Adria Alpina 753 HK: Frontkök för familjen

Publicerad: 2019-08-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Alpina är Adrias exklusivaste husvagnsserie. Kombinationen av tilltalande design, gedigen utrustning och användarvänlighet har gjort deras åretruntvagnar till storsäljare.

Adria Alpina 753 HK: Frontkök för familjen
Alpina 753 finns i tre tappningar – HK, HT och på bilden UP.

Alpina finns i tio olika modeller där 663- och 753-serierna står för merparten.

753 HK heter barnkammarvagnen vi har hakat på kroken och den är utrustad med årets stora snackis – frontkök. Redan på ritbordet märks det tydligt att Adria har tänkt till och då gäller det inte enbart bland kastruller och övriga köksattiraljer. Vid köket/entrén finns även en instegsgarderob, vilket innebär att eventuellt fuktiga och/eller smutsiga kläder stannar redan en halvmeter in i vagnen.

Köket å sin sida har panoramavy, tilltagen arbetsyta, stor kyl/frys, fläkt, mikro- och gasolugn. Vad mer kan man önska?

Adria Alpina 753 HK: Frontkök för familjen
Med panoramafönster i köket blir det minst sagt trevligt att trolla bland karotterna.

Sittgruppen är nästa pärla. Här får hela familjen och halva tjocka släkten plats. Komforten är bättre än bra och i den stora soffan finns dessutom nackstöd i hörnen. Ovanför det ena nackstödet finns en ”media controller”. Bordet har breddningsfunktion.

Hela avdelningen är ljus och öppen och andas mer vardagsrumskänsla än att vi befinner oss i en husvagn. Designmässigt sticker de vita högblanka skåpluckorna ut. De är nämligen konkava. Färgmässigt gäller ljusbruna möbelmoduler och grått tyg.

I den bakre delen av husvagnen har vi barnens och föräldrarnas sovplatser samt toa/dusch. Där finns en våningssäng med tre istället för två sovplatser. Kanske lockande för den stora familjen? Det bör emellertid poängteras att två sängar är standard, tre är tillval. Alla kids får eget fönster och läslampa. Intill våningssängen finns även en liten dinett med klaffbord, vilket innebär att barnen har en egen avdelning om de så önskar.

Adria Alpina 753 HK: Frontkök för familjen
Fransk säng med ställbar huvudände. Höger: Två barnsängar är standard – tre är tillval.

De vuxna tar plats i en fransk säng med en mindre garderob (81/62/45 cm, hänghöjd/bredd/djup) vid sovplatsens fotände och ytterligare en garderob mitt emot (119/69/43 cm). Vid sängen noterar vi en kontrollpanel så att belysningen även kan skötas i horisontellt läge. Huvudänden i sängen är för övrigt justerbar, vilket gillas framför allt av bokmalar.

En utrymmesbesparande detalj finns på toaletten där handfatet är in- och utfällbart. Vi sätter även stort plus för handduksstången. Den gör att utrymmet mycket väl kan användas som torkskåp för våta kläder eller förvaring av täckjackor vintertid. Belysningsknappen på toa sitter dessutom på barnvänlig höjdnivå.

Adria Alpina 753 HK: Frontkök för familjen
Barnen har egen dinett i vagnens bakre del. Hygienutrymme med utfällbart handfat.

Vad är det som gör Alpina populär?

Jo, Alpina är inte bara Adrias exklusivaste serie, de är också fullblodiga åretruntvagnar. Värmefördelningen ombesörjs av Aldes vattenburna system, både centralt och på golvet. Alpinaserien är för övrigt certifierad enligt standard EN1645-1 Grand 3, vilket innebär att vagnarna kan värmas upp från minus 15 till plus 20 grader på mindre än fyra timmar samtidigt som alla vattenledningar fortsätter att fungera.

Spillvattentanken är isolerad och uppvärmd. Adria använder den modernaste isoleringen och optimerar med ett Air-Flow-system som förhindrar kondens via luft- och ventilationskanaler. Karossen är av glasfiberarmerad plast med företagets egna, unika Comprex-konstruktion. Där förenas vridstyvhet hos trä med tålighet hos polyuretan och polyesterns fuktspärrande egenskaper.

Ett populärt tillval, framför allt för dig som använder din husvagn som fjällstuga, är systemet ”Live Stream” där du kan fjärrmanövrera viktiga funktioner via din smartphone och surfplatta.

Adria Alpina 753 HK: Frontkök för familjen
Rulla till toppen