Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk

Publicerad: 2019-09-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Årets snackis i husvagnsbranschen är utan tvekan frontkök. Dessvärre är det ont om den kökslösningen i mellanstora husvagnar, med något enstaka exemplar som undantag. Av den anledningen är Südwind 500 PF – med frontkök – varmt välkomnad.

Efterfrågan har varit stor och frågan varför det finns så få små/mellanstora husvagnar med frontkök har diskuterats i en mängd olika husvagnssammanhang. Nu kan vi emellertid lägga till Südwind 500 PF på den listan.

Med en totalvikt på 1 500 kg är den en lättdragen och stadig vagn som får följa med oss till Krokek, strax utanför Norrköping.

Det visar sig att vårt provobjekt är extrautrustat med Aldes vattenburna central- och golvvärmesystem istället för Trumapannan S 3004. Det innebär en prishöjning samtidigt som vagnen förvandlas till en dröm för alla vintercampare som alla dagar i veckan föredrar vattenburen värme istället för luftburen. Att andrahandsvärdet dessutom ökar får ses som en bonus i sammanhanget.

Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk
Frontkök i mellanstor husvagn känns helt rätt i tiden. Känslan av luftig och öppen planlösning är påtaglig.

Gasolkofferten har oömt golv och plats för reservhjul. Stödbensskruvarna sitter lättillgängliga bak, medan vi tvingas ned på knä för att hitta rätt med stödbensveven fram. I bakstammen briljerar modellen med Knaus nya lyktor – Cateye Evolution – som har ”rinnande” led-blinkersljus. Entrédörren är försedd med tygpåse och paraplyställ. En-nyckelsystem gäller. Instegsgarderob finns med 30 centimeter galgstång och hatthylla.

Med frontkök får man en omedelbar känsla av öppen planlösning. Det är luftigt, vilket vi får tacka panoramafönstret för, och gott om utrymme. Rymliga lådor och stort skafferi samt en magnumkyl på 190 liter finns i köksmiljön.

Inredningen är en färgmässig blandning av ljust trä (möbelmoduler), mellanmörkt golv och vita skåpluckor med aluminiumbeslag. Bänkskivorna går i ungefär samma ton som golvet. En behaglig färgsättning som inte sticker ut åt något håll.

Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk
Man sitter bekvämt i den u-formade sittgruppen, som har extra höga ryggdynor i hörnen.

En husvagn för två? Genom husvagnens storlek och med bara en fast säng blir kopplingen till två omedelbar.

Och detta par kommer att få det bra. Komforten är mycket god i den u-formade soffan. Hörnen är dessutom utrustade med extra höga ryggdynor. I den här avdelningen finns läslampor som löper på skena, brandlarm, högtalare, praktiska hyllor, radio/mp3, 230V- och usb-uttag.

Känslan i sittgruppen är ytterst trevlig. Inte blir det sämre av att överskåpen är försedda med soft close-funktion, bred luftspalt och distansskiva. Tv-armen är otippat applicerad mitt emot sittgruppen.

Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk
Fransk säng gäller i 500 PF. Fasta sängar i Südwindhusvagnar har EvoPore HRC-komfortmadrass.

Det sanitära kirras på två håll. Handfatet finns i bodelen och är separerat från toalett/dusch, vars utrymme är bra – både sittande på ringen och stående i duschen.

Takventil och öppningsbart fönster (givetvis med frostat glas) gör att ventilationen fungerar som den ska. Fällbar klädstång finns i taknivå och utrymmet kan därför även användas som torkskåp. Praktiskt! Vid handfatet finns bra med plats för diverse hygienartiklar i såväl skåp som hyllor.

Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk
Handfatet är separerat från hygienutrymmet. Hygienrummet (t.h.) fungerar även som torkskåp.

Den rymliga garderoben mäter 113/70/52 cm (hänghöjd/bredd/djup). Som linneskåp skulle jag personligen använda ett av de två höga skåpen vid köket vid entrén. De skrymmande persedlarna lägger vi under sängen där det finns gott om plats för packning.

Nu återstår det bara att se om snackis blir succé. Südwind 500 PF har i varje fall möjlighet att bli en storsäljare – om trenden med frontkök håller i sig.

Klaus Südwind 500 PF: Innevagn för utebruk
Rulla till toppen