S-karosser EC 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad

Sugen på äventyrlig camping? Då är pick-up och camper en oslagbar kombination.

S-karosser EC 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad

Publicerad

Det är varken en husbil eller en husvagn. Det är en camper. Ett hus på flaket på en pick-up. Med bilens effektiva förmåga att ta sig fram över både stock och sten ges här utrymme för betydligt äventyrligare camping än vanligt.

Innan vi synar boendekomforten i utvalda Easy Camper så ska vi först prata pick-up. Den här campermodellen passar japanska och europeiska pick-uper med dubbelhytt. Vi hade en VW Amarok till vårt förfogande och det med en "sexa" under huven. 

Var vi än svängde av från de asfalterade vägarna och in på mer off-road-liknande terräng, kände vi oss lika säkra som amen i kyrkan. Hög markfrigång, stora hjul och kraftigt mönstrade däck. Ju tuffare utmaning, desto mer trivdes både vi och ekipaget. För att inte tala om när asfaltsvägen vid Gäddede plötsligt förvandlades till två mil grusväg rätt ut i obygden när vi skulle stämma träff med Sveriges svar på Grand Canyon, Hällingsåfallet.

Här fungerade VW-pickisen som allra bäst och smattrandet av grus i hjulhusen fick oss att känna ett närmast lustfyllt välbehag. Vill man ha det lite mera äventyrligt och placera hjulparen där man skulle tveka över både husbilars och husvagnars framkomlighet, ja då är camper grejen!

Lika mysigt att krypa in i idag som det var att övernatta i kojan som barn.

Inte heller kändes det att vi hade en camper på flaket. Vi hade förväntat oss ett visst gungande, framförallt på den blåsiga Stekenjokkplatån, men icke. En padda på vägen är kanske att ta i med tanke på den väl tilltagna markfrigången och därmed den relativt höga tyngdpunkten. Men väl en groda. 

S Karosser har seriebyggt campers sedan 1984. De kan sin sak. Isolering och värmesystem är så välkonstruerade att camperägare kan nyttja deras Easy Campers 365 dagar om året.

Nu behövde vi inte sätta Aldes vattenburna värmesystem på prov, snarare tvärtom. Med högsommarvärme likt den på sydligare breddgrader var det snarare luftcirkulation och svalka vi var ute efter. Sex öppningsbara fönster med tillhörande myggnät, två takfönster samt takventil gav oss vad vi var ute efter – frisk luft och i viss mån en svag vindpust framemot kvällskvisten.

Liten och behändig köksavdelning. Skärbrädan (t.h.) förbättrar arbetsytan vid köksbänken.

Boendekomforten då? Det mesta i utrustningsväg finns. Vi pratar 160 centimeter bred dubbelsäng, garderobsutrymme, hygienutrymme med utfällbart handfat och duschmöjlighet, usb- och 230-uttag, kyl och frys, två brännare, rejäla gångjärn till överskåpen, nio ljuspunkter, dinett för två, läslampor vid sängen med mera.

Sedan får man självklart vara beredd på att det inte finns samma svängrum som i en normalstor husbil eller husvagn. I gengäld finns friheten som i en liten ask. Vill man ställa sig alldeles intill forsen i halvbökig terräng och ta fram kastspöet, så är det inga problem.

Vill man ta sig till den lilla fjällstugan en bit bortom asfaltsvägens slut, så är inte heller det något problem. Med en camper är ingenting omöjligt, bara olika svårt. 

Garderoben är granne med kylskåpet. Jodå, det finns både toa och dusch.

Vid Stekenjokkplatån visar en husbilsägare sitt nyfikna intresse. Han kallar campern för en spännade hybrid efter beskrivningen "det är ju varken en husbil eller en husvagn". Extra intresserad är han av hur man tar sig i och ur sängen.

Vi visar honom hur dinettbordet skjuts åt sidan för att man sedan ska kunna sätta foten på sittytan som trappsteg. Lätt som en plätt. Han frågar vidare om batteriladdare, varmvattenberedare, färsk- och gråvattentank, central- och golvvärme, stödben, batteri 80 ah och vi svarar ja på rubbet.

Till slut drar han på smilbanden, gör tummen upp och förklarar att han är både imponerad och en smula förbluffad över att campern har en så diger utrustningsnivå, på så liten yta. Han ser närmast lite avundsjuk ut när han lommar iväg till sin egen husbil. 

 

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206