Hymer B-Class Masterline 790: Stora A för B-Class

Masterline har ett unikt och innovativt SLC-chassi med plan botten.

Hymer B-Class Masterline 790: Stora A för B-Class

Publicerad

Vi har nämnt det förut, men det tål att upprepas. Hymer har gjort det igen. De har skapat en husbil vars känsla bakom ratten är så nära en premiumpersonbil man kan komma.

Hymer B-Class Masterline 790 är inte som alla andra husbilar. Det märker vi omgående när vi ska kliva in i bodelen. Här öppnar man inte med nyckel, utan lägger istället en nyckelsändare mot dörrlåset som på finare hotell.

I hytten har MB Sprinter kommit långt, för att inte säga extremt långt. I varje fall för att vara inom husbilsindustrin. Personbilskänslan är påtaglig och här får Fiat Ducato något att bita i.

Inte heller här stoppar man nyckeln i något lås, utan du lägger den bara tillgänglig i exempelvis ett flaskfack och trycker på start-knappen. När motorn är igång petar vi via ett blinkersliknande reglage vid rattens högra sida i D för drive – och far iväg.

 

Långt ifrån den vy vi brukar ha bakom ratten på en husbil. I förarstolen på Hymer B-Class Masterline 790 ser det mer ut som i en modern personbil, modell premium.

Med den här lilla spaken väljer man Drive – om man vill framåt.

Sikten är mycket bra, inte bara genom den stora framrutan utan även åt sidorna. Den nedre tvådelade backspegeln kommer väl till pass när vi inte har hundra procent sikt åt höger vid en påfart. Bra där! Växellådan fungerar lika behagligt som att skära i smör med en varm, vass kniv. Såväl sidvind- som avståndsassistans och elektrisk handbroms finns.

En sak grämer mig, och det är att decibelmätaren ligger kvar i en väska på kontoret. Det hade varit intressant att se resultatet, för det här är nog den tystaste husbil vi någonsin har rattat.

Elegant runt bord vid sittgruppen. Bordet har en finess i en integrerad iläggsskiva.

Det går att välja mellan tre olika sorters kök. Här ses induktionshäll och köksbänk av kompositmaterial.

Nu är det inte bara de förnämliga funktionerna bakom ratten som förför.

Exteriört har den silverlackerade 790:an en ny 3D-front i glasfiber som ger husbilen ett mer dynamiskt, elegant och sportigt utseende. Chassit är Hymers egna SLC med slät undersida.

Vattentankarna är integrerade i chassit, vilket innebär att tyngdpunkten har sänkts och körstabiliteten förbättrats. Lastutrymmet i dubbelgolvet är för övrigt genomgående.

Inte heller på insidan har Hymer sparat på krutet. Dubbelsängen är 156 centimeter bred och kan justeras på höjden. För fullvuxna finns ett bra tillval, då extra lång säng kan beställas.

Hymer har arbetat efter att skapa en linjär möbel-design med en stor portion hemmakänsla – vilket märks tydligt. Jobbat hårt har de även gjort med belysningen, som de har delat in i fyra olika zoner: golv, tak, panel samt punktbelysning, och resultatet är furstligt.

I Masterline 790 gäller dubbelsäng. I syskonmodellen 780 finns dubbla singelbäddar som båda är två meter långa.

Det går att välja mellan tre olika sorters kök. I vårt testobjekt blev det ett med induktionshäll och köks-bänk av kompositmaterial. Mitt emot ses Dometics nya kyl/frys som är öppningsbar från båda håll samt gasolgrill. Dörrarna till duschen har riktigt glas och toalettstolen är av keramik.

Källarutrymmet i golvet är uppvärmt. Till höger vid entrén kan man antingen välja bred extrasits eller som i detta fall en möbelmodul med lådor. Utdragbara lådor finns även under den bältade soffan, under dubbelsängen och bredvid kylskåpet. De sistnämnda är två till antalet och har funktionell trådkorgslik-nande utformning.

Dometics nya kyl och bra förvaring finns i köksmiljön. Keramiktoalett i hygienavdelningen och riktigt glas i duschdörrarna.

Tv finns i både samvarodelen (under nackstödet) och i sovrummet. Samtliga överskåp har soft close-funktion. Det finns både en el-fläkt och en Truma Aventa (klimatanläggning) i taket. Praktiskt är det runda och plastbesparande bordet vid sittgruppen. Dra i bordet och en iläggsskiva ploppar upp i dess mitt (bordet påminner då om en hockeyrink). I sittgruppen kan du välja mellan vit eller svart klädsel, allt efter eget tycke och smak. 

Hur ska vi då summera denna godbit? Jo, B-Class Masterline är vad den heter. För den är verkligen Masterline. Till sist. Den finns i två tappningar: 780 med långbäddar och 790 med kingsizesäng.

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-15 07:23

 • Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  I campingtidernas begynnelse var resan själva äventyret. Att vistas ute i skog och mark var behövligt både för kropp och själ. Då var campingfordonen små och behändiga – precis som vårt testobjekt Sunlight Cliff 540.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-11 07:54

 • Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Är ni ute efter en liten och behändig resevagn till förnämligt pris? Då är det hög tid att inspektera Weinsberg CaraTwo 450 FU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-26 07:39

 • Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

  Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

  De länge ratade alkovhusbilarna verkar gå en ljus framtid till mötes. Den nya, unga generationen husbilscampare tar dem till sig och här tittar vi närmare på en modell som tilltalar både barnen och deras föräldrar – Laika Kosmo F510.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-24 08:48

 • T@b 320 Metropolis: Kultvagn i droppformat

  T@b 320 Metropolis: Kultvagn i droppformat

  De är betydligt mindre än konkurrenterna och har en droppformad design som inte liknar något annat inom husvagnsindustrin. Men kultvagnen T@B:s lockar ändå en mängd husvagnsentusiaster till sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-18 08:30

 • Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis

  Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis

  Robust känsla och ett flertal innovativa lösningar som gör campinglivet enklare i allmänhet, och i synnerhet i en liten plåtis. Pössl har samlat på sig mångårig erfarenhet som mynnat ut i en fordonspark som är väl värd att kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-17 08:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1544 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 557 fristående campingplatser och 614 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 373 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842