Rapido 8096 DF: Fransk finess

Publicerad: 2019-01-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Premiummärket Rapido fortsätter att visa sig på styva linan med fina, franska finesser. Kort sagt handlar det om husbilar för de som kräver det lilla extra.

Rapido 8096 DF: Fransk finess

Franska Rapido har 70 års erfarenhet av husbilsbyggande på nacken. Ett varumärke som har gjort sig känt för välrenommerade premiumhusbilar. Lyx och flärd är lite av deras signum. Vi har tittat på den helintegrerade 8096 dF. En av flera Rapidomodeller där värmepannan Truma 6E är standard, men där Aldes vattenburna värmestystem finns som tillval.

På vårt objekt är den inte bara tillval – där sitter det svensktillverkade värmesystemet redan på plats. En vattenburen hyttmatta noteras också, skönt kan tänkas när frostnätterna nu gör sig gällande. 150 hästkrafter under huven, automatväxel och rattpaddlar räknar vi också in på plussidan.

Rapido 8096 DF: Fransk finess
Med hopfällbart bord blir passage från hytt till bodel en enkel sak.

Interiört gäller golv utan nivåskillnader. Golvmattan gör att det känns tyst, mjukt och skönt. Inredningskulörerna går i vitt blandat med mörkt träslag och vissa inslag av högblanka lådor.

Köket är för övrigt nyritat med belysning under diskbänk, större arbetsyta på köksbänken och ny kryddhylla med belysning. Vi skriver även dit bra-att-ha-detaljer som usb-uttag, fläkt, stort stänkskydd och något så ovanligt som hushållspappershållare.

Rapido 8096 DF: Fransk finess
Nyritat kök med belysning under diskbänk och kryddhylla med belysning. Det finns även usb-uttag, köksfläkt och hållare för hushållspapper.

Sätter oss i en av två soffor. Det är den alltmer populära sittgruppslösningen face-to-face, två soffor mitt emot varandra, som gäller. En sittgrupps-variant som har blivit allt vanligare inom Rapidos fordonspark.

Ljuset vid sittgruppen är delikat, det kommer från ett stort takfönster samt belysningspunkter i taksängens undre möbelkonsol. Komforten i sittgruppen är mycket god. Bordet kan dessutom fällas ihop, så att passage mellan hytt och bodel blir lätt.

Rapido 8096 DF: Fransk finess
160 centimeter bred dubbelsäng. Kingsize!

Taksängen tål max 200 kilo. Dubbelsängen i akterpartiet är ingen queensbed, utan en kingsize. 160 centimeters bredd torde vara top-of-the-line när det gäller husbilar. Finns det någon bredare? Sängen är dessutom justerbar med 30 centimeter uppåt/nedåt, vilket ger gott om utrymme i garaget under färd om sängen är uppvevad i maxläge. På var sida, vid huvudänden, finns garderober. Från sängen, via en shunt, kan värmen regleras separat för sovavdelningen.

Nyheter finns även i hygienutrymmet. Bänkytan är ny och detsamma gäller för det iögonfallande, rektangulära designhandfatet och det högblanka underskåpet. Toa- och duschutrymmena är separerade från varandra, båda har taklucka för optimal ventilation.

Rapido 8096 DF: Fransk finess
Ny bänk och rektangulärt designhandfat.

När det gäller att skilja dessa avdelningar från övrig bodel finns tre alternativ. Antingen skärmar man av från hygienavdelningen och framåt eller från sovrummet och framåt. Stänger vi till både dörr och skiljevägg, blir hygienutrymmet en helt egen avdelning.

Utöver ett välplanerat boende finns det ytterligare ett par detaljer som vi fastnar för. Entrén har exempelvis papperskorg, fack för nycklar och fönster integrerade i dörren. Myggnät, skoskåp och minst sagt eleganta krokar finns också lättillgängligt. Brandsläckaren bakom förarhyttstolen tycker vi också om. Detsamma gäller för dubbelgolvet som är åtkomligt både från in- och utsidan. Rapidos 8096 dF är ombonad och vacker, finessrik och i allra högsta grad användarvänlig.

Rapido 8096 DF: Fransk finess
Rulla till toppen