Nordic bygger året-runt-husbilar som är utöver det vanliga.

Nordic Expedition: Vinterkungen 2

Publicerad: 2019-05-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Nordic husbilar är kända för att bygga året-runt-fordon av högsta kvalitet. Det sparas varken på material eller utrustning. Här är det inte priset som är avgörande. Vill kunden ha det bästa, då ska kunden få det bästa.

Nordic har byggt husbilar ända sedan 1983-1984, när första hemmabygget såg dagens ljus. Numera bygger de i runda tal cirka 20 husbilar per år, fördelat på specialfordon och campinghusbilar.

Totalt rullar cirka 800 av deras enheter på de svenska vägarna, exkluderat deras specialbyggen till företag och myndigheter.

Det står helt klart att Nordics husbilar vänder sig till aktiva campare som via sitt friluftsintresse är ute och rör på sig, såväl sommar- som vintertid. Dels kan de vara med och påverka själva husbilsbyggandet tillsammans med Nordic. Men de får också en fullfjädrad produkt som symboliserar helhet när det gäller isolering, ventilation, bra värme och bra material.

Nordic Expedition: Vinterkungen 2
Sittgruppen bjuder både på skön känsla och hög komfort.

De är samtidigt kunder som är beredda att betala för att få ett tyst premiumfordon från 6 till 8,5 meter. Enligt orderblocken är merparten på fabrikslinan 7,5 respektive 8,5 meter. Det är den sistnämnda storleken som vi tar i besittning. Närmare bestämt en Expedition med höga långbäddar och stort, rymligt garage. 

Kunden kan välja om husbilen ska byggas på Fiat- eller MB-chassi. Prisskillnaden är 150 000 kronor. I vårt fall blev det provkörning med en automatväxlad MB 519.

Nordic Expedition: Vinterkungen 2
Höga långbäddar är en populär planlösning som även inkluderar stort garageutrymme.
Nordic Expedition: Vinterkungen 2
En instegsgarderob väl värd sitt namn.

Nordic är inte som alla andra husbilsbyggare och det vet deras kunder. Här ligger bland annat vattenledningarna tillsammans med elementen. Här finns flera konvektorer och i fabriken bygger de lite mer ut från väggarna för att få optimal ventilation/luftgenomströmning. Det handlar om finlir i minsta detalj.

Pricken över i anser de själva att deras skjutdörrar är. Det är dessa som avskiljer hytten (här finns för övrigt en extra värmefläkt) från själva bodelen. Glöm det där med köldras, 25 millimeter tjock isolering finns.

Nordic Expedition: Vinterkungen 2
Stilrent vinkelkök med robusta förvaringsskåp/lådor.

Ytterligare ett par synnerligen smarta lösningar bör lyftas fram. Exempelvis taksäng integrerad med alkov, vilket medför tre sängplatser ovanför sittgrupp/hytt. Den elektriska taksängen behöver inte vara i exakt horisontellt läge med alkovsängen, så det går att välja sänglösning var för sig.

Vidare är tv:n i samvaroavdelningen dold i ett entréskåp. Ett tryck och platt-tv:n kommer uppfarande  – enkelt, praktiskt och platsbesparande (tv finns för övrigt även i sängkammaren). Instegsgarderoben har skotork och värme. Bordet är av massivt trä. Upp till sju personer kan ta plats i samvaroavdelningen.

Nordic Expedition: Vinterkungen 2
Nordic kan skryta med både utdragbar trådback och vinkylare. HÖGER: Tv:n vid sittgruppen
är dold i ett skåp intill entrén.

Vid toaletten finns en värmefläkt som snabbt ser till att fuktiga klädesplagg blir torra igen. Lägg till unika lösningar som vinkylare i köket och våtrumstapet i hygienutrymmet. Markis, cykelställ, läckindikator, brandsläckare, slangbrottsventil, dieselvärmare i hytten, defroster Eis ex, fönster anpassade för vinterklimat, 40 olika förvaringsmöjligheter, nio usb-ladduttag, utvändig dusch, aircondition och centraldammsugare.

Här sparas det inte in på något. Det är bara njuta, även om det är 20 minusgrader.

Nordic Expedition: Vinterkungen 2
Hygienutrymmet är lika stort som hemma – och med våtrumstapet. HÖGER: Självklart finns utedusch bland all utrustning.
Nordic Expedition: Vinterkungen 2