Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla

Publicerad: 2019-02-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Bürstner har år efter år varit ett storsäljande varumärke på den svenska husbilsmarknaden. Ett gedighet hantverk i kombination med ett stort antal modeller och planlösningar tilltalar många.

Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla
Bürstner har varit tvåa i registreringsstatistiken sju av de åtta senaste åren.

Sedan 1986 har Bürstner byggt husbilar. Tio år senare lanserade de sin första helintegrerade modell. I Sverige har de starkt fotfäste och är mycket populära.

Bevis på det är registreringsstatistiken för husbilar under perioden 2010-2017. Där tycks Bürstner prenumerera på andraplatsen, den har de haft sju år av åtta möjliga. Plumpen i protokollet kom 2015 då generalimportören Mobile Living Group gjorde konkurs, vilket drabbade varumärket hårt försäljningsmässigt sett.

Det finns med andra ord all anledning att på nytt syna tysken från Kehl. Vi fastnade denna gång för helintegrerade Ixeo I736 G. En intressant modell som visade sig vara extrautrustad med Aldes vattenburna värmesystem. Inget ont i Trumapannan, men bättre värmeförsörjare än svensktillverkade Alde finns väl inte? 

Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla
I köket finns något som oftast bara hittas i linermodeller – ett kaffeskåp.

Systemet är uppbyggt med konvektorer längs ytterväggarna. Även snickerier får sin beskärda del av värme och eftersom överskåp och möbelmoduler är ventilerade via luftspalter, blir luftgenomströmning/uppvärmning bästa möjliga. Byggkonstruktionen är träfri med XPS-isolering, robust PVC-matta med stegljuddämpning, glasfiberarmerat tak/underrede och PU-reglar som inte suger åt sig vatten.

På väg bjuder husbilen inte på några större överraskningar, i alla fall inga negativa. Några plus i kanten finner vi emellertid. De nya hybridbakljusen känns helt rätt i tiden. Dubbla krockkuddar, god sikt åt höger (brett fönster eliminerar döda vinkeln), ESP (sladdparering), Traction+ och Hill Holder ger vi också tummen upp för.

Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla
Både dubbelsängen och taksängen har femzoniga kallskummadrasser.

Exteriört noteras extra bred entrédörr (Hartal XL), LED-varselljus, serviceenhet där allt är samlat i en och samma lucka samt fönster med aluminiumkarmar. USB-anslutning i instrumentbrädan gillas också, liksom nedsänkt insteg med elektrisk trappa som ger enkel in- och urstigning. 

Insidan bjuder på mjuka, runda former. De högblanka överskåpen är välvda och i kombination med ett träslag som varken kan betraktas som ljust eller mörkt, skapas en sober design.

Slår oss ned i soffan som är av face-to-face-modell. En alltmer vanlig sittgruppslösning som gillas av många. Förklaringen är enkel, alla får skön soffplats. Ögonkontakt utan att behöva vrida på huvudet ska inte heller underskattas. När vi tittar till menypanelen visar den sig vara dold bakom en lucka vid tv-armen.

Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla
Funktionellt toalett-utrymme, separerat från… duschen som har handdukshållare och taklucka.

Dolda luckor (om man har en matta i fordonet) finns det fler av, nämligen två i golvet. Extra packutrymme är aldrig fel. Garderober finns på var sin sida om dubbelsängen, ett skåp under densamma samt garage – eller nja, nästan i alla fall. Där finns öglor att försegla de medhavda prylarna med.

Ixeo I736 G har ett litet men välfungerande vinkelkök, kaffeskåp och en handfull rymliga kökslådor. Toalett och dusch är separerade från varandra, båda har taklucka för optimal ventilation. I duschkabinen finns handdukshållare och bra fack för diverse hygienpryttlar. Från både sovrum och kök/sittgrupp kan hygienutrymmet avskärmas. 

Sova gott kan man göra på två håll. Både den ordinarie bädden och den nedfällbara taksängen har femzoners bäddmadrasser. Avslutningsvis en god detalj vi fann på mer än en plats. Läslamporna löper på skena, och inte bara vid dubbelsängen utan även vid köksbänken och sittgruppen. Slutet gott, allting gott.

Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla
Rulla till toppen