Volvo V90 T8: Folkbil som blev lyxbil

V90 T8 är en skön och effektiv dragbil med långt axelavstånd, fyrhjulsdrift och om man så vill eldrift i valda situationer. Elegans har den också!

Volvo V90 T8: Folkbil som blev lyxbil

Publicerad

Landets mest köpta bil under det senaste året är Volvo och det är kombimodellen V90 som hittat nya hem i störst antal. Vi ville veta hur den är som husvagnsdragare och lånade en sådan.

Vi fick lov att köra den oerhört påkostade varianten V90 T8, det var nämligen för tillfället den enda av de pressbilar hos Volvo som fanns tillgänglig med dragkrok. Det svider ingenstans att åka runt i denna bil men det gör det om och när just den varianten ska betalas. Prislappen är nämligen stor.

Vi lät oss övertalas och fick hålla till godo med den dyraste modellen, väl medvetna om att mer basutrustade Volvo V90 har ett betydligt mer sansat pris samtidigt som den delar både mått och många egenskaper med vår lånebil. Den går att få hem för i sammanhanget modesta 350 000 - 375 000 kronor beroende på utrustning och motorvariant. Basversionen av V90 T8 kostar cirka 600 000 kronor.

Elektriskt ställbar ratt med knappar och reglage för det mesta, till exempel den ställbara sittdynans flexibla längd.

Bilen är 493 centimeter lång och den har breddmått på 187 centimeter vilket ger den ett slösande stort innerutrymme.

Vi sitter kungligt bra i framstolarna som i just denna modell går att reglera i ett otal varianter, här finns till och med ac-kylning inifrån sätet, och ryggmassage. Även baksätet är rymligt och mycket bekvämt vilket leder till att hela familjen får en ytterst behaglig resa. Tystnaden som råder i bilen störs ytterst sällan av motor och vägljud. Vi färdas både tyst och bekvämt även i motorvägsfart, då med bensinmotorn som kraftkälla.

I husvagnsanpassade hastigheten 80 km/tim hörs knappt motorn över huvud taget, möjligen annorlunda i den enklare modellvarianten.

Vi föredrar att kalla detta för "backbio". Sällsynt klar bild och om man vill kan man få helikoptervy. Imponerande.

Bagageutrymmet är med 560 liter godkänt, liksom bilens maximala dragvikt. Just denna hybridvariant har max släpvagnsvikt 2 100 kilo. Det kräver körkort BE. Annars drar man på B-kort 880 kilo, på utökat B (B96/B+) 1 630 kilo.

Och som den gör det! Just denna variant har kraft så det räcker och blir över. Det långa axelavståndet och det stabila chassit har gett bilen mycket fina dragegenskaper, tyst och stark, stabil och bekväm drar bilen iväg med husvagnen utan minsta ansträngning.

Ska vi anmärka på något så är det i så fall på sikten snett bakåt. De små sidorutorna bak begränsar nämligen utsikten och för alla oss som backar med släp/husvagn är sikten snett bakåt oerhört viktig. Själva eldriften räcker inte speciellt långt med husvagn på släp. Uppskattningsvis handlar det om cirka 25 kilometer.

Insynsskyddet följer med upp när man (elektriskt) öppnar luckan. HÖGER: Dragkroken fälls ut
med en knapptryckning i bagagerummet.

Emellertid har V90 T8 fyra olika körlägen och det går att spara på batteriet för att vid valda tillfällen köra på bara el, till exempel om och när man kör i känsliga miljöer och inte vill bidra med lokala avgasutsläpp. Normalt kör man på läge "Hybrid" och då stöttar elmotorn vid behov. Snittförbrukningen blev under provkörningen 0,82 liter/per mil. Det är fantastiska siffror med tanke på att närapå 400 hästkrafter är tillgängliga - och nyttjades någon eller några gånger.

Att Volvo V90 är populär och landets mest sålda modell är begripligt. Det slanka utseendet och de många detaljerna parat med att märket är kopplat till säkerhet och numera också till miljötänk gör bilen än mer attraktiv.

Att Volvo som varumärke som bäst håller på med en klassresa, från folkbil till premiumsegmentet, ger bara lite extra krydda åt bilvalet. Vi rekommenderar bilen som dragbil, och den som har råd skaffar naturligtvis den här provade laddhybriden. För den goda sakens skull.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206