Sunlight V66: Smärt och smidig bil

Publicerad: 2019-09-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett smalt och smidigt campingfordon som närmast kan beskrivas som en fusion av husbil och plåtis. Vid provkörningen visar det sig även att Sunlight V66 bjuder på en del positiva överraskningar.

Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Sunlights hybridhusbil är onekligen smärt och smidig.

Tyska Sunlight har under årens lopp gjort sig kända som tillverkare av ett ytterst prisvärt instegsmärke. Den för året nya, kompakta och slimmade serien Van, där modellerna V60 och V66 ingår, är inget undantag.

På V66, som vi valde att syna i sömmarna, understiger prislappen en halv miljon kronor i grundutförande, vårt testobjekt är en ”femtiolapp” dyrare via extrautrustning. V60 har tvärställd dubbelsäng, något som till stor del beror på dess ringa längd, 595 centimeter.

I vårt testobjekt gäller höga långbäddar och rejält garage, vilket uppskattas av många husbilsresenärer. När vi tittar till det skrymmande packutrymmet noterar vi lastöglor på skena, 230-uttag och belysning.

Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Den bältade soffan är hårt stoppad och har bra svankstöd.

Bakom ratten blir det idel lovord. Det kanske inte är politiskt korrekt att nämna ordet körglädje när vi rattar en husbil. Men så är faktiskt fallet.

För att utmana V66 testar vi den på krokig landsväg, fartfylld motorväg och i stadstrafik i centrala Eskilstuna – och allt går som smort. För att vara en ”riktig” husbil, om än viktväktarbantad och väldigt smal, visar den sig vara lika smärt och smidig som en plåtis.

Bland utrustningsdetaljer i förarhytten noteras ESP, ASR, Hill Holder, dubbla krockkuddar, farthållare och höjdjusterbart passagerarsäte. En del av dessa komponenter är hämtade från tillvalslistan.

Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Höga långbäddar är en omtyckt planlösning eftersom garage även ingår.
Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Ett enkelt men bra kök med funktionen soft close både
i lådorna och överskåpen.

Nu är det inte bara i ronden ”på väg” som V66 imponerar. Att den bara mäter 201 centimeter invändig bredd, är inget vi märker av.

Trångt på sina håll? Nej, inte speciellt!

Istället för att vi rynkar lite på näsan, får vi en ytterst positiv känsla och vi bjuds på en och annan mycket trevlig överraskning. Fiffiga lösningar som höjer både boendekomforten och användarvänligheten kan vi aldrig få nog av.

Tänker närmast på den platsbesparande lösningen i hygienutrymmet där handfatsväggen kan vikas åt sidan och öppna upp för en stor duschkabin.

Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Smart funktion med handfatsvägg… som kan bli duschkabin på en sekund.

Hög klass är det på öppning- och stängningsfunktionen på överskåpsluckorna. De är inte bara stabila – lätt och ledigt stänger de sig själva via soft close-system (något vi nog aldrig tidigare sett i en instegshusbil).

En annan komponent som är värd att nämna är Good Side, Sunlight beskriver det som lättviktslameller som löper på madrassens undersida (i stället för ribbotten) och som ger stadga åt axlar, rygg och bål i horisontellt läge.  

Småsaker som också bör nämnas är 230-uttag i tre avdelningar (sittgrupp, kök och sovrum), dubbla usb-uttag vid sittgruppen och en kaffehylla som många säkerligen kommer att uppskatta. Utöver förvaring i form av överskåp finns garderob på golvnivå intill köksbänken. Vidare finns linneskåp under de båda sängarna.

Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Smal garderob på golvnivå. Sunlights lättviktslameller i stället för ribbotten.

I duon paket som är hämtade från tillvalslistan är just detta husbilsexemplar bland annat extrautrustat med dubbla takluckor, trätrall i duschutrymmet och duschbeklädnad. Utseendemässigt gäller ljust träslag på skåpluckor och möbelmoduler. Detta kombineras med ett mörkare golv och skifferliknande bordsskiva/köksbänk.

Tillsammans med den gråa tygklädseln bildas en tidsenlig inledningsdekor som närmast kan beskrivas som sober.  

Hur summerar vi då Sunlight V66?

Helt klart är den en positiv överraskning både på väg och i boendeaspekt. Smarta lösningen varvas med kvalitet som vi i vanliga fall inte ser röken av i instegsmodeller.

Sunlight V66: Smärt och smidig bil
Rulla till toppen