Sittgruppen är stor och trivsam. Här får hela familjen plats.

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen

Publicerad: 2019-06-12   Uppdaterad: 2023-04-18

I väntan på Dethleffs enda husvagn med frontkök, Generation Scandinavia 695 BQT, ska rulla in i Sverige har vi tittat till en annan het modell i samma serie – barnkammarvagnen 655 RFK.

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Stor och tung husvagn som kräver mer än ett B-körkort.

Dethleffs satsar ånyo hårt på husvagnar, och det även på den svenska marknaden. Ett par nya återförsäljare har tillkommit och en av dem, Fribergs Fritidscenter i Skövde, besökte Husvagn & Camping. Det var nämligen där vårt testobjekt, den dubbelaxlade Generation Scandinavia 655 RFK, fanns.

Sedan en tid tillbaka är som bekant Kabe och Polar inte längre ensamma om att förse sina husvagnsmodeller med högkvalitativ prestanda som innebär att de tål både omväxlande och påfrestande väder. Dethleffs kallar sin året-runt-serie passande nog för Scandinavia som består av en trio: 545 QMK (fransk säng fram och våningssäng bak), 655 RFK (fransk säng i mittpartiet och våningssäng bak) samt 695 (BQT) som har frontkök, dubbelsäng och vagnsbrett hygienutrymme i akterpariet.

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Barnen har mer eller mindre eget rum med våningssäng, dinett och ett högsmalt garderobsutrymme.

Det märks tydligt att den tyska tillverkaren har lagt extra fokus på ingenjörstekniska lösningar, högkvalitativ karossbyggnad och interiöra komponenter av högsta kaliber.

Här ligger exempelvis vattenledningarna intill värmerören. Här finns deras AirPlus-system, vilket innebär ventilerande möbelmoduler som förhindrar kondensbildning. Isoleringen består av tjock XPS-skum (väggar/tak 34 millimeter och golv 42 millimeter) och som pricken över i:et står det Alde på värmepannan, vilket innebär vattenburen värme – både centralt och i golvet.

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Barnen har eget utrymme för ombyten, alternativt förvaring av gosedjur. Bilden till höger: Den franska sängen finns i vagnens mittparti.

Det är emellertid inte bara karossbyggnaden som håller hög standard. Madrasserna är sjuzoniga och av klimatreglerande material, och det gäller inte bara i den franska sängen utan även hos kidsen i våningssängen.

I köket finns förstklassig gasspis med inbyggd ugn. Den avdelningen är förövrigt exemplarisk med gott om utrymme både vid och på köksbänken. Lägg till utfällbar skärbräda, platsbesparande Slim-Tower kyl/frys, stora rymliga lådor, utdragbart skafferi med trådkorgar och bra med utrymme i överskåpen. Även om grillandet gillas av de allra flesta, barn i synnerhet, är detta ett kök som många gärna skulle vilja använda sig av.

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Egen dinett i barnavdelningen, det kommer kidsen tycka om. Dock är passagen dit en smula trång.

Estetiskt handlar det om lugn och harmonisk inredning. Det är snyggt och stilrent, utan onödig bling-bling. Färgsättningen är en kombination av ljus, varm träton som bryts av med kromade detaljer på överskåpen, som i sin tur är utrustade med mattvita luckor. Golvet är grått medan dynklädseln är antracitfärgad med ljusgrå kant. Självklart finns stämningsbelysning.

Nämnde inledningsvis att 655 RFK är en barnkammarvagn. De minsta har sitt krypin i vagnens akterparti. Om vi ska vara kinkiga är passagen dit en smula trång. Här finns utöver våningssängen även dinett, garderob, taklucka och var sin läslampa. Här kommer den yngre generationen trivas!

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Utdragbart skåp med trådkorgare är praktiskt i köket…. och det är även den utfällbara skärbrädan.

Må bra lär hela familjen och halva tjocka släkten göra i den väl tilltagna sittgruppen. Komforten är hög och ryggdynorna är ergonomiskt utformade så att svanskstöd ges. Lite extra cosy är det i de rundande hörnen som har nackstöd. Extra plus ger vi läsbelysningen då de löper på skena och är enkla att justera för optimal ljusbild.

Det är här familjen samlas när det vankas tv-tittande. Plattskärmen är nämligen applicerad i direkt anslutning till entrén. Vid ingången finns även brandsläckare, myggnätsdörr, skoskåp, papperkorg, 70 centimeter bred dörr, krokar för ytterplagg samt tygfickor som är borttagbara (sitter med kardborrband).

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Användarvänligt med ljusknapp på lagom höjdnivå. Vattenburen värme och element på toaletten.
Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen
Riktig spis med brännare, el-platta och gasolugn. Notera även det platsbesparande Super-Slim kylskåpet.

Med stor familj kan det vara nödvändigt med goda förvaringsutrymmen – och det finns. 14 överskåp fördelat på sittgrupp, nattbruk och barnens hörna. Rejält tilltaget linneförråd existerar. Likaså stor garderob med måtten 117/63/ 58 centimeter (hänghöjd/bredd/djup). Bredvid garderoben noteras öppna hyllplan. Under sängen ses batteri, vattentank och hjulhus. Likväl är det cirka 70 procent utrymme kvar för eventuellt oömma och skrymmande persedlar. Dessa ting kan nås både från in- och utsidan. 

Det som måhända talar emot Generation Scandinavia 655 RFK är att den breda massan med enbart B-körkort selekteras bort på grund av vagnens storlek/vikt. Samtidigt krävs det också en dragbil som enligt regelverket får dra dess tyngd.

Dethleffs Scandinavia 655 RFK: Het vagn för familjen