Klaus Südwind Silver Selection 750 UFK: Maximal trivsel

Publicerad: 2018-09-21   Uppdaterad: 2023-04-18

En vagn för långliggarna och den stora familjen. En trotjänare för de kräsna husvagnscamparna till ett modest pris. Vi har provat boendet i Knaus baddare – Südwind Silver Selection 750 UFK.

En boggivagn på nästan tio meter kräver sin förare. Visst är husvagnar av denna storlek bäst anpassade för att stå still och agera långliggare, och inte vara ute och ränna på vägarna. Då krävs en potent dragbil och flera bokstäver på körkortet. 750 UFK är inte helt enkel att hantera, det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Klaus Südwind Silver Selection 750 UFK: Maximal trivsel
Luftig och användarvänlig miljö i köksavdelningen.

Nej, tänk istället att vi står parkerade på en campingplats. Stödbenen är sedan länge nedfällda och kommer så att vara flera veckor framöver. Då är det här en husvagn som den stora familjen inte bara kommer att tycka om, utan älska såväl sommar som vintertid (det sitter en Aldepannan i vagnen).

Kan mycket väl tänka mig att barnen ser Västkusten framför sig under sommarlovet och i fjällvärlden när det är vitt på backen. Det gör troligen också deras föräldrar och/eller mor- och farföräldrar.

Knaus är som bekant ett varumärke med mångårig erfarenhet av robust byggnadsteknik med tillhörande fiffiga, användarvänliga och smakfulla detaljlösningar.

Klaus Südwind Silver Selection 750 UFK: Maximal trivsel
Stor u-sittgrupp med hög komfort. Kan självklart bäddas för ytterligare två sovplatser. De vuxnas säng har femzoners kallskummadrass och det fjädrande Froli Star-systemet. (KLICKA FÖR STÖRRE BILD)
Klaus Südwind Silver Selection 750 UFK: Maximal trivsel
En avdelning som barnen fullkomligt kommer att älska.

Deras varumärke är lika grundmurat som Volvos, när det gäller kvalitet och säkerhet. Vad gör då Südwind Silver Selection 750 UFK till en maximal trivselvagn? Jo, den har en modernt designad inredning med ljust träslag på möbelmodulerna, en mörkare nyans på golvet medan tygerna går i svart/grå ton. En design som kommer att vara lika inne och aktuell om tio år. 

Vidare kommer barnen fullkomligen att älska sin hörna allra längst bak, där de har tillgång till eget rum med egen sittgrupp. Och trivs barnen, ja då är hälften vunnet under en semester – det känner vi alla till som har campat med de små liven.

Medan barnen har en våningssäng har de vuxna fransk säng ned femzoners kallskummad-rass inkluderat det fjädrande och komforthöjande Froli Star-systemet. Tre takfönster/luckor i kombination med tio öppningsbara fönster (inkluderat den på toa) hjälpte till att lösa problemet med ihållande högsommarvärme. En liten springa här och en liten springa där, och vips så skapades fram på småtimmarna tillräckligt med luftcirkulation för att få till lite svalka.

I sedvanlig Knausanda är toalett/duschutrymmet separerat från handfatet. Det sistnämnda finns i själva bodelen, mellan barnens hörna och köket. Det är emellertid en sanning med modifikation. Öppnas toadörren, som sedan stängs mot bodelen, smälter handfatet samman med toa/dusch och tillsammans blir de ett med varandra. Bredvid finns sminkbord med diverse fack och tillhörande spegel.

Klaus Südwind Silver Selection 750 UFK: Maximal trivsel
Dusch- och toalettutrymmet är separerat från handfatet. Med toalettdörren stängd mot övrig bodel bildar handfatet ett med toa/duschutrymmet.

Köksavdelningen är öppen och luftig. Brännarna sitter linjärt och det finns gott om arbetstrymme vid köksbänken. Naturligtvis är lådorna försedda med soft close samtidigt som kyl/frys har AES-funktion, som själv känner av om gas eller el behöver användas.

Stor vagn kräver stor sittgrupp? Så behöver det inte alltid vara, men så är fallet i 750 UFK. Komforten är i det närmaste exemplarisk med gott svankstöd. Plus även för spotlightlamporna som löper på skena. Det vi även tycker om med Knaus är lättillgängliheten till packningen under sittdynorna, som enkelt fälls upp samtidigt som dynorna fortfarande sitter fast, kvar i själva soffan. Samma konstruktion finns i barnhörnans dinett.

395 600 kronor är vad kalaset kostar. Inte så speciellt blodigt om man tänker på att en stor familj får tillgång till en mobil bostad som kan fungera som sommarstuga på Västkusten och fjällstuga under vintertid.

Klaus Südwind Silver Selection 750 UFK: Maximal trivsel
Rulla till toppen