Hymer B-Class Masterline 790: Stora A för B-Class

Masterline har ett unikt och innovativt SLC-chassi med plan botten.

Hymer B-Class Masterline 790: Stora A för B-Class

Publicerad

Vi har nämnt det förut, men det tål att upprepas. Hymer har gjort det igen. De har skapat en husbil vars känsla bakom ratten är så nära en premiumpersonbil man kan komma.

Hymer B-Class Masterline 790 är inte som alla andra husbilar. Det märker vi omgående när vi ska kliva in i bodelen. Här öppnar man inte med nyckel, utan lägger istället en nyckelsändare mot dörrlåset som på finare hotell.

I hytten har MB Sprinter kommit långt, för att inte säga extremt långt. I varje fall för att vara inom husbilsindustrin. Personbilskänslan är påtaglig och här får Fiat Ducato något att bita i.

Inte heller här stoppar man nyckeln i något lås, utan du lägger den bara tillgänglig i exempelvis ett flaskfack och trycker på start-knappen. När motorn är igång petar vi via ett blinkersliknande reglage vid rattens högra sida i D för drive – och far iväg.

 

Långt ifrån den vy vi brukar ha bakom ratten på en husbil. I förarstolen på Hymer B-Class Masterline 790 ser det mer ut som i en modern personbil, modell premium.

Med den här lilla spaken väljer man Drive – om man vill framåt.

Sikten är mycket bra, inte bara genom den stora framrutan utan även åt sidorna. Den nedre tvådelade backspegeln kommer väl till pass när vi inte har hundra procent sikt åt höger vid en påfart. Bra där! Växellådan fungerar lika behagligt som att skära i smör med en varm, vass kniv. Såväl sidvind- som avståndsassistans och elektrisk handbroms finns.

En sak grämer mig, och det är att decibelmätaren ligger kvar i en väska på kontoret. Det hade varit intressant att se resultatet, för det här är nog den tystaste husbil vi någonsin har rattat.

Elegant runt bord vid sittgruppen. Bordet har en finess i en integrerad iläggsskiva.

Det går att välja mellan tre olika sorters kök. Här ses induktionshäll och köksbänk av kompositmaterial.

Nu är det inte bara de förnämliga funktionerna bakom ratten som förför.

Exteriört har den silverlackerade 790:an en ny 3D-front i glasfiber som ger husbilen ett mer dynamiskt, elegant och sportigt utseende. Chassit är Hymers egna SLC med slät undersida.

Vattentankarna är integrerade i chassit, vilket innebär att tyngdpunkten har sänkts och körstabiliteten förbättrats. Lastutrymmet i dubbelgolvet är för övrigt genomgående.

Inte heller på insidan har Hymer sparat på krutet. Dubbelsängen är 156 centimeter bred och kan justeras på höjden. För fullvuxna finns ett bra tillval, då extra lång säng kan beställas.

Hymer har arbetat efter att skapa en linjär möbel-design med en stor portion hemmakänsla – vilket märks tydligt. Jobbat hårt har de även gjort med belysningen, som de har delat in i fyra olika zoner: golv, tak, panel samt punktbelysning, och resultatet är furstligt.

I Masterline 790 gäller dubbelsäng. I syskonmodellen 780 finns dubbla singelbäddar som båda är två meter långa.

Det går att välja mellan tre olika sorters kök. I vårt testobjekt blev det ett med induktionshäll och köks-bänk av kompositmaterial. Mitt emot ses Dometics nya kyl/frys som är öppningsbar från båda håll samt gasolgrill. Dörrarna till duschen har riktigt glas och toalettstolen är av keramik.

Källarutrymmet i golvet är uppvärmt. Till höger vid entrén kan man antingen välja bred extrasits eller som i detta fall en möbelmodul med lådor. Utdragbara lådor finns även under den bältade soffan, under dubbelsängen och bredvid kylskåpet. De sistnämnda är två till antalet och har funktionell trådkorgslik-nande utformning.

Dometics nya kyl och bra förvaring finns i köksmiljön. Keramiktoalett i hygienavdelningen och riktigt glas i duschdörrarna.

Tv finns i både samvarodelen (under nackstödet) och i sovrummet. Samtliga överskåp har soft close-funktion. Det finns både en el-fläkt och en Truma Aventa (klimatanläggning) i taket. Praktiskt är det runda och plastbesparande bordet vid sittgruppen. Dra i bordet och en iläggsskiva ploppar upp i dess mitt (bordet påminner då om en hockeyrink). I sittgruppen kan du välja mellan vit eller svart klädsel, allt efter eget tycke och smak. 

Hur ska vi då summera denna godbit? Jo, B-Class Masterline är vad den heter. För den är verkligen Masterline. Till sist. Den finns i två tappningar: 780 med långbäddar och 790 med kingsizesäng.

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842