Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd

Publicerad: 2019-02-06   Uppdaterad: 2023-04-18

En mellanstor familjevagn och en modest prislapp. En av årets stora husvagnsnyheter från Knaus är modellen Sport Silver Selection 540 FDK.

Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd
Knaus Sport Silver Selection har nu kattliknande bakbelysning med ”vandrande” blinkers.

Går först ett varv runt vagnen innan vi kliver in. Serien Sport har fått ett ordentligt uppsving till modellåret 2019 och påminner nu en hel del om syskonet Südwind.

Totalt finns Sport i 15 planlösningar, och vi har kikat på en av tre som är nya för året – Sport Silver Selection 540 FDK. Först lite ris och det gäller stödbensskruvarna som kunde ha varit mer lättåtkomliga, såväl fram som bak. Nu blir det till att gå ned på knä och smutsa ned jeansen.

I övrigt blir det mest ros för Sport Silver Selection 540 FDK – och det gäller såväl ute som inne. Här finns glasfiberförstärkt tak, exklusiv och stämningfull innerbelysning mellan tak och överskåp, reservhjulshållare i gasolkofferten, ventilerade skåp och förvaringslådor för att nämna några saker.

De mörkgrå aluminiumfälgarna är minst sagt fräcka och detsamma gäller för bakgavelns nya belysning som närmast kan beskrivas som kattliknande ögon vars blinkersbelysning ”vandrar”, precis som hos premiumpersonbilen Audi. Här handlar det om tredimensionell lampgeometri. I en annars tämligen konservativ husvagnsbransch är det intressant att Knaus tar sikte på den betydligt mer framfusiga och innovativa personbilsindustrin. Mer sånt, tack!

Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd
Franska sängen har femzonsmadrass och under den finns det gott om utrymme för skrymmande packning.

Entrén är ett kapitel för sig. Delbar så kallad stalldörr, med integrerat fönster och papperskorg noteras. Givetvis finns här även myggnätsdörr och krokar för ytterkläder.

Barnens våningssängar angränsar till entrén och vid deras fullängdsbäddar (210 centimeter långa) finns både öppningsbart fönster och läslampa. Stege och fallskydd för den övre sängen finns också. Alldeles intill våningssängarna finns ett stort, brett och rymligt linneskåp. Ett jalusi skiljer barnavdelningen från övrig bodel, något som även gäller de vuxnas franska säng och bodel i husvagnens frontparti.

Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd
I gammal klassisk Knausanda är tvättstället och toaletten separerade från varandra.

Den bäddbara u-sittgruppen är centralt placerad i husvagnen. Här finns spotlights som löper på skena samt tv-arm ovanför ena soffan. Med 95 centimeter breda soffdynor är det ganska uppenbart att en vuxen och ett barn passar bäst i vardera soffdel. I annat fall blir det en smula trångt.

Soffdynorna är enkla att fälla upp, de sitter fast i ryggdynorna. Enkelt och ytterst användarvänligt, precis så som en barnfamilj vill ha det. Gott om plats finns det under sofforna då det är snudd på soprent under dem.

Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd
Köksavdelningen är användarvänlig och har gott om plats.
Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd
Våningssängen är vid entrédörren. OBS! Sängarna är 210 cm långa.

Detsamma gäller under den franska sängen (har femzonsmadrass) där bara den främre delen inte kan användas till packning på grund av vattentanken. När vi är inne på området förvaring bör det nämnas att en stor, bred garderob är belägen mellan handfat och kylskåp.

Mitt emot soffan har vi köket. Brännare på rad gillas då arbetsytan blir något bättre. Stort skafferi finns liksom hög, smal kyl/frys, brandvarnare, dubbla 230-uttag och stort takfönster för optimalt ljus. Ingenting som sticker ut, samtidigt som det är gott om plats och användarvänligt i största allmänhet.

I sedvanlig Knausanda är handfatet placerat i bodelen, utanför själva toaletten som har duschmöjlighet. Här finns även bra med förvaringsutrymme och 230-uttag. 

Att Knaus tror på modellen, och att återförsäljarna gör det, är inte så underligt. Sport Silver Selection 540 FDK är en husvagn som bör tilltala barnfamiljer som inte önskar husvagnar stora som villavagnar.

Första intrycket: Knaus Sport Silver är guld värd
Rulla till toppen