Första intrycket: Easy Camper 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad

Publicerad: 2018-10-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är varken en husbil eller en husvagn. Det är en camper. Ett hus på flaket på en pick-up. Med bilens effektiva förmåga att ta sig fram över både stock och sten ges här utrymme för betydligt äventyrligare camping än vanligt.

Innan vi synar boendekomforten i utvalda Easy Camper så ska vi först prata pick-up. Den här campermodellen passar japanska och europeiska pick-uper med dubbelhytt. Vi hade en VW Amarok till vårt förfogande och det med en ”sexa” under huven. 

Var vi än svängde av från de asfalterade vägarna och in på mer off-road-liknande terräng, kände vi oss lika säkra som amen i kyrkan. Hög markfrigång, stora hjul och kraftigt mönstrade däck. Ju tuffare utmaning, desto mer trivdes både vi och ekipaget. För att inte tala om när asfaltsvägen vid Gäddede plötsligt förvandlades till två mil grusväg rätt ut i obygden när vi skulle stämma träff med Sveriges svar på Grand Canyon, Hällingsåfallet.

Här fungerade VW-pickisen som allra bäst och smattrandet av grus i hjulhusen fick oss att känna ett närmast lustfyllt välbehag. Vill man ha det lite mera äventyrligt och placera hjulparen där man skulle tveka över både husbilars och husvagnars framkomlighet, ja då är camper grejen!

Första intrycket: Easy Camper 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad
Lika mysigt att krypa in i idag som det var att övernatta i kojan som barn.

Inte heller kändes det att vi hade en camper på flaket. Vi hade förväntat oss ett visst gungande, framförallt på den blåsiga Stekenjokkplatån, men icke. En padda på vägen är kanske att ta i med tanke på den väl tilltagna markfrigången och därmed den relativt höga tyngdpunkten. Men väl en groda. 

S Karosser har seriebyggt campers sedan 1984. De kan sin sak. Isolering och värmesystem är så välkonstruerade att camperägare kan nyttja deras Easy Campers 365 dagar om året.

Nu behövde vi inte sätta Aldes vattenburna värmesystem på prov, snarare tvärtom. Med högsommarvärme likt den på sydligare breddgrader var det snarare luftcirkulation och svalka vi var ute efter. Sex öppningsbara fönster med tillhörande myggnät, två takfönster samt takventil gav oss vad vi var ute efter – frisk luft och i viss mån en svag vindpust framemot kvällskvisten.

Första intrycket: Easy Camper 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad
Liten och behändig köksavdelning. Skärbrädan (t.h.) förbättrar arbetsytan vid köksbänken.

Boendekomforten då? Det mesta i utrustningsväg finns. Vi pratar 160 centimeter bred dubbelsäng, garderobsutrymme, hygienutrymme med utfällbart handfat och duschmöjlighet, usb- och 230-uttag, kyl och frys, två brännare, rejäla gångjärn till överskåpen, nio ljuspunkter, dinett för två, läslampor vid sängen med mera.

Sedan får man självklart vara beredd på att det inte finns samma svängrum som i en normalstor husbil eller husvagn. I gengäld finns friheten som i en liten ask. Vill man ställa sig alldeles intill forsen i halvbökig terräng och ta fram kastspöet, så är det inga problem.

Vill man ta sig till den lilla fjällstugan en bit bortom asfaltsvägens slut, så är inte heller det något problem. Med en camper är ingenting omöjligt, bara olika svårt. 

Första intrycket: Easy Camper 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad
Garderoben är granne med kylskåpet. Jodå, det finns både toa och dusch.

Vid Stekenjokkplatån visar en husbilsägare sitt nyfikna intresse. Han kallar campern för en spännade hybrid efter beskrivningen ”det är ju varken en husbil eller en husvagn”. Extra intresserad är han av hur man tar sig i och ur sängen.

Vi visar honom hur dinettbordet skjuts åt sidan för att man sedan ska kunna sätta foten på sittytan som trappsteg. Lätt som en plätt. Han frågar vidare om batteriladdare, varmvattenberedare, färsk- och gråvattentank, central- och golvvärme, stödben, batteri 80 ah och vi svarar ja på rubbet.

Till slut drar han på smilbanden, gör tummen upp och förklarar att han är både imponerad och en smula förbluffad över att campern har en så diger utrustningsnivå, på så liten yta. Han ser närmast lite avundsjuk ut när han lommar iväg till sin egen husbil. 

 

Första intrycket: Easy Camper 6SH-2,1 SE: För både on- och offroad
Rulla till toppen