Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Vad kan vara mer passande än en Globe-Traveller i krokarna kring arenan Globen.

Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Publicerad

Globe-Traveller Pathfinder Z Bike är inte som alla andra plåtisar. Den är en hybrid som närmast kan beskrivas som en korsning av plåtis och "riktig" husbil.

Hård, fast stoppning samt tillgång till laddningsmekanik.

Vi tar med oss den polskbyggda plåtisen på en provtur där vi kör motorväg, landsväg samt passar på att utmana vårt testobjekt i huvudstadens hormonstinna stadstrafik.

Känner ingenting av att Globe-Traveller är extremt hög för att vara en plåtis. Det bör kanske också poängteras att det var en vindstilla dag. Den mäter nämligen 300 centimeter på höjden. Som jämförelse är de allra flesta kompakthusbilarna 265 centimeter höga (Fiat Ducatos högsta plåtis är 285 centimeter).

Med det fick vi också sagt att den här husbilen inte är byggd på vare sig chassi eller har en drivlina från Fiat, utan är gjord med Peugeot Boxer. Betyget på väg blir MVG. Det här är ett fordon som vi utan tvekan kan tänkas köra långt och även globalt med.

Samtidigt är fordonet förbluffande smidig i stadstrafikens trängsel och det är inga som helst bekymmer att klämma in den i en parkeringsficka.

Det finns dubbla krockkuddar, ESP, Tracition +, gps/navigator, stereo, farthållare med hastighetsbegränsare och backkamera. Bältena är i sin tur integrerade i de snurrbara hyttstolarna.

Långbäddar istället för tvärställd dubbelsäng är uppskattat i plåtisar.

Här gäller Peugeot Boxer istället för Fiat Ducato.

Inledningsvis nämnde vi att Globe-Traveller Pathfinder Z Bike känns som en hybrid inom plåtissegmentet.

Det beror till stor del på att det finns en vägg bakom sängarna, att jämföra med "vanliga" kompakthusbilar där man ser bakdörrarna från bodelen. Med andra ord är den här plåtisen utrustad med separat garage/packutrymme, precis som en fullstor husbil. I packutrymmet, som är rymligt nog för två cyklar, finns även Trumapannan, el-centralen och gasolflaskan.

En annan detalj som för tankarna till hybrid är dubbla sängplatser, något som är ytterst ovanligt i den här typen av campingfordon. Ovanför sittgruppen finns ett "sängskåp" som öppnas med nyckel. Lås upp, fäll ned, dra ut och avslutningsvis applicera en stoppad iläggskiva. På mindre än 20 sekunder har vi skapat en fullstor taksäng. Exemplariskt om det visar sig att fler än två resenärer närvarar under nattetid.

Ovanför sittgruppen finns ett praktiskt sängskåp.

Stoppningen i den bältade soffan (delskinnklädsel) är hård och fast. Intill ena sittplatsen finns 230-, 12V- och usb-uttag (detta finns även längst bak intill huvudänden vid ena singelbädden).

En smula trång är passagen mellan köket och sängarna – samtidigt får vi inte glömma bort att det är en plåtis. I köket finns golvplacerad kompressorkyl och robusta överskåp vars luckor har exemplariska gasfjädrar som håller dem på plats i uppfällt läge.

I hygienutrymmet finns en Turbo-Vent i taket och duschmöjlighet. Längst bak två singelbäddar. Under ena fotänden en garderob med galgstång, under den andra singelbädden kommer man åt viss packning från garaget.

Bra arbetsyta och kompressorkyl. Duschmöjlighet i toalettutrymmet.

Värmen ombesörjs av dieselvärmare från Truma. Enligt generalimportören Solhem Husbil AB i Bålsta är det här en plåtis som är byggd för det bistra klimat som Norden har en förmåga att erbjuda. Byggkonstruktionen är träfri och i dubbelgolvet finns vattentankarna som håller sig rätt tempererade via spillvärmen från Truma-kanalerna. 

Sammanfattningsvis är Globe-Traveller Pathfinder Z Bike en plåtishybrid som utan tvekan tar plats i top-of-the-line-segmentet. Det är en ombonad och modern stadshusbil  med egenskaper som passar för långväga äventyr.

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842