-04-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Knaus har lanserat en sprillans ny serie, Live, som finns i två varianter, TI och Wave. Båda är halvintegrerade och den sistnämnda har nedsänkbar taksäng. Vi har synat modellen Wave 700 MEG lite närmare.

Under lång tid har Knaus Sky varit en storsäljare. Under ett par års tid har Skymodellerna blivit alltmer påkostade och rikt utrustade. Av den anledningen har också prislappen rusat iväg. Med serien Live är uppdraget glasklart. Nu ska prisgapet mellan instegsmärket Weinsberg och ovan nämnda Sky täppas till, och det utan att man tummar på kvaliten.

Det är en husbil i trekvarsmiljonklassen vi ska titta närmare på. Med blotta ögat kan vi inte se något som tyder på att Knauskonstruktörerna har gjort avkall på viktiga funktioner. I sedvanlig ordning står Knaus för en välbalanserad kombination av elegans, funktionalitet och flexibilitet. 

Vid ratten finns det vi önskar i ESP, Hill Holder, Traction + och skyroofkänsla. Markis och den praktiska serviceluckan med allt samlat på ett och samma ställe är på plats. Taket är hagelresistent, undergolvet är glasfiberarmerat, ytterbelysningen har rörelsesensor och ett bekvämt ennyckelsystem finns också.

Knaus Live Wave 700 MEG är prisvärd och genomtänkt
Tämligen litet och kompakt, men väl funktionellt kök.

Att vrida stolarna från körställning till bodelen går mycket smidigt. Inga armstöd behöver vikas upp, inga stolar behöver skjutas in eller ut för att med millimeterprecision kunna vidas runt. Bra. Fem, ja rent av sex personer får plats kring bordet som har en utdragbar skiva som förlänger detsamma (se bild). Det bör även poängteras att Isofixfästen för två barnstolar finns. Tv:n är dold i soffan, för att trolla fram den krävs inte mer arbete än att plocka bort ena nackstödet. 

Köket är tämligen litet men väl funktionellt. Genom att brännarna är i linje med varandra skapas god arbetsyta. Under köksbänken finns tre lådor med soft close och ett större skafferiskåp. Ovanför finns ett väl tilltaget, stabilt överskåp och bredvid hittar vi kyl/frys med AES-funktion i slim-tower-tappning. Både ovanför och under kylskåpet finns ytterligare förvaringsutrymmen. Granne till kylen är ett högt, smalt linneskåp/garderob. Det finns ytterligare två garderober och de är belägna under sängen. Inte idealiskt att behöva knäa för rena klädesplagg men med höga långbäddar blir det så. Att det finns stege till den nedfällbara taksängen ser vi som ett måste, men det finns även en liten stege till de höga långbäddarna som ett alternativ till det befintliga fotsteget.

Knaus Live Wave 700 MEG är prisvärd och genomtänkt
God komfort och bra med utrymme i samvaroavdelningen.

Med den här typen av planlösning får resenärerna i gengäld ett garage som sväljer skrymmande persedlar som cykel, golfutrustning, utegrill med mera. I garaget finns belysning, lastkrokar som löper på skena och gasolkoffert. Hygienutrymmet? Inget att klanka ned på där heller. Dusch finns. Bra benutrymme, krokar och förvaringsmöjligheter likaså.

Även om prispressaren har varit framme får vi en känsla av att allt är välbyggt, välkomponerat och väl genomtänkt. Till exempel är luftspalterna mellan innervägg och möbelmoduler flera centimeter breda vilket garanterar god luftcirkulation och kvick spridning av den luftburna värmen. Extra bekvämlighet i avdelningen för nattbruk. Det finns inte bara två fasta sängar att tillgå. De är dessutom utrustade med femzoners EvoPore-kallskummadrasser för god kvalitet och lång hållbarhet. Lägg till stämningsbelysning.

Hur summerar vi då Live Wave 700 MEG? Helt klart har Knaus lyckas med uppdraget att skapa en trekvartsmiljonhusbil utan att göra avkall på vare sig kvalitet eller funktionalitet. Det här kan mycket väl bli sommarens storsäljare.

Knaus Live Wave 700 MEG är prisvärd och genomtänkt
(Tv:) 5-zoners kallskumsmadrasser ger hög komfort.
(Th): Toalett och dusch samsas i hygienutrymmet.

FAKTA: Knaus Live Wave 700 MEG 

 

Pris: 763 000 kr

Skatt: 6 056 kr

Motor: Fiat Ducato 2,3-liters, 130 hästkrafter, sexväxlad manuell

Utvändig (L/B/H): 752/232/294 centimeter, Invändig (L/B/H): 591/219/215 centimeter

Tjänstevikt: 2 965 kg, Totalvikt: 3 500 kg, Lastvikt: 535 kg

Garantier: Två år nybil, tio år täthet

Antal bäddar: 6 (singelbäddar 195×81, 210×81 centimeter, taksäng 194×123 centimeter, bäddbar sittgrupp 209×118/84 centimeter)

Färskvatten: 100 liter, Spillvatten: 95 liter

Värme: Luftburen Truma Combi 6E, el. golvvärme

Kyl/frys: 142/15 liter, Thetford AES-system

Rulla till toppen