Pilote P746GJ: Listklättrande fransos

Publicerad: 2019-06-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Franska Pilote har gjort en fantastisk resa på den svenska husbilsmarknaden. Inte minst tack vare Skoklosters Husbilar & Husvagnar. Det är hos dem vi har synat en av Pilotes storsäljare i sömmarna – P746GJ.

Pilote P746GJ: Listklättrande fransos
P746 finns med dubbelsäng, höga eller låga långbäddar.

Skoklosters Husbilar & Husvagnar var först att ta in Pilote när det franska varumärket på nytt gav sig in på den svenska marknaden. Nu lite drygt tio år senare är de inte bara det företag som säljer flest Pilote i Sverige, utan i hela Europa.

Pilotes program för halvintegrerade modeller spänner över stor vidd där Pacific och Pacific + (vilket inkluderar taksäng) finns i tio respektive åtta skepnader och P746GJ med låga långbäddar tillhör kioskvältarna.

Vi hamnade bakom ratten på ett exemplar med tilläggsnamnet Skokloster Edition, vilket innebär att en hel del godsaker har adderats till grundutrustningen. Dit räknas bland annat Aldes vattenburna värmesystem inkluderat booster och matta i hytten. Den sistnämna detaljen är en riktig höjdare, framför allt under de bistra vintermånaderna.

Tilläggas bör att P746 även har två syskon: P746FC med queenbed och P746FGJ som har höga långbäddar och stort, rymligt garageutrymme. Interiören andas stilfull elegans och representativ lyxkänsla. Golvet har ljust träslag medan de vita, högblanka skåpluckorna även har inslag av mörkt trä.

Pilote P746GJ: Listklättrande fransos
Åtta av Pacifics modeller har nedfällbar taksäng.
Pilote P746GJ: Listklättrande fransos
Köksavdelningen har annan golvnivå än övriga avdelningar – 214 centimeters takhöjd är mycket bra.

Lägg till att sittgruppen har uppgraderats med skinnimitation, vilket ger en än mer sofistikerad look. Personligen fastnar jag för gardinstängerna. En liten detalj som i mitt tycke visar att designavdelningen har löpt hela linan ut.

Vi nämnde Aldevärmen tidigare. Måste även poängtera att Pilote för något år sedan plockade bort den elektriska golvvärmen och ersatte den med uppvärmt golv då de ansåg att elsystemet inte höll måttet, utan bara delvis värmde upp vissa ytor.

Högkvalitativa komponenter och praktiska lösningar finns det i övrigt gott om. Som utdragbar sängbreddare och justerbar huvudända i sektionen för nattbruk. Här finns rejäla utrymmen för kvällslektyr samt dubbla högtalare.

Önskar även framhäva enkelheten att nå garderoberna trots att de finns vid sängarnas fotända. De är nämligen inte i knä- utan i huvudhöjd. Samtidigt hittar vi både skåp och förvaringslådor under sängarna.

I köket noteras AES-kyl, soft close-lådor med papperkorg, fläkt, takfönster och bra med förvaringsutrymme. Köksavdelningen har annan golvnivå än övriga avdelningar. Positivt ur den aspekten att takhöjden blir hela 214 centimeter, att jämföra med 198 centimeter i sovrummet och 187 centimeter under taksängen vid soffgruppen.

Tittar vi till den sanitära kammaren finns trätrall och takfönster i duschutrymmet. Bra benutrymme, takfönster och goda hygiendetaljer hittar vi på toa. Stänga om sig i hela sektionen kan man göra, både med riktning åt natt- respektive köksavdelning.

Pilote P746GJ: Listklättrande fransos
Låga långbäddar har bidragit till modellens popularitet. Höger: Bra användarvänlighet på toa – duschutrymmet är separat.

I sittgruppen bör det belysas att platsen bakom passagerarsätet också håller god standard. Bordet har teleskopfot och kan justeras så att alla får sin beskärda del av bordsytan. Belysningen/ljuset är bra med flertalet belysningspunkter i den nedsänkbara taksängen samt bonus i form av sky roof.

Vid entrén är det uppenbart att Pilote har tagit ytterligare ett steg in i framtiden. Här finns nämligen surfplatta (Xperience) varifrån man sköter husbilens belysning och samtidigt har koll på vatten- och temperaturnivåer. Andra intressanta detaljer är inbyggd backkamera med vidvinkel, utedusch och den utdragbara förvaringslådan vid karossens främre del, bakom förardörren.

Med andra ord – en doft av premium inte bara på in- utan även på utsidan.

Pilote P746GJ: Listklättrande fransos
Rulla till toppen