Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling

Publicerad: 2019-01-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Autostar är ingen nykomling i ordets rätta bemärkelse, de har funnits på fordonsmarknaden sedan 1973. Men i Sverige såg varumärket dagens ljus då de visades i samband med Elmiamässan tidigare i år.

Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling

Det finns som bekant en uppsjö av husbilar på den svenska marknaden. Finns det verkligen plats för ytterligare en? Svaret är utan tvekan ja, när det handlar om Autostar, en fransos med mångårig rutin och erfarenhet av husbilsbyggande.

Även om den stora koncernen Trigano blev huvudsaklig aktieägare 2001 utför Autostar mycket själva, via eget snickeri och egen avdelning där klädslar sys. De använder avancerad teknologi, innovativa lösningar och lär vara ett företag som präglas av familjekänsla.

Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling
Elegant kök med högblanka lådor/skåpluckor och en extravagant vattenblandare.

För kunderna har man gjort det enkelt att förstå i vilken kategori de olika serierna finns. Serien Privilege har tre stjärnor i sin dekor, syskonet Passion har fyra stjärnor medan flaggskeppet Prestige har fem stjärnor. Det är den sistnämnda serien som vi kollar in, närmare bestämt modellen i730LC Elite.

Det är inte bara den vackra interiören som slår oss – intressant är också att utformningen av frontpartiet har tagits fram av specialister inom aerodynamik i motorsporternas finrum, F1 och 24-timmars i Le Mans. För att minska oljud vid hytt och bodelstrappa har de stärkt isoleringen och vidtagit åtgärder som enligt deras egna tester visar sänkning på fem till åtta decibel, jämfört med halvintegrerade modeller.

Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling
Kingsizebädd som mäter 198×150 centimeter.

Vidare erbjuder Autostar mycket god ventilation, behaglig värmefördelning (här är det Alde som gäller), värmesystem i förarhytten, förstärkt golv i garaget med infällda fästskenor, ingen tröskel till gasolkofferten, Vision Plus (ökad synlighet från vindrutan), utvändigt gasoluttag och utvändig dusch, Isofix-system, 24 centimeters dubbelgolv med tvärgående förvaring och parkeringssensorer runt om fordonet som hjälper föraren att få bilen på plats utan incidenter.

Det interiöra består av högblanka luckor/lådor – antingen i vitt eller halvmörkt träslag. Överskåpen är välvda. I sovrummet finns en kingsizesäng (150 centimeter bred) och en dold tvättkorg.

Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling
Bra toalettavdelning med utanpåliggande handfat.

I sittgruppen, som har face-to-face-soffor går bordet att halvera på mitten, för bästa möjliga passage mellan hytt och bodel. I hygienutrymmet noteras utanpåliggande tvättskål. I köket hittar vi köksfläkt och en blandare som för tankarna till restaurangers köksavdelning. Att det är ett premiumfordon märks bland annat på gångjärnen för skåpen. Ingen gnekande eller glappande. 

Den här bilen är mycket intressant och finessrik både på in- och utsidan. Kommer då Autostar att göra succé på den svenska marknaden? Det får framtiden utvisa. Mottagandet i samband med Elmiamässan var enligt generalagenten i varje fall över förväntan.

Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling
Utdragbara lådor med böjda fack i köket. Rymlig duschkabin med trätrall och blått ljus.
Autostar Prestige 1730 LC Elite: Femstjärnig nykomling
Rulla till toppen