Knaus Sun Ti Platinum SEL 650 MF: Tysk på italiensk stomme

Sittgruppen eller bilens medelpunkt är mörk. Murrig eller mysig avgör du.

Knaus Sun Ti Platinum SEL 650 MF: Tysk på italiensk stomme

Publicerad

Knaus Sun Ti 650 Platinum Selection är en bil som känns helt färdig redan hos handlaren. Inredningen och utrustningen lämnar inte mycket övrigt att önska.

Vi förhör oss om 650 Platinum Selection, och får fram en del intressanta fakta som delvis förklarar varför den tyska italienaren, byggd på Fiat Ducato, är cirka 200 000 kronor dyrare än den italienska bilen Roller Team, byggd på tyska Ford Transit.

Automatisk växellåda är ett, elektrisk markis är ett annat och utrustningslistan är ganska lång. Till exempel har den betydligt användarvänligare entrétrappa med utfällbart steg, rejäla ramfönster och vattenburen värme.

Dessutom framkommer det i stort och smått att när man byggt denna bil har man inte tagit några genvägar. Alla ytor är tillvaratagna och även om funktionerna på tyskt vis prioriterats så känns den både elegant och designmässigt genomarbetad. Det för några år sedan införda "teknikskåpet" där man samlat både batteri, vatten och elanslutningar i ett och samma uppvärmda skåp är ett exempel på omsorg om användaren.

Köket är avgjort både större och mer lättarbetat. Tyskarna lagar nog oftare skaffning än italienarna?

Förarmiljön är bekant för alla som kört Ducato tidigare. Just denna modell har automatisk växellåda och backkamera med navigator och en del annat som ingår i Platinum Selection. Vi kan nämna körfältshållare och isofixfästen för barnstolar – modellen har genomgående hög säkerhetsnivå.  

Hyttstolarna ingår i sittgruppen med plats för fem personer. De kommer i samma höjd som sofforna när man vänder dem. Entrédörrens insida har på den nya modellen blivit en praktisk del av interiören. Den har ett stort fönster, paraplyställ och en väska som kan användas till förvaring eller shopping. Högst upp på dörren finns klädkrokar och det nyformade handtaget håller kläderna ut från dörren så att de torkar lättare. Samtidigt underlättar handtaget både in- och utsteget.

Dörren har två låsbyglar och en dämpare som gör att den löper lite tungt. Den känns stabil i handen och som om den kan stå emot vind på ett betydligt bättre sätt än enklare dörrar.

En så kallad fransk bädd med extraskiva som ger bredare bädd. Till höger: Spegelväggen med handfatet kan vinklas ut mot toastolen.

Sittgruppen i bilen är mörk, ihop med den avancerade belysningen skapas ett varmt, ombonat intryck. De två stora takfönstren ger bra ljus. Sittgruppen är bäddbar och rymmer två till natten. Vinkelköket bakom den framåtvända soffan är praktiskt inrett med lådor i bänken och utdragbart skafferiskåp på motstående vägg. Ett större överskåp plus ett mindre vitrinskåp finns ovanför spisen. Plats för matberedning är inte stor, men finns. I skåpet med rundad dörr under vasken hittar vi två utdragbara trådbackar. 

Bilen har gott om plats för förvaring av både kläder, mat och övrig utrustning. Mellan kök och tvättrum finns garderob, tvådelad och med bra hänghöjd. I dubbelgolvet finns också förvaring, till exempel för skor. Ett skoskåp finns dessutom vid entrén.

Under bädden finns stort utrymme åtkomligt även utifrån via lastlucka, men det är inte tillräckligt stort för till exempel cyklar.

Rakare linjer och bättre fönster kännetecknar Knausbilen.

Denna bil har fransk bädd i bilens bakre hörn och delar utrymmet bak med toalettrummet. Bädden har tvådelad madrass vilket underlättar åtkomsten till utrymmet under.  En extraskiva monterad på sängens rundade hörn gör bädden jämnbred från topp till tå. Det ger dock en smalare passage till tvättrummet, men skivan går att ta bort.

Tvättrummet innehåller handfat, toalett, duschkabin och förvaring. Medicinskåpet är monterat ovanför toastolen, och spegelväggen med handfatet kan vinklas ut mot toastolen. Baksidan av spegelväggen skyddas då av en vikbar duschvägg som döljer duschkabinen som har fotvänlig trätrall.

Husbilen fick för några år sedan omdömet "Bäst i klassen" av en tysk husbilstidning och det stämmer ganska väl även på 2019-modellen. Det lär vara svårt att hitta en bil i samma storlek och prisklass med all denna utrustning och vinterkapacitet – för samma pengar.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206