Kabe Smaragd 520 XL KS: Ombonad trotjänare

Publicerad: 2019-07-19   Uppdaterad: 2023-04-18

1967 lanserade Kabe husvagnen Smaragd. En både riktig och viktig veteran som i drygt 50 år tillhört deras populäraste modeller. Med 12,3 kvadratmeters boyta klassificeras 520 XL KS som en stor, liten vagn.

Kabe Smaragd 520 XL KS: Ombonad trotjänare

TILL SKILLNAD FRÅN Kabes så kallade instegsserie Classic har Smaragd en kaross som motsvarar deras premiumvagnar Royal och Imperial. En kaross som var ny på marknaden i fjol med bland annat annan design på fönstren.

Hela ädelstensserien, vilket inkluderar Ametist, Briljant, Safir och vårt testobjekt Smaragd, har till i år tilldelats en hel del nytt och spännande. Exempelvis AGS II Pro, ett golvvärmesystem som kan vara igång separat och som dessutom är intervallstyrt för minskad energiåtgång. Dessutom kan temperaturen regleras via en shuntventil.

Kabe Smaragd 520 XL KS: Ombonad trotjänare
Skön fransk säng med tjock bäddmadrass. I en Kabe lämnas ingenting åt slumpen.

Andra nyheter som väcker nyfikenhet är antislipbeklädda dynor (på undersidan) som gör att de alltid ligger bestämt på sin plats. Dynorna är för övrigt ergonomiskt formade och det känns omedelbart att vi har med högkvalitativ stoppning att göra. Skönt svankstöd är bara förnamnet. Textilierna väljer kund efter egen smak, tre alternativ finns. Alla i tämligen sober kulör.

Smaragd 520 finns bara i en planlösning, fast i två storlekar. Standardversionen är två decimeter smalare än husvagnen vi har på kroken – KS som står för King Size – och det gäller såväl in- som utsidan.

De olika storlekarna påverkar inte bara boytan, utan även sovplatserna. Kikar vi på den franska sängen är den elva centimeter bredare i vårt testobjekt än i standardutförande. En 540-modell finns också. Då pratar vi om en husvagn med långbäddar. Önskas en barnkammarmodell i ädelstenserien får man lämna tankarna på Smaragd och istället rikta in sig på Ametist 560 GLE B14/B15 eller Safir 600 GLE B14/B15. Kan vara bra att veta!

Kabe Smaragd 520 XL KS: Ombonad trotjänare
Stort kök, i en medelstor husvagn. I sedvanlig Kabe-anda är det kvalitet rakt igenom.

ATT KABE TILLVERKAR GULDKANTADE campingfordon är knappast någon nyhet. Inte heller att de arbetar efter ”bara det bästa”, ”vi har tänkt på allt”, ”högsta klass – året runt”, ”den viktiga tryggheten”, för att nämna ett axplock av ledord som sammansvetsas till korta men betydande meningar. Av erfarenhet vet vi att den exteriöra karossen och den interiöra inredningen håller världsklass. Likaså deras värme- och venti- lationssystem.

När magkänslan blandar sig i, ja då kan tycke och smak variera från person till person. För Husvagn & Campings del imponerar den öppna ytan hos den högt värderade ädelstenen allra mest. Ställ undan bordet vid sittgruppen och plötsligt har vi ett dansgolv som kan konkurrera med självaste dansbandsveckan i Malung.

Kabe Smaragd 520 XL KS: Ombonad trotjänare
Här finns Dometics nya kyl/frys som kan öppnas från båda håll. Höger: Hygienutrymmet finns i Smaragdens akterparti.

SOM GOD TVÅA på listan över ting som väcker stor beundran kommer överskåpen. Känslan vi får när de öppnas/stängs är ljuvlig och vi kan inte göra annat än dela ut högsta betyg till gasdämparna. Stort intryck gör även köket. Utrustning som fläkt, källsorteringskärl, bra arbetsyta, extremt goda förvaringsutrymmen samt Dometics nya kyl/ frys (kan öppnas från båda håll) utgör en värdefull meritförteckning.

Men det är inte slut på grannlåten där. Garderoben har droppskål och korgar för småsaker. Ställbar huvudända plus vädringsbeslag, brandlarm och shunt för golvvärmen finns i sovrummet. Larm finns även vid entrén, fast då i form av ett inbrottslarm. En detalj som enligt vår mening borde ingå som grundutrustning oftare.

Kabe Smaragd 520 XL KS: Ombonad trotjänare
Rulla till toppen