Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen

Publicerad: 2019-05-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett mobilt hem av yppersta klass som kan användas året runt. Så kortfattat kan vi beskriva Kabe Travel Master i760 LGB som nu hamnat under vår lupp.

Släng in Aldes vattenburna värmesystem och alla frostiga problem är ur världen? Nja, riktigt så enkelt är det inte att få till en husbil som kan kallas året-runt-fordon. Det är en kombination av värme, ventilation och isolering som gäller för att få till de optimala vinteregenskaperna. 

I Norden har vi som bekant extremt skiftande klimat – från iskalla vintrar till värmebölja på sommaren. Då är det av yttersta vikt att konstruktioner och system kan klara av stora växlingar av både temperaturer och luftfuktighet. Något som Kabe kan och har mångårig erfarenhet av.

Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen
Mörk och oöm klädsel. Dessutom bra sittkomfort runt om teleskopbordet.

Ett vattenburet värmesystem värmer som bekant utifrån och inåt, vilket innebär att även väggar, möbler och inredning värms upp. Ytan på konvektorerna hos Kabe är så stora som möjligt och de är placerade runt om i fordonet för maximal uppvärmning.

Lägg till det vattenburna golvvärmesystemet AGS II Pro som kan styras separat och den unika väggkonstruktion iWall. Den sistnämnda är Kabes patenterade sandwichkonstruktion som har fuktsäker Ecoprimisolering, två typer av aluminiumplåt och en ventilerande väggtapet.

Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen
Elegant, robust och funktionellt vinkelkök.
Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen
Garderob med belysning, takventil och droppskål.

Skåp och möbler har inbyggda luftspalter så att luften kan cirkula fritt medan elkablar, vatten- och avloppsslangar är inpaketerade i uppvärmda kabelrännor. Egen konstruktion är det även på fönstren (typ K D-Lux). Här gäller så kallade energifönster med inbyggd ventilation och polyuretankarm som tätar mot dubbelglaset. Stort batteri (110Ah) och en generator på 200 A finns också på plats.

Vi skulle kunna skriva spaltmeter om alla komponenter och konstruktioner som är sammankopplade med de vinteregenskaper som Kabes husbilar har. Istället inriktar vi oss nu på några bodelsegenskaper i testobjektet Travel Master i760 LGB – en helintegrerad modell där det inte har sparats på vare sig komfort eller kvalitet.

Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen
Kvaliteten på sängarna är hög med bland annat tjocka bäddmadrasser. Notera även turbo-vent i taket.

I familjen i760 finns fyra syskon: LXL (fransk säng), LB (låga långbäddar), T (långbäddar och hygienutrymme längst bak) och vårt testobjekt LGB som har höga långbäddar och garage. I mångas ögon en förnämlig och praktisk planlösning för husbilar. 

Här finns mycket att gotta sig åt.

Tjocka bäddmadrasser, bäddbreddare och turbo-vent i sovrummet. Gasolugn, fläkt, källsorteringskärl och en mängd softclose-lådor som sväljer rubb och stubb i köksavdelningen. Sex sittplatser i samvarodelen där alla positioner håller samma höga komfort och kvalitet som hyttstolarna. Instegsgarderob, dubbla linneskåp och en vanlig garderob med trådkorgar och takventil.

Stort uppvärmt bagageutrymme med lastöglor och en mängd praktiska fack. Hygienutrymme med förnämligt benutrymme och dusch. Säkerhetskomponenter som brandvarnare, slangsbrottsventil, läckindikator och kraschsensor för gasolsystemet. 

Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen
Bra belysning och massvis med fack i taksängens underrede. 200 kilo är maxbelastningen.

Lägg till marknadens kanske coolaste taksäng (max 200 kg), som dessutom är praktisk då en mängd fack finns i dess underrede riktat mot bodelen. Överskåpen är av hög kvalitet, de öppnas och stängs både mjukt och följsamt. Fast bäst av allt är väl att en Kabehusbil fungerar som en termos. Den håller mjölkchokladen het en kylig vinterdag vid pulkabacken samtidigt som den bibehåller apelsinsaftens svalka en het sommardag vid stranden.

Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen
Utdragbar bäddbreddare gör att två enkelbäddar snabbt blir en dubbelsäng. HÖGER: Hygienutrymme med bra förvaringsutrymmen och duschfunktion.

Ska vi försöka oss på att finna något som talar emot Kabe Travel Master i760 LGB så är det väl måhända prislappen. En och en halv miljon är mycket pengar. Till Kabes försvar väljer jag ett av min fars många ordspråk – skrot kan man köpa billigt, kvalitet kostar men blir oftast billigare i längden.

Kabe Travel Master 1760 LGB: Vinterkungen