Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig

Publicerad: 2018-06-06   Uppdaterad: 2023-04-18

Till i år utökade Knaus Sport modellantalet till 17 husvagnar. Vi har kikat närmare på nya 540 UE som är seriens första långbäddare i mellanstorlekssegmentet.

Det är ingen tvekan om att serien Sport bättrade på sin befintliga popularitet när 2018-nyheten 540 UE presenterades. Snabbt förklarat handlar det om en luftig, sportig och användarvänlig modell där allt är paketerat och klart med en modest prislapp.

Alko har byggt chassit. Det finns AKS-säkerhetskoppling och kraftiga stödben. Ska vi vara kinkiga kunde de främre stödbensskruvarna ha suttit lite mer lättåtkomliga. Samtidigt vet vi av erfarenhet att vi snabbt lär oss var vi ska placera stödbensveven, så att vi klarar det med förbundna ögon. Reservhjulshållare finns i gasolboxen.

Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig

Ennyckelsystem gäller, och delbar så kallad stalldörr också. Trevligt att kunna ha entrédörren öppen, när klimatet tillåter, men till hälften stängd.

Karossidorna är av kulhamrad aluminium medan front och bakgavel har släta ytor. Taket är hagelresistent och när det gäller isolering i väggar, tak och golv skriver vi dit millimeterantalet 31/31/38.

När vi ändå är inne och petar på avdelningen tak noteras panoramafönster i frontpartiet och sedan takfönster samt två takluckor lite längre in i husvagnens bodel. Det är både luftigt och ventilerande. Värmen levereras av en Trumapanna och således är det luftburet som gäller via strategiskt placerade utblås. Elpatron finns, elgolvvärme likaså.

Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig
Långbäddar i mellanstorlekssegementet är efterlängtat då denna bäddlösning tidigare bara fanns på de små modellerna 460 EU och 500 EU.
Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig
Utdragbar sängbreddare för vagnsbred bädd.

Planlösningen är klassisk, stor u-sittgrupp i husvagnens frontparti. Köket finns direkt innanför entrédörren till vänster, medan garderob och linneförråd är rakt fram från entrén sett. Snett emot köket finns hygienutrymmet och allra längst bak långbäddarna. De sistnämnda mäter 198×86 centimeter och är utrustade med femzoners kallskummadrasser.

Mellan sängarna finns såväl 230-uttag som utdragbar sängbreddare som med sin extradyna ser till att resenärerna på ett par sekunder kan trolla fram en vagnsbred dubbelsäng. Under de båda singelbäddarna är det uppskattningsvis 80 procent rent och med andra ord lämpligt för de mer skrymmande persedlarna.

I denna avdelning finns även läslampor som löper på skena. En uppskattad finess för alla bokmalar, då ljusbilden kan justeras optimalt. Vid den ena singelbäddens fotända är dessutom tv-hållaren monterad. Kabeln är fördragen, men själva tv:n får ni köpa till. 

 

Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig
Hygienutrymmet är fräscht i all sin enkelhet och mycket funktionellt med bra förvaring.
Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig
Mitt emot entrén finns linneskåp och garderob.

Efter att ha noterat taklucka, handdukskrokar, toalettrulleshållare och goda förvaringsutrymmen i den sanitära avdelningen var det dags att gå köksronden.

Tre brännare på rad med massivt gjutjärnsgaller gillas, då skapas god arbetsyta. Kökskivan är extra reptålig genom materialet High-Pressure-Laminate. Kikar sedan runt bland överskåp och stuvutrymmen som alla har ventilerande funktion. Plus i kanten ger vi även brandvarnaren vid entrén. 

Avrundar den trevliga bekantskapen med 540 UE gör vi i sittgruppen. Sofforna är väl tilltagna och ett halvt fotbollslag får plats. Med taklampa och spotlight i hörnen som komplement till panoramafönstret och Hekiluckan, blir sittgruppen både öppen och ljus. När det sedan visar sig att sittkomforten är bättre än okej, ja då är allt frid och fröjd.

Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig
Tre brännare i rad skapar god arbetsyta i köket.
Knaus Sport 540 UE: Sportig och användarvänlig
Rulla till toppen