Första intrycket: Kabe Classic 560 KS

Publicerad: 2019-01-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Vagnen kostar 31 200 kronor per kvadratmeter, innehåller två rum och kök plus toalett och förvaringsutrymmen och fungerar året om, även under smällkalla vinterdagar. Den härbärgerar minst fyra och har fokus på barnfamiljer.

Classic-serien är lite enklare Kabevagnar byggda på samma sätt som de dyrare serierna; Ädelsten, Royal och Imperial men de har inte lika exklusiva materialval och inte heller lika hög utrustningsnivå.

Classic erbjuds därför inte med till exempel fyrlågig spis med grill och ugn. Men, den har allt som behövs. Innanför entrédörren finns både skoskåp och klädkrokar samt plats för tv. Småkläder som vantar och mössor kan läggas i lådorna i underskåpet.

Ett kliv till och vi är i köket som är bra utrustat med fläkt, kryddhyllor inbyggda i överskåpsstommen, brännare uppdragna mot fönsterväggen och yta för matberedning. Här finns belysning i kornischen över överskåpen och under desamma. Här finns tre olika stora lådor i köksbänken, alla med centrallås. Kylskåpet mittemot köket går att öppna från både höger och vänster sida samt har separat frys, även den med flexibla dörren. Kylen kan drivas av 12V, 230V eller gasol. Omdömet ”litet men bra” är en bra beskrivning av köket.

Första intrycket: Kabe Classic 560 KS
Utsidan skvallrar om att detta är en Classic. Den saknar fönster på entrédörren och har kulhamrade sidoväggar.

Tvättrummet, mellan kök och bäddens fotända, har ett hörnmonterat handfat med skåp och hyllor samt smålådor intill underskåpet. Kranen är utdragbar men här finns ingen regelrätt duschmöjlighet. Vare sig duschdraperi eller vikväggar, men hela golvet är utformat som en kabinbotten så visst kan man vaska sig utan omedelbar risk för vattenskada. Här är välventilerat och det finns gott om förvaring för
hygienartiklar.

Mitt för badrummet finns vagnens huvudgarderob. Den har två dörrar, den bredare leder in till garderoben som har pannan i botten under en droppskål. Lösningen håller kläder både varma och torra, mycket uppskattat om vintern. Den något smalare dörren leder till det höga linneskåpet med flera hyllplan.

Första intrycket: Kabe Classic 560 KS
Litet men naggande gott har sällan varit så korrekt beskrivande som när det gäller denna vagns kök.

Längst bak i vagnen finns sovrummet med totalt fyra bäddar. Två i franska dubbelsängen, två i våningssängen. Bädden är avsmalnande vid fotändan för enklare passage till den andra garderoben i vagnen, ett högt och smalt skåp mellan sängarnas huvudändar. Våningssängarna har en fast monterad stege och i bägge finns såväl fönster som läslampa. Den övre bädden har fallskydd och i sovrumstaket sitter det förutom en plafondbelysning ett takfönster.

Överskåp löper runt dubbelbädden och i underkanten av skåpen finns ett öppet hyllplan. Runt bäddarna finns en textilklädd distansskiva för effektiv luftcirkulation, den hindrar sängkläder från att täppa till luftflödet och den gör att den som ligger i bädden slipper kontakt med den i extrema vintertemperaturer kalla ytterväggen. Hela sovrummet kan skärmas av mot resten av vagnen.

Första intrycket: Kabe Classic 560 KS
I sovrummet hittar vi vagnens andra garderob mellan huvudändarna. HÖGER: Tvättrummet med toalett och handfat. Gott om förvaring men ingen dusch.
Första intrycket: Kabe Classic 560 KS

Sittgruppen i akterpartiet rymmer sex och i hörnen finns tilltalande, svängda nackkuddar. Vi sitter bekvämt på alla platser. Även här finns en plafondlampa och ett takfönster i taket samt överskåp runt om. Här är skåpen något större och det öppna hyllplanet under finns inte men i hörnen finns det två öppna hyllor under högtalarna som är integrerade i skåpen.

Bordet är stort nog för middag åt fem eller sex och det går ganska lätt att flytta. Det är sänkbart och gruppen går att omvandla till bädd, totalt kan man sova sex personer i vagnen. Runt gruppen finns det tre fönster. 

Lastutrymme finns under bädden, åtkomligt både utifrån och inifrån, och under den främre soffan. Vagnen har generellt bra med förvaringsutrymmen. Storsäljande Classic 560 lämnar inte mycket i övrigt att önska men om så ändå är fallet kan man alltid titta lite närmare på de exklusivare modellserierna från Kabe.

Första intrycket: Kabe Classic 560 KS
Rulla till toppen