Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer

Publicerad: 2018-06-05   Uppdaterad: 2023-04-18

För sju, åtta år sedan ansågs alkovhusbilarna vara minst attraktiva på husbilsmarknaden. Sakta men säkert har intresset för dem kommit tillbaka, och nu är de heta villebråd bland såväl barnfamiljer som uthyrare. Vi har kikat närmare på två populära modeller i det så kallade instegssegmentet. Sun Living A 75 DP med tvärställd dubbelsäng och Sunlight A 72 med våningssäng som alternativa sovplatser vid sidan av bulan på taket.

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Till 2018 skiftade Sun Living exteriör kulör från inslag av orange/svart till diskret blå ton.

Alkovbil i ny tappning

Trivsam, ljus och fräsch. Det är enkelt att falla pladask för Sun Living A 75 DP. En alkovhusbil som är designad för både nutid och framtid.

När Sun Livings fordonspark för 2018 lanserades, blev det omgående succé runt om i Europa. Den nya utvändiga dekoren med försiktig blå ton gav en helt annan bild av Sun Living än den orange/svarta strajpningen de hade innan. Även invändigt är uppdateringarna påtagliga. De nya vita skåpluckorna med coola handtag och gasfjädring har gett Sun Living en estetisk knuff i rätt riktning då luckorna är eleganta och samtidigt funktionella. Att det handlar om en husbil i instegssegmentet, till en ytterst modest prisbild, är svårt att tro. 

Om vi börjar med utrymmena, så har konstruktörerna hos slovenska Adria verkligen tänkt till. Jo, visst är det så att Sun Living byggs på samma ställe av samma personal som även sätter ihop storsäljaren Adria. För er som sneglar åt en Sun Living – se det som ett trygghetsbevis. 

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
I alkovmodellen A 75 DP kliver resenärerna direkt in till dinetten.

Nytt för i år är en jalusidörr till hygienutrymmet som stänger ute toa och handfat, samtidigt som lösningen ger mer plats åt resenärerna i själva bodelsutrymmet. Systemet kallas för hide away. Ska vi vara kinkiga är kanske inte jalusidörren direkt någon vacker skapelse, mer ändamålsenlig. Sedan är som bekant utseendet och vad som är snyggt eller inte en fråga som kan diskuteras.

När det gäller packningsutrymmen imponerar A 75 DP stort. Framförallt i det bakre utrymmet. Vid sidan av det rymliga genomgående garaget finns även stor garderob samt två linneskåp alldeles intill dubbelsängen, vilket bidrar till ett bekvämt husbilscampande. Via en lucka från den bakre sängen kan man även nå packningen i garaget. Som gjort för en barnfamilj. Ska vi peka på något som är mindre bra kan det bli lite mekigt att byta gasolflaskan, för behållarna har sitt hem i ett skåp i garaget. 

 

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Akterpartiet består av goda packutrymmen och den tvärstående dubbelsängen.
Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Alkovsängen kan fällas upp så att risken för huvudskador minimeras.

När vi pratar alkovhusbilar kommer oftast familjer på tal. Sun Living A 75 DP är inget undantag. Den har en syskonmodell (A 70 DK) som har våningssäng medan provkörd husbil är försedd med tvärställd dubbelsäng i akterpartiet. Vi kan tänka oss att här får mamma och pappa husera, medan barnen nattetid får den mer spännande bulan ovanför hytten. Självklart är fallskydd inkluderat.

Nämnas bör att alkovsängen kan fällas upp. I och med detta minimeras risken för huvudskador samtidigt som passagen från hytt till bodel förenklas avsevärt.

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Hyfsad arbetsyta då brännarna är placerade på rad. Plus även för gasolugnen.
Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Det utrymmesbesparande toautrymmet heter hide away.

Sittgruppen, som kan bäddas för ytterligare sovplats, har god komfort och rymmer utan tvekan fyra personer. Här finns extra bordsskiva som kan fällas ut så att även den femte sittplatsen, bakom passagerarstolen, får sin beskärda del av bordsyta. Här i husbilens hjärta känns allt både ljust och fräscht. Om solen är på gott humör finns nämligen fyra takluckor och skyroof i hytten vid sidan av de öppningsbara fönstren. Något som även ger god ventilation.

I köket noteras gasolugn och tre brännare på rad för optimal platsbesparing. Utrymmesbesparande är också det höga, smala kylskåpet alldeles intill köksbänken. Hur summerar vi då Sun Living A 75 DP? Jo, det är en rymlig, innovativ och användarvänlig alkovhusbil som känns modern.

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Sunlight bygger alkovhusbilar till ett grundpris runt 600 000 kronor. Inte undra på att de är populära.

Med barnfamiljen i fokus

Plats för fem i våningssängar, alkov och bäddbar sittgrupp, till ett grundpris på ganska precis 600 000 kronor. Sunlight A 72 är lätt att välja och samtidigt enkel att äga.

För ett par år sedan nämnde Robbin Ferm, säljare på Tumbo Husvagnar, att Sunlight var speciella att sälja. Vi väljer att citera honom: ”Jag tycker om att träffa mina kunder. Men de som har köpt en Sunlight av mig ser jag sällan eller aldrig, då det nästan aldrig är något fel på dem”. 

När vi träffar honom i samband med lån av alkovmodellen A 72 står han fortfarande fast vid sina ord. Med facit i hand skulle vi kunna säga – Sunlight fortsätter av leverera. Alkoven A 72 är en populär barnkammarmodell med våningssäng tätt intill entrédörren. Som syskonmodeller inom begreppet alkover hos Sunlight finns även A 68 (våningssäng) och A 70 (tvärstående dubbelsäng). 

 

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
I husbilens hjärta har både föräldrarna och barnen var sin sittgrupp.

Provkörning sker på slingriga landsvägar men även på trafiktäta E20. Trodde att vindfånget skulle vara mer påtagligt med tanke på bulan ovanför hytten, men icke.

Positiv var även bullernivån. A72:an visar inget i stil med gnissel eller gnekande, bara någon extra decibel eller två tillkommer i form av vindbrus från ena takluckan. Stannar till i krokarna kring Åsbro och tar ett varv runt hubilen. Glasfiberförstärkt tak och dito bakgavel är på plats. Cykelställ och markis likaså. Hittar inget reservhjul men väl ett fix & go-kit.

 

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Köket, med sina stora förvaringsskåp, finns direkt till höger från entrén sett.
Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Alkovsängen mäter 200 x 150 cm och kan fällas upp.

Öppnar garaget och noterar att den undre våningssängen kan fällas uppåt och åt sidan, så att packutrymmet fördubblas på höjden, platsen kan med rätta kallas garage. Gasolutrymmet är till skillnad från konkurrenten Sun Livings på utsidan, strax bakom det främre hjulhuset. Det förenklar bytet av flaska. Ska vi skriva något på minuskontot är insteget onödigt högt och det krävs två trappsteg för att enkelt ta sig in.

Om rivalen Sun Living har fler innovativa drag utvändigt, så är den invändiga inramningen hos Sunlight mer skarp med ljust träslag och gråblå, stilren klädsel. Ur synvinkeln användarvänlig, vilket är A och O för en barnfamilj, sticker hygienutrymmet ut mest. På den vänstra sidan av handfatet sitter en liten flärp. När den hakas kan resenärerna förvandla toaletten till en duschkabin på en futtig sekund. Så snillrikt och utrymmesbesparande. Ibland är det enkla det mest geniala. Detaljer i tvättrummet som krokar och handdukshängare finns.

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Fiffigaste avdelningen i hela husbilen då toalettutrymmet…
Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
…förvandlas till duschkabin i ett nafs.

Det som får oss extra nöjda är att A 72 är en alkovhusbil där fokus ligger minst lika mycket på barnens välbefinnande som de vuxnas. Om barnen trivs på semestern är det betydligt enklare för föräldrarna att också få lugn och ro och kunna trolla fram en och annan mysig stund. I denna modell har barnen var sin säng, läslampa och öppningsbart fönster. Dessutom har de egen dinett bredvid föräldrarnas sittgrupp. Som extra plus har tillverkaren satt dit ett usb-uttag vid ena våningssängen samt kommit ihåg att placera belysningsknappen i hygienutrymmet på barnvänlig höjd. Bra!

Bland många andra positiva lösningar skriver vi dit uppfällbar alkovsäng för enklare passage till och från bodel. Eget tv-skåp och stora, rymliga överskåp med kraftiga gångjärn som håller luckorna stilla i uppfällt läge. Papperskorg under diskbänken och fyra takluckor för optimal ventilering hamnar också på pluskontot. Vi hade emellertid önskat gasolbrännarna på rad istället för som nu, i triangelform. Där försvann delar av arbetsytan på diskbänken.

Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Barnen har var sin säng, läslampa och fönster vid entrén.
Vi kollar in Sun Living: Favorit för familjer
Rulla till toppen