Hobby Excellent 540 FU: Anpassad för paret

Hobby Excellent 540 FU: Anpassad för paret

Publicerad

Till 2019-modellerna lanserar Hobby tre nya planlösningar. Vi har tittat närmare på en av dem – Excellent 540 FU. En husvagn som lämpar sig bäst för paret.

Förnyad design både ut- och invändigt. Att Hobby ligger långt framme när det gäller form och design är knappast någon nyhet. Om den tyska husbils- och husvagnstillverkaren leder designutvecklingen i branschens mellanklassegment låter vi vara osagt, långt fram ligger de hur som helst.

Excellent 540 FU är en av 13 modeller i sin serie och det är en husvagn som passar paret bäst. I huvudsak handlar det om två orsaker – det finns bara en "riktig" säng och boytan är inte den största. Samtidigt är det en modell vars utrustningsnivå inte lämnar särskilt många frågetecken och när det gäller storlek och vikt, så passar den de allra flesta potenta dragbilar. Suv är alltså inget krav, inte B96-körkort heller.

Inte direkt någon stor husvagn, men sittgruppen imponerar med god rymlighet och hög komfort.

Vi börjar med att kika på det utvändiga. I gasolkofferten finns vid sidan av de båda flaskorna även stödbensvev, stoppklossar och rullbar gråvattentank. Här är golvet väderbeständigt och enkelt att hålla rent. Rangeringshandtagen är kromade, ergonomiskt utformade och sist men inte minst – stabila. De tonade, dubbla ytterrutorna är tillverkade av gjutet glas och markislisterna är utformade med avrinningsfunktion.

Hallmodulen inkluderar instegsgarderob, tv-bänk, vitrinskåp, superslimmat kylskåp och utdragbar förvaring.

Kliver in och upptäcker att modellen är utrustad med instegsgarderob, hoppsan! Vid entrén skriver vi även dit papperskorg integrerad i dörren, samt några dolda fack för exempelvis nyckelförvaring. Hallmodulen fortsätter med vitrinskåp, tv-hylla och underskåp innan den övergår till ett superslimmat och utrymmesbesparande kylskåp/frys av märke Dometic. Bredvid kylskåpet finns ett högt, smalt utdragbart skåp med trådkorgar.

Mitt emot har vi ett kök som bör göra den matlagningsintresserade mer än glad. Köket har ljus och öppen yta och här finns gasolugn, köksfläkt, ännu ett utdragbart skåp med trådkorg, kryddhylla, 230- och usb-uttag, stänkskydd samt breda, rymliga förvaringslådor.

Ett härligt kök med gott om utrymme. Fläkt, ugn och rymliga skåp/lådor är på plats.

Den invändiga färgsättningen är en kombination av mörkt träslag och högblanka, vita skåpluckor/kökslådor, mycket elegant.

Vi slår oss ned i sittgruppen som är både stor och bekväm. Passar på att ladda mobilen i en av två 230-uttag. Här finns såväl stämningsfull mysbelysning som taklampa och spotlights i husvagnens bakre hörn. För bästa möjliga luftcirkulation gäller väl tilltagen springa mellan distansskivorna vid ryggdynornas bakstycken och väggen. Springor noteras även vid möbelmodulernas nederkant och i väggskåpen finns springor i dess bakkant, vilket bidrar till att risk för kondens och fukt minimeras.

Enkelt att komma åt packningen då den franska sängen är utrustad med Lift-O-Mat-system. En gasdämpare håller nämligen madrassen i uppfällt läge.

Toalett- och duschutrymmet är granne med den franska sängen i husvagnens frontparti. Inte helt oväntat är det bäst utrymme för skrymmande packning under sängen som har ett så kallat Lift-O-Mat-
system med gasdämpare som håller sängen i uppställt läge. Lastlucka finns, så alla persedlar behöver således inte bara nås från insidan. Rymlig garderob finns också att tillgå.

Trevlig, trivsam och användarvänlig är tre ord vi sammanfattar Excellent 540 FU med. Det bör även poängteras att samma planlösning finns inom serien Prestige. Då stiger emellertid prislappen med
ytterligare 16 000 riksdaler.

Utdragbart skafferi gör det enkelt att komma åt. Bild till höger: Elegans kan Hobby. Här kryddhylla i köket.

Stor, utdragbar trådkorg håller grejerna på plats. Toa och dusch finns längst bak i Excellent 540 FU.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206