Avkoppling i det gröna med Rockabilly och Ocean Drive – två färgglada charmtroll.

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll

Publicerad: 2018-12-08   Uppdaterad: 2023-04-18

En röd Rockabilly och en blå Ocean Drive. De båda bygger på planlösningen från retrovagnen Eriba Touring Troll 530. En udda konstruktion som har närmare sextio år på nacken.

Rent historiskt var just Troll en av de första husvagnarna som Erich Bachem och Erwin Hymer utvecklade. Idéerna tog de från flyg- och bilindustrin, och i slutet på 1950-talet påbörjades serietillverkningen. Att de än idag skulle vara populära och finnas kvar på produktionslinan var det nog få som kunde förutspå. Nu finns dessutom Troll 530 i två färggranna drömvagnar – Rockabilly och Ocean Drive.

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Charmfullt till tusen. Sittgruppen påminner om amerikanska hamburgerrestauranger på det glada 1950-talet.

Som dragbilar kan kanske tvåfärgade skönheter som Chevrolet Bel Air och Ford Fairlane från mitten av 1950-talet vara passande. Då var jänkarbilarna fortfarande nätta till formatet. Vi valde emellertid att blanda retro med moderna grejer då en VW T-Roc fick assistera husvagnen. En ytterst potent dragbil som var rapp i styrningen samt pigg och rask på vägen, precis som tuffa syskonmodellen Golf GTI. 190 hästkrafter under huven förklarar väl det mesta. 

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Den tvärställda dubbelsängen i akterpartiet inramas av överskåp och mäter 198×142 centimeter.
Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
En minst sagt udda husvagnsfront. (KLICKA FÖR STÖRRE BILD).

Men nu är det inte ”folkvagnen” vi ska inspektera utan de färggranna charmtrollen.

De är smidiga att handskas med både på dragkroken och som fristående fordon. Med en matchvikt på knappt 1 100 kilo kan de även rangeras på egen hand. Enkla är de dessutom att förvara vintertid. Med 226 centimeters takhöjd (med taket nedfällt) och en totallängd på 579 centimeter (dragstången inkluderad) får ”trollen” plats i de flesta personbilsgarage. Alko ligger bakom det helförzinkade chassit där dragstången är extra lång för att ge stabilitet under färd.

Sedan har de också husvagnsbranschens kanske coolaste gasolkoffert, bara en sån sak! Att kalla dem för vintervagnar är inte sanningsenligt, i gengäld är röda Rockabilly och blåa brodern Ocean Drive närmast magnifika sommartid via öppningarna i tygtaget.

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Rockabilly kräver ingen jänkare som dragbil. Det går lika bra med en VW T-Roc.

Hur är det då med boendekomfort och utrustningsnivå? 

Jodå, för att vara retrovagnar är det faktiskt ganska bra ställt. Men framförallt handlar det om charm, och lite hur det var förr när vi campade utan att ta med oss halva bohaget. 

Ta sittgruppen som ett exempel. Tankarna far genast iväg till den tid då hamburgare på amerikanska diners serverades av rullskridskoåkande tjejer iklädda korta kjolar. Ut ur bilhögtalarna vrålade Little Richard, Buddy Holly och Elvis Presley, hela livet var ett enda stort äventyr.

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Hygienutrymmet (bilden t.v.) är ganska spartanskt, men väl fungerande. Givetvis finns det garderob och linneskåp också.
Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Köksavdelningen påminner en hel del om modulen som brukar finnas i plåtisar.

Den rödvita, restaurangliknande inredningen får oss nästan att glömma det som kan komma att vara väsentligt – som att en taklampa är i snålaste laget. En spot i varje hörn hade inte varit fel.

Som sagt, ”trollen” är inte som alla andra vagnar. Retrokänsla i kombination med moderna komponenter är uppenbar. De som köper en Rockabilly eller Ocean Drive är nödvändigtvis inte ute efter alla hypertekniska applösningar eller metervis med fri yta.

Boendefunktionaliteter som toa, en hel radda överskåp, garderob/linneskåp, stora packutrymmen under soffor/säng, bred dubbelsäng, tvålågig spis med besticklåda och skafferi finns naturligtvis. Jodå, brandlarm finns också, liksom marknadens kanske mest lättillgängliga stödbensskruvar. Med andra ord finns den utrustning som krävs för att husvagnssemestern ska kunna bli lugn, fridfull och i bästa fall alldeles underbar. 

Vad skiljer då Rockabilly och Ocean Drive åt? Inte mer än färgen – såväl in- som utvändigt. Det som är rött på och i Rockabilly är således blått hos Ocean Drive. Vad som passar er, ja det är en fråga om tycke och smak. Charmtroll är de båda två.

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll
Röd Rockabilly eller blå Ocean Drive? Båda bygger på Eriba Touring Troll 530. Det är bara kulören som skiljer dem åt.