CaraOne 480 EU är en exemplarisk husvagn för två som hellre lägger krutet på själva resan än en massa bling-bling.

Första intrycket: Weinsberg CaraOne 480 EU

Publicerad: 2018-07-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Inte en alltför stor och motorkraftig dragbil? Endast B-körkort? Bara två personer som ska kuska runt? Då har vi ett hett tips – Weinsberg CaraOne 480 EU.

Tyska Weinsberg har sedan många år varit känt som ett stabilt och tryggt varumärke inom segmentet instegmodeller till humana priser. Deras husvagnspark är uppdelad i CaraOne och CaraTwo och tillsammans består de två olika serierna av 15 husvagnar i ett brett spektrum av planlösningar och storlekar. 

Vi valde att kika på en modell som varken tillhör de minsta eller största vagnarna. Kort sagt blev det en Weinsberg CaraOne 480 EU, som är en lättdragen och behändig husvagn med långbäddar, gjord för två.

Första intrycket: Weinsberg CaraOne 480 EU
U-soffan imponerar och det finns som synes utrymme för en mängd gäster.

Singelbäddar är ett populärt sängalternativ på den svenska marknaden, och här har konstruktörerna tänkt till. Den ena singelbädden mäter nämligen 213 centimeter, vilket är exemplariskt för långa nordbor. Båda sängarna har distansskivor utmed väggarna så att resenärerna inte har direktkontakt med en måhända sval kaross.

Mellan de båda sängarna finns dessutom en möbelmodul som tar hand om nattlektyr och laddning av läsplattan eller mobiltelefonen. Under sängarna är det, med undantag för säkringsdosan, soprent för
allehanda packning. Ett tygdraperi avskiljer sovavdelningen från övrig bodel.

Första intrycket: Weinsberg CaraOne 480 EU
Goda förvaringsmöjligheter i hygienutrymmet. Till höger: Ingen egen duschkabin men väl duschmöjlighet.

Vi sätter oss i den väl tilltagna u-soffan och kikar på inredningen. Textilierna går i en ljust gråblå ton, och träslaget är varken mörkt eller ljust. Hela vagnen andas enkelhet och användarvänlighet. Här finns allt som önskas för ett trivsamt boende när resan och äventyret är det viktigaste och inte överflödigt bling-bling.

Noterar att stoppningen i såväl sitt- som ryggdynorna är hård. Inte stenhård, men hård. Här är det som bekant tycke och smak som får avgöra om det är bra eller inte. Själva tycker vi att komforten är bra. I sedvanlig ordning går soffan att förvandla till extrasäng (199×137/127 centimeter) om man får oväntade gäster som vill stanna över natten. Soffbordet är för övrigt format som en ishockeyrink utan mittzon. Närmaste granne till sittgruppen är garderoben. En rymlig sådan med en imponerande hänghöjd på 136 centimeter. På minuskontot – varken belysning eller takventil finns.

Första intrycket: Weinsberg CaraOne 480 EU
Singelbäddar gäller i CaraOne 480 EU. För fullvuxna är en av dem en dröm då den mäter 213 centimeter.
Första intrycket: Weinsberg CaraOne 480 EU
Ett litet och behändigt kök. Till höger på bilden ses även stalldörren.

Köksavdelningen är av tämligen litet format, men alla basala funktioner finns. Ok, det finns varken fläkt, mikrovågsugn eller gasolugn men i de allra flest fall räcker det alldeles utmärkt med 230-uttag, besticklåda, tre brännare, diskho, kyl med frysfack, överskåp, öppningsbart fönster och skafferi.

Hygienutrymmet har duschmöjlighet, bra med förvaringsutrymmen för tvätt- och duschattiraljer samt taklucka för god ventilation. Totalt finns den sex öppningsbara fönster och tre takluckor i bodelen. Något som kommer att tas emot med öppna armar de dagar då sommarvärmen är på sitt allra bästa humör. På tal om ventilation och luftgenomströmning, så är överskåpen i den bakre husvagnsdelen utrustade med luftspalter, medan distansskivor saknas. I överskåpen i vagnens frontparti är det tvärtom.

Avslutar med att ”titta på det osynliga” samt tar ett varv runt husvagnen. Taket är hagelresistent (GRP). När det gäller isoleringen så mäter de 31/31/38 millimeter tjockt (vägg/tak/golv). En-nyckel-system gäller. Värmen är luftburen medan golvvärmen går på el. Entrédörren är en så kallad stalldörr och är således horisontellt delad. Kikar på stödbensskruvarna. Bak sitter de lättåtkomliga, fram onödigt långt in under karossen. Tio års täthetsgaranti, säger broschyren. 

Ute efter en ny husvagn som inte bränner hål i plånboken? Ute efter en lättdragen och allmänt användarvänlig husvagn? Spana in Weinsberg CaraOne 480 EU.


 

WEINSBERG CARAONE 480 EU


Pris
: 223 500 kr

Chassi: Alko enkelaxlad

Utvändig (L/B/H): 710/232/257 centimeter

Invändig (L/B/H): 517/216/196 centimeter

Första intrycket: Weinsberg CaraOne 480 EU

Tjänstevikt: 1 080 kg

Totalvikt: 1 350 kg

Garantier: Två år vagn, tio år täthet

Antal bäddar: Två singelbäddar 213×86 och 198×86 centimeter

Färskvatten: 45 liter

Spillvatten: 25 liter (rullbar)

Värme: Luftburen Truma S3004, el-golvvärme

Kyl/frys: Dometic 103 liter