Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis

Publicerad: 2019-09-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Robust känsla och ett flertal innovativa lösningar som gör campinglivet enklare i allmänhet, och i synnerhet i en liten plåtis. Pössl har samlat på sig mångårig erfarenhet som mynnat ut i en fordonspark som är väl värd att kika närmare på.

Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis
Testobjektet är byggt på chassi från Fiat, kommande blir på Citroën.

Den modellen vi valde att syna i sömmarna heter Summit 600 Plus.

Innan vi går in på djupet bör det emellertid poängteras att husbilen vi testkörde är byggd på Fiat Ducato med en 2,3-litersmotor på 130 hästkrafter. Generalimportören Husbilar i Pukavik avslöjar dock att framöver kommer just denna modell att finnas tillgänglig med Citroën Jumper som basfordon.

Något som visar sig inkludera den franska biltillverkarens stora motor som har 30 hästkrafter mer än italienaren.

Summit 600 Plus har som vi skrev inledningsvis flertalet smarta och innovativa lösningar. Något som är behövligt då det oftast är ytterst sparsamt för att inte säga minimalt med utrymme i en så kallad plåtis.

En av de fiffigaste komponenterna är de till och med ensamma om på marknaden – och det är skjutdörren som har elektrisk softlock-stängning.

Jodå, det är lika mjukt som sammet att låta dörren gå igen för egen maskin.

Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis
Tvärställd dubbelsäng ger gott om utrymme i övrig bodel.

Vidare är den dolda garderoben som hissas upp ur ett sidofack intill sängen smått genialisk. Det är emellertid inte bara den som är platsbesparande, det är även handfatsväggen som kan vikas åt sidan, för att ge plats åt en rymlig duschkabin. Som bekant är detta ingen ny uppfinning, men ingen kan komma och säga annat än att det är praktiskt. 

Kluriga har ingenjörerna även varit i köket. Då tänker vi närmast på skafferidörren som inkluderar hyllfack. När man öppnar dörren följer således livsmedlen med på kuppen och alla godsaker blir lättåtkomliga.

Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis
Det finns en mängd olika varianter att ta till när det gäller lastutrymme, allt efter behov.

För den som önskar nyttja den bakre delen av fordonet till mer än bara horisontellt läge för nattbruk finns tre alternativ till lastutrymme. Låt sängen vara kvar (och du lastar under madrasserna), låt halva sängen vara kvar, eller ta bort madrasserna helt och hållet. Vilket alternativ du väljer beror helt enkelt på hur stor lastplats du är i behov av.

Enkelt är det hur som helst. Det är bara att dra ut och sedan lyfta bort sängbottnarna.

Provar med att lyfta in min MTB-cykel, och det sker utan några som helst problem. Det finns gott om plats för andra skrymmande persedlar också. Med andra ord skönt att slippa eventuell åverkan på karossens bakstam om applicering av cykelställ är planerad.

Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis
Vänster: Via en utfällbar vägg trollas ett dolt duschutrymme fram. Höger: Garderoben är dold under ena madrassdelen.
Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis
Smart skafferi och kompressorkyl finns i köksavdelningen.

Nu är det inte bara ovan nämnda metoder som gör Summit 600 Plus till en ytterst användarvänlig kompakthusbil.

Exempelvis två takfönster (vid sängen och samvaroavdelningen) och fem öppningsbara fönster ger optimal ventilation. Dessutom är entréskjutdörren försedd med myggnät.

Andra ting som är värda att lyfta fram är det elektriska insteget, den lättåtkomliga elcentralen under den bältade soffan, svängbara hyttstolar och en bordsskiva som kan förlängas. Och detta är bara ett axplock av en mängd finesser. 

Överskåpen bör förresten också omnämnas. De är robusta och stadiga och rymmer betydligt mer än de ser ut att göra. Åtta stycken finns totalt och de är fördelade på ett långt utmed sittgruppen, två ovanför köksbänken och fem runt hela bakvagnen. 

Vi poängterade tidigare skafferiet i köket. I den avdelningen finns även golvplacerad kompressorkyl och lådor med soft close-funktion. Med andra ord inte mycket mer att tillägga än att det bara är att ta plats bakom ratten, vrida på nyckeln och påbörja äventyret.

Pössl Summit 600 Plus: Praktisk plåtis
Rulla till toppen