Carado A361: Trivsamt för hela familjen

Publicerad: 2019-03-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Efter några tröga säsonger på husbilsmarknaden har alkovmodellerna vaknat till liv igen. En ny målgrupp med unga barnfamiljer i spetsen har tagit dem till sig med öppna armar.

Carado A361: Trivsamt för hela familjen

FÖRST HYRA, SEDAN KÖPA. Och när barnfamiljer provar på husbilscampandet sker ofta jungfruturen i just en alkovmodell. Därför är steget från att hyra till att köpa alkovhusbil det kanske mest naturliga. Hela familjen får plats. Såväl mamma som pappa och barnen får en riktig säng att sova i – och mycket mer därtill.

Carado är en husbilstillverkare som har gjort sig känd som ett instegsmärke med prispressad fordonspark. Något som bör passa bra för en målgrupp som varken vill eller kan lägga en hel förmögenhet på en husbil. Carados husbilar byggs på en modern produktionsanläggning i regionen Sachsen och varumärket ingår i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group, vilket innebär tillgänglig service runt om i Europa.

Carado A361: Trivsamt för hela familjen
Ett redigt kök med nästan överdimensionerade skåp och lådor. Plus för stor kyl/frys.

Visst, designmässigt är Carado kanske inte uppdaterad med det allra senaste. De erbjuder något enklare möbelinteriör, träslaget är ljust och luckor/skåp är vita. Överskåpen är en kombination av de båda. Golvet är en nyans mörkare än möbelmodulerna. Nej, det viktigaste är inte en flashig look utan det funktionella, och där håller vårt testobjekt A361 verkligen måttet.

361:AN ÄR EN AV TRE alkover som Carado förfogar över, samt en av två med barnkammarlösning. Storleksmässigt den minsta av dem, utan att för den skull kännas liten. Bakom ratten är det inte så mycket att orda om. Det där med att alkoven är vindkänsligare än hel- och halvintegrerade husbilar på grund av bullen på taket är knappt kännbart längre. I övrigt handlar det om Fiats grundutrustning och egenskaper som vana Ducatoresenärer känner till mycket väl.

Carado A361: Trivsamt för hela familjen
Bra med utrymme i hygiendelen trots att A361:an är en relativt kort alkovmodell.
Carado A361: Trivsamt för hela familjen
Alkoven kommer att gillas av de allra yngsta, men barnen…

DET FINNS EN HEL DEL positiva lösningar som bör lyftas fram. Framförallt med tanke på den modesta prislappen. Plant golv är en detalj som uppskattas av de allra flesta. Mjuk stoppning i de meterbreda sofforna kommer troligtvis barnen att tycka om. Uppfällbar alkovbädd (för enkel passage till och från hytten, så vi inte slår i huvudet) är praktiskt.

Fyra takfönster är god grund för funktionell ventilation. Köksdetaljen soft close finns inte enbart hos besticklådan utan även på samtliga överskåp. Överskåpen har för övrigt, tillsammans med alla lådor, luftspalt för att hålla luftcirkulationen på topp. Rymlig garderob med belysning är bra för barnfamiljer.

På utsidan finns dubbla lastluckor (65×120 och 60×100 centimeter). Usb-uttag vid sittgruppen och energisparande led-belysning tillsammans med riktiga sängar för fyra personer och stor kyl/frys, är funktionella komponenter.

Carado A361: Trivsamt för hela familjen
…får i stället sängarna som finns i akterpartiet.

HYGIENUTRYMMET blir en trevlig bekantskap. Duschkabin ingår i utrymmet och den är utrustad med trätrall. Tre handdukshängare finns och belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd (70 centimeter).

Köket har god arbetsyta och tre brännare med gjutjärnsgaller. Ett av köksskåpen har integrerad sophink och ovanför frysen finns tv-skåp. När det gäller sovplatserna har de fasta sängarna ribbotten av trä och alkoven har 72 centi- meters höjd. Våningssängarna har olika längd/bredd, men är båda väl tilltagna. Takventil noteras i barnavdelningen.

Vårt samlade intryck är att Carado A361 är trivsam för familjen, och det till en ytterst rimlig peng.

Carado A361: Trivsamt för hela familjen
Rulla till toppen