Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla

Ljus, elegant inredning med välvda skåpluckor och som synes face-to-face-sittgrupp.

Bürstner IXEO 1736 G: Redo för kyla

Publicerad

Bürstner har år efter år varit ett storsäljande varumärke på den svenska husbilsmarknaden. Ett gedighet hantverk i kombination med ett stort antal modeller och planlösningar tilltalar många.

Bürstner har varit tvåa i registreringsstatistiken sju av de åtta senaste åren.

Sedan 1986 har Bürstner byggt husbilar. Tio år senare lanserade de sin första helintegrerade modell. I Sverige har de starkt fotfäste och är mycket populära.

Bevis på det är registreringsstatistiken för husbilar under perioden 2010-2017. Där tycks Bürstner prenumerera på andraplatsen, den har de haft sju år av åtta möjliga. Plumpen i protokollet kom 2015 då generalimportören Mobile Living Group gjorde konkurs, vilket drabbade varumärket hårt försäljningsmässigt sett.

Det finns med andra ord all anledning att på nytt syna tysken från Kehl. Vi fastnade denna gång för helintegrerade Ixeo I736 G. En intressant modell som visade sig vara extrautrustad med Aldes vattenburna värmesystem. Inget ont i Trumapannan, men bättre värmeförsörjare än svensktillverkade Alde finns väl inte? 

I köket finns något som oftast bara hittas i linermodeller – ett kaffeskåp.

Systemet är uppbyggt med konvektorer längs ytterväggarna. Även snickerier får sin beskärda del av värme och eftersom överskåp och möbelmoduler är ventilerade via luftspalter, blir luftgenomströmning/uppvärmning bästa möjliga. Byggkonstruktionen är träfri med XPS-isolering, robust PVC-matta med stegljuddämpning, glasfiberarmerat tak/underrede och PU-reglar som inte suger åt sig vatten.

På väg bjuder husbilen inte på några större överraskningar, i alla fall inga negativa. Några plus i kanten finner vi emellertid. De nya hybridbakljusen känns helt rätt i tiden. Dubbla krockkuddar, god sikt åt höger (brett fönster eliminerar döda vinkeln), ESP (sladdparering), Traction+ och Hill Holder ger vi också tummen upp för.

Både dubbelsängen och taksängen har femzoniga kallskummadrasser.

Exteriört noteras extra bred entrédörr (Hartal XL), LED-varselljus, serviceenhet där allt är samlat i en och samma lucka samt fönster med aluminiumkarmar. USB-anslutning i instrumentbrädan gillas också, liksom nedsänkt insteg med elektrisk trappa som ger enkel in- och urstigning. 

Insidan bjuder på mjuka, runda former. De högblanka överskåpen är välvda och i kombination med ett träslag som varken kan betraktas som ljust eller mörkt, skapas en sober design.

Slår oss ned i soffan som är av face-to-face-modell. En alltmer vanlig sittgruppslösning som gillas av många. Förklaringen är enkel, alla får skön soffplats. Ögonkontakt utan att behöva vrida på huvudet ska inte heller underskattas. När vi tittar till menypanelen visar den sig vara dold bakom en lucka vid tv-armen.

Funktionellt toalett-utrymme, separerat från... duschen som har handdukshållare och taklucka.

Dolda luckor (om man har en matta i fordonet) finns det fler av, nämligen två i golvet. Extra packutrymme är aldrig fel. Garderober finns på var sin sida om dubbelsängen, ett skåp under densamma samt garage – eller nja, nästan i alla fall. Där finns öglor att försegla de medhavda prylarna med.

Ixeo I736 G har ett litet men välfungerande vinkelkök, kaffeskåp och en handfull rymliga kökslådor. Toalett och dusch är separerade från varandra, båda har taklucka för optimal ventilation. I duschkabinen finns handdukshållare och bra fack för diverse hygienpryttlar. Från både sovrum och kök/sittgrupp kan hygienutrymmet avskärmas. 

Sova gott kan man göra på två håll. Både den ordinarie bädden och den nedfällbara taksängen har femzoners bäddmadrasser. Avslutningsvis en god detalj vi fann på mer än en plats. Läslamporna löper på skena, och inte bara vid dubbelsängen utan även vid köksbänken och sittgruppen. Slutet gott, allting gott.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206