Hobby Optima De Luxe är lyxig redan i grundutförande

Publicerad: 2018-05-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Hobby har byggt campingfordon i 50 år och en sak är säker, de kan sin sak. Att Hobby dessutom har döpt en av sina serier till Optima De Luxe är inte så underligt. De är lyxiga redan i sitt grundutförande.

Det finns ett antal punkter som framhäver styrkorna hos den storsäljande modellen Optima De Luxe T65 HFL: Taksängen, som tillsammans med den franska sängen gör det möjligt för fyra resenärer att sova bekvämt. Sittgruppen, som har samma komfort och storlek som på husbilar av betydligt större modell. Till sist är det en fullutrustad husbil med ett modest pris.

Vid entrén välkomnas vi av såväl krokar som skolåda. Något vi uppskattar en årstid som denna då våra ytterplagg är en smula fuktiga. Vid entrén är även tv:n monterad.

Vi tar plats i långsoffan bakom passagerarstolen. Jo, det är en långsoffa och inte bara ett säte. Vrids hyttstolarna får vi en förträfflig samvaroavdelning för en husbil i mellanstorlek. Här finns både gott om plats och god sittkomfort. Extra plus för det utvikbara soffbordet och panoramafönstret i hytten som ger bra ljus. Mer ljus, fast i belysningsform, finns i underredet på den nedfällbara taksängen. I samma modul finns även en kvartett högblanka överskåp samt högtalare.

Hobby Optima De Luxe är lyxig redan i grundutförande
Långsoffan (till vänster i bild) förstärker intrycket av ett stort fordon.

Om det nu är väldigt bra utrymme vid sittgruppen, har då köket fått stryka på foten? Nix! Vi känner oss allt annat än inträngda i ett hörn – snarare tvärtom. Här finns gott om spelrum och det kan vi tacka de smarta konstruktörerna för. Tre brännare på rad är utrymmesbesparande vid själva köksbänken, och mitt emot finns kyl/frys i slim-tower-utförande som sväljer 148 liter men tar obetydligt med plats. Bra förvaringslådor, självklart med soft-close-funktion, och en elegent kryddhylla.

Allra längst bak finner vi förklaringen till att Optima De Luxe T65 HFL upplevs som närapå större på in- än utsidan. Hygienavdelningen är nämligen placerad bredvid den franska sängen, längst bak. Ingen ny planlösning i sig, men oj vad den öppnar ytor för både kök och sittgrupp. Toasektionen är ljus och fräsch, och den separata duschkabinen är belägen bakom toalettstolen. Detaljer som 230-uttag, taklucka för ventilation, toalettrulleshållare och tandborstmuggar finns redan på plats. 

Hobby Optima De Luxe är lyxig redan i grundutförande
Utrymmesbesparande fransk säng.

Ytterligare några fina detaljer – frostskyddade isoleringar i dubbelgolvet, ventilation i förvaringsskåpen, XPS-isolering, dubbla krockkuddar, ESP, ASR, Traction plus, Hill Holder, markis, stabila surrningsskenor, navigator, backkamera, 12V och 230-uttag i garaget, isolerad grå- och färskvattentank, cykelhållare, krocksensor, CI-BUS-styrning med TFT-panel och den smarta, utdragbara underdelen för gasolflaskorna. Den sistnämnda är ryggens bästa vän när en flaska ska bytas.

Fakta: Hobby Optima De Luxe T65 HFL

Pris: 729.000 kronor (grundpris), visad husbil 756.000 kronor, extrautrustad med 148 hästkrafters motor, cykelställ, tv, dvd, digitalbox med mera.

Motor: Fiat Ducato 2,3-liters, 148 hästkrafter, manuell sexväxlad

Skatt: 6.160 kronor

Utvändig (L/B/H): 698/233/284 centimeter, Invändig (L/B/H): 558/214/205 centimeter

Tjänstevikt: 3 140 kg, Totalvikt: 3 500 kg, Lastvikt: 360 kg

Garantier: Två års fabriksgaranti, fem års täthetsgaranti

Antal bäddar: 2+2 (fransk säng 200×140/110 cm, nedfällbar taksäng 200×132/119 cm)

Färskvatten: 110 liter, Spillvatten: 96 liter

Värme: Truma Combi 6E 

Kyl/frys: Dometic 148 liter

Hobby Optima De Luxe är lyxig redan i grundutförande
Köket är ljust, fräscht och mycket funktionellt.
Hobby Optima De Luxe är lyxig redan i grundutförande
Till vänster om toaletten finns duschkabinen.
Rulla till toppen