Första intrycket: Knaus Südwind Silver SEL 500 FU

Publicerad: 2018-06-26   Uppdaterad: 2023-04-18

I över 50 år har Knaus Südwind stått för hantverk med hög kvalitet. Vi har kikat på en extrautrustad Silver Selection med vattenburen värme.

Första intrycket: Knaus Südwind Silver SEL 500 FU
Öppen yta vid köket. Till höger skymtar högt monterad mikrovågsugn ovanför AES-kylskåpet. KLICKA FÖR STÖRRE.

Det finns 14 olika Silver Selection, med luftburen Trumavärme, att välja mellan. Allt från lilla 420 QD till den fullvuxna familjevagnen 750 UFK. Den året-runt-stämplade serien Scandinavian Selection, med vattenburen Aldevärme, finns i fem tappningar från 580 UF till 750 UFK. Vad göra om man önskar vattenburen värme i en mindre Südwindvagn? Jo, lägg till några riksdaler och beställ en Silver Selection med Aldevärme. Silver kan med andra ord uppgraderas.

Modellen vi provar är en storsäljare – 500 FU – med stor u-sittgrupp och fransk säng. En ytterst bekväm husvagn för två som har det där lilla extra som gör campandet både enkelt och bekymmersfritt. Som alltid när det gäller Knaus är varenda pinal genomtänkt och genomarbetad. Knaus är lite som svenska Volvo – trygga, säkra, robusta samt byggda för alla möjliga och omöjliga klimat.

När Südwindvagnarna når den svenska marknaden ingår ett drygt tjugotal komponenter mer än grundutförandet när de lämnar fabriken (kan variera från modell till modell). Som bekant har vi inte bara ett bistrare klimat i Norden, vi har även blivit allt kräsnare på senare tid. För att nämna något kan det exempelvis handla om kraftigare stödben, aluminiumfälgar, dragstångstäckning, taklucka Heki II, insektsdörr, stereo med cd/mp3/högtalare, brandvarnare och duschprylar.

Första intrycket: Knaus Südwind Silver SEL 500 FU
Stor u-soffa i direkt anslutning till entrén. I de båda hörnen finns både hyllor och fack för diverse pryttlar.
Första intrycket: Knaus Südwind Silver SEL 500 FU
Sängen har femzoners kallskummadrasser och Froli Star-system.

Det är en tämligen lättdragen vagn som vi kopplar på kroken och tar med oss via landsvägen till Tjolöholms slott, fyra mil söder om Göteborg.

Taket är hagelresistent, front och bakgalvel av slät aluminium medan sidorna är kulhamrade. Entrédörren är delbar, vilket är mycket behagligt sommartid i kombination med insektsdörren.

Vid entrén finns instegsgarderob som omfattar hatthylla, uppvärmd garderobsdel och skoskåp. Den välkomnande möbelmodulen är dessutom integrerad med tv och vitrinskåp.

Den invändiga dekoren har en mjuk, modern och sofistikerad ton bestående av ljust trä kombinerat med vita inslag på överskåpen. Vi slår oss ned i den stora u-soffan, som har god sittkomfort och är enkel att bädda för natten via teleskopbord. Läslamporna löper på skena.

Både 230- och usb-uttag vid ena soffan, samt fack och hyllor i hörnen. Dessutom är det bekvämt att komma åt packningen under sofforna då ryggstöden sitter kvar på sin plats, samtidigt som de viks uppåt. 

Första intrycket: Knaus Südwind Silver SEL 500 FU
Toalett- och duschutrymme är granne med sängen längst bak.

Även köket får många plus. Här finns högt placerad mikrovågsugn, stor kyl/frys med AES-funktion, det vill säga – kylskåpet/frysen känner automatiskt av om gasol eller el ska användas. Utrymmet att vistas på är öppet, och det finns goda ytor att arbeta på.

Tar oss vidare till tvättrummet som på Knausmanér är uppdelat med handfat i bodelen samt dusch/toa längst in i det högra hörnet. Granne med hygienutrymmet är den franska sängen som är utrustad med femzoners kallskummadrasser och det stötdämpande Froli Star-systemet för optimal nattkomfort. Även här löper spotlightläslamporna på skena. Bra!

Garderoben är stor och mäter 114/72 centimeter (hänghöjd/bredd). Samtliga överskåp är självklart utrustade med såväl distansskivor och luftspalter.

Knaus Südwind Silver Selection 500 FU är helt enkelt späckad med komfort.


 

KNAUS SÜDWIND SILVER SEL. 500 FU

 

Pris: Grundpris 278 300 kr, provad husvagn 305 500 kr är extrautrustad med Alde-värme, mikrovågsugn och tv

Chassi: Enaxlad, Alko med AKS säkerhetskoppling

Utvändig (L/B/H): 778/232/257 centimeter

Invändig (L/B/H): 532/216/196 centimeter

Första intrycket: Knaus Südwind Silver SEL 500 FU

Tjänstevikt: 1 298 kg

Totalvikt: 1 400/1 500 kg

Garantier: 2 års vagngaranti, 10 års täthet

Antal bäddar: 2 (fransk säng 192×138 centimeter), bäddbar sittgrupp 198×153/143 centimeter

Färskvatten: 45 liter

Spillvatten: Rullbar 25 liter

Värme: Alde centralvärme, golvvärme-el

Kyl/frys: Dometic 190 liter

Rulla till toppen