Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Vad kan vara mer passande än en Globe-Traveller i krokarna kring arenan Globen.

Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Publicerad

Globe-Traveller Pathfinder Z Bike är inte som alla andra plåtisar. Den är en hybrid som närmast kan beskrivas som en korsning av plåtis och "riktig" husbil.

Hård, fast stoppning samt tillgång till laddningsmekanik.

Vi tar med oss den polskbyggda plåtisen på en provtur där vi kör motorväg, landsväg samt passar på att utmana vårt testobjekt i huvudstadens hormonstinna stadstrafik.

Känner ingenting av att Globe-Traveller är extremt hög för att vara en plåtis. Det bör kanske också poängteras att det var en vindstilla dag. Den mäter nämligen 300 centimeter på höjden. Som jämförelse är de allra flesta kompakthusbilarna 265 centimeter höga (Fiat Ducatos högsta plåtis är 285 centimeter).

Med det fick vi också sagt att den här husbilen inte är byggd på vare sig chassi eller har en drivlina från Fiat, utan är gjord med Peugeot Boxer. Betyget på väg blir MVG. Det här är ett fordon som vi utan tvekan kan tänkas köra långt och även globalt med.

Samtidigt är fordonet förbluffande smidig i stadstrafikens trängsel och det är inga som helst bekymmer att klämma in den i en parkeringsficka.

Det finns dubbla krockkuddar, ESP, Tracition +, gps/navigator, stereo, farthållare med hastighetsbegränsare och backkamera. Bältena är i sin tur integrerade i de snurrbara hyttstolarna.

Långbäddar istället för tvärställd dubbelsäng är uppskattat i plåtisar.

Här gäller Peugeot Boxer istället för Fiat Ducato.

Inledningsvis nämnde vi att Globe-Traveller Pathfinder Z Bike känns som en hybrid inom plåtissegmentet.

Det beror till stor del på att det finns en vägg bakom sängarna, att jämföra med "vanliga" kompakthusbilar där man ser bakdörrarna från bodelen. Med andra ord är den här plåtisen utrustad med separat garage/packutrymme, precis som en fullstor husbil. I packutrymmet, som är rymligt nog för två cyklar, finns även Trumapannan, el-centralen och gasolflaskan.

En annan detalj som för tankarna till hybrid är dubbla sängplatser, något som är ytterst ovanligt i den här typen av campingfordon. Ovanför sittgruppen finns ett "sängskåp" som öppnas med nyckel. Lås upp, fäll ned, dra ut och avslutningsvis applicera en stoppad iläggskiva. På mindre än 20 sekunder har vi skapat en fullstor taksäng. Exemplariskt om det visar sig att fler än två resenärer närvarar under nattetid.

Ovanför sittgruppen finns ett praktiskt sängskåp.

Stoppningen i den bältade soffan (delskinnklädsel) är hård och fast. Intill ena sittplatsen finns 230-, 12V- och usb-uttag (detta finns även längst bak intill huvudänden vid ena singelbädden).

En smula trång är passagen mellan köket och sängarna – samtidigt får vi inte glömma bort att det är en plåtis. I köket finns golvplacerad kompressorkyl och robusta överskåp vars luckor har exemplariska gasfjädrar som håller dem på plats i uppfällt läge.

I hygienutrymmet finns en Turbo-Vent i taket och duschmöjlighet. Längst bak två singelbäddar. Under ena fotänden en garderob med galgstång, under den andra singelbädden kommer man åt viss packning från garaget.

Bra arbetsyta och kompressorkyl. Duschmöjlighet i toalettutrymmet.

Värmen ombesörjs av dieselvärmare från Truma. Enligt generalimportören Solhem Husbil AB i Bålsta är det här en plåtis som är byggd för det bistra klimat som Norden har en förmåga att erbjuda. Byggkonstruktionen är träfri och i dubbelgolvet finns vattentankarna som håller sig rätt tempererade via spillvärmen från Truma-kanalerna. 

Sammanfattningsvis är Globe-Traveller Pathfinder Z Bike en plåtishybrid som utan tvekan tar plats i top-of-the-line-segmentet. Det är en ombonad och modern stadshusbil  med egenskaper som passar för långväga äventyr.

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-15 07:23

 • Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  I campingtidernas begynnelse var resan själva äventyret. Att vistas ute i skog och mark var behövligt både för kropp och själ. Då var campingfordonen små och behändiga – precis som vårt testobjekt Sunlight Cliff 540.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-11 07:54

 • Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Är ni ute efter en liten och behändig resevagn till förnämligt pris? Då är det hög tid att inspektera Weinsberg CaraTwo 450 FU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-26 07:39

 • Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

  Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

  De länge ratade alkovhusbilarna verkar gå en ljus framtid till mötes. Den nya, unga generationen husbilscampare tar dem till sig och här tittar vi närmare på en modell som tilltalar både barnen och deras föräldrar – Laika Kosmo F510.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-24 08:48

 • T@b 320 Metropolis: Kultvagn i droppformat

  T@b 320 Metropolis: Kultvagn i droppformat

  De är betydligt mindre än konkurrenterna och har en droppformad design som inte liknar något annat inom husvagnsindustrin. Men kultvagnen T@B:s lockar ändå en mängd husvagnsentusiaster till sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-18 08:30

 • Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis

  Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis

  Robust känsla och ett flertal innovativa lösningar som gör campinglivet enklare i allmänhet, och i synnerhet i en liten plåtis. Pössl har samlat på sig mångårig erfarenhet som mynnat ut i en fordonspark som är väl värd att kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-17 08:25

 • Sunlight V66: Smärt och smidig bil

  Sunlight V66: Smärt och smidig bil

  Ett smalt och smidigt campingfordon som närmast kan beskrivas som en fusion av husbil och plåtis. Vid provkörningen visar det sig även att Sunlight V66 bjuder på en del positiva överraskningar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-12 08:28

 • Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk

  Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk

  Årets snackis i husvagnsbranschen är utan tvekan frontkök. Dessvärre är det ont om den kökslösningen i mellanstora husvagnar, med något enstaka exemplar som undantag. Av den anledningen är Südwind 500 PF – med frontkök – varmt välkomnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-11 07:43

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1564 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 564 fristående campingplatser och 626 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 374 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842