Knaus Sport Silver SEL 540 FDK: Silver är guld värd

Den bäddbara sittgruppen är centralt placerad och passar bäst med en vuxen och ett barn per soffa.

Knaus Sport Silver SEL 540 FDK: Silver är guld värd

Publicerad

En mellanstor familjevagn och en modest prislapp. En av årets stora husvagnsnyheter från Knaus är modellen Sport Silver Selection 540 FDK.

Knaus Sport Silver Selection har nu kattliknande bakbelysning med "vandrande" blinkers.

Går först ett varv runt vagnen innan vi kliver in. Serien Sport har fått ett ordentligt uppsving till modellåret 2019 och påminner nu en hel del om syskonet Südwind.

Totalt finns Sport i 15 planlösningar, och vi har kikat på en av tre som är nya för året - Sport Silver Selection 540 FDK. Först lite ris och det gäller stödbensskruvarna som kunde ha varit mer lättåtkomliga, såväl fram som bak. Nu blir det till att gå ned på knä och smutsa ned jeansen.

I övrigt blir det mest ros för Sport Silver Selection 540 FDK – och det gäller såväl ute som inne. Här finns glasfiberförstärkt tak, exklusiv och stämningfull innerbelysning mellan tak och överskåp, reservhjulshållare i gasolkofferten, ventilerade skåp och förvaringslådor för att nämna några saker.

De mörkgrå aluminiumfälgarna är minst sagt fräcka och detsamma gäller för bakgavelns nya belysning som närmast kan beskrivas som kattliknande ögon vars blinkersbelysning "vandrar", precis som hos premiumpersonbilen Audi. Här handlar det om tredimensionell lampgeometri. I en annars tämligen konservativ husvagnsbransch är det intressant att Knaus tar sikte på den betydligt mer framfusiga och innovativa personbilsindustrin. Mer sånt, tack!

Franska sängen har femzonsmadrass och under den finns det gott om utrymme för skrymmande packning.

Entrén är ett kapitel för sig. Delbar så kallad stalldörr, med integrerat fönster och papperskorg noteras. Givetvis finns här även myggnätsdörr och krokar för ytterkläder.

Barnens våningssängar angränsar till entrén och vid deras fullängdsbäddar (210 centimeter långa) finns både öppningsbart fönster och läslampa. Stege och fallskydd för den övre sängen finns också. Alldeles intill våningssängarna finns ett stort, brett och rymligt linneskåp. Ett jalusi skiljer barnavdelningen från övrig bodel, något som även gäller de vuxnas franska säng och bodel i husvagnens frontparti.

I gammal klassisk Knausanda är tvättstället och toaletten separerade från varandra.

Den bäddbara u-sittgruppen är centralt placerad i husvagnen. Här finns spotlights som löper på skena samt tv-arm ovanför ena soffan. Med 95 centimeter breda soffdynor är det ganska uppenbart att en vuxen och ett barn passar bäst i vardera soffdel. I annat fall blir det en smula trångt.

Soffdynorna är enkla att fälla upp, de sitter fast i ryggdynorna. Enkelt och ytterst användarvänligt, precis så som en barnfamilj vill ha det. Gott om plats finns det under sofforna då det är snudd på soprent under dem.

Köksavdelningen är användarvänlig och har gott om plats.

Våningssängen är vid entrédörren. OBS! Sängarna är 210 cm långa.

Detsamma gäller under den franska sängen (har femzonsmadrass) där bara den främre delen inte kan användas till packning på grund av vattentanken. När vi är inne på området förvaring bör det nämnas att en stor, bred garderob är belägen mellan handfat och kylskåp.

Mitt emot soffan har vi köket. Brännare på rad gillas då arbetsytan blir något bättre. Stort skafferi finns liksom hög, smal kyl/frys, brandvarnare, dubbla 230-uttag och stort takfönster för optimalt ljus. Ingenting som sticker ut, samtidigt som det är gott om plats och användarvänligt i största allmänhet.

I sedvanlig Knausanda är handfatet placerat i bodelen, utanför själva toaletten som har duschmöjlighet. Här finns även bra med förvaringsutrymme och 230-uttag. 

Att Knaus tror på modellen, och att återförsäljarna gör det, är inte så underligt. Sport Silver Selection 540 FDK är en husvagn som bör tilltala barnfamiljer som inte önskar husvagnar stora som villavagnar.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206