Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Publicerad: 2019-09-24   Uppdaterad: 2023-04-18

De länge ratade alkovhusbilarna verkar gå en ljus framtid till mötes. Den nya, unga generationen husbilscampare tar dem till sig och här tittar vi närmare på en modell som tilltalar både barnen och deras föräldrar – Laika Kosmo F510.

Kosmo F510 presenterade i samband med CMT-mässan i Stuttgart, strax efter nyår. Då var modellen så purfärsk att den inte ens stod i Laikas monter, utan ute på en gårdsplan. Med duon rektangulära fönster i alkoven skapas en kabysskänsla som fick de ivriga mässbesökarna att gå igång på alla cylindrar.

Föräldrarna lockades dessutom av den italienska husbilstillverkarens eleganta interiör och en prisbild som lirar i samma liga som instegshusbilarna. Att barnens älskar den här typen av fordon är inte så konstigt. En egen koja i takhöjd, vem tackar nej till något sådant? Att det dessutom finns sex bältade sittplatser gör inte saken sämre. Då kan till och med kompisar följa med på äventyret.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Sittgruppen är av modell face-to-face, rakt innanför entrén. Samtliga dessa sittplatser är bältade.

Vårt testobjekt är utrustat med det stora chassit heavy, 16-tums aluminiumfälgar och något mer knuff i motorn än i grundutförandet (130 hk). Här finns 150 hästkrafter och automat och det är utan tvekan något som går hem hos många husbilsentusiaster. Detsamma gäller för multimediafunktion med 7-tumsskärm, gps, backkamera och stereo.

Har man dessutom barn går det inte att utesluta att fler prylar ska med på resan. Då är det bra med ett stort uppvärmt garage som har dimensionen 218 x 124 x 155 centimeter och har lastluckor på båda sidorna – den högra 105 x 120 centimeter medan den vänstra är 40 centimeter lägre. Användarvänliga lastöglor, belysning, 12V- och 230-uttag finns.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Högt i tak – 209,5 centimeter och elegant inredning med tanke på husbilens modesta prisbild.
Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Köksavdelningen har god utrustningsnivå med bland annat fläkt, ugn, grill och en uppfällbar skärbräda.

Dessutom finns det en lucka från bodelen, genom vilken man kan nå det som packats i garaget. Eller i varje fall delar av persedlarna. Markis och cykelställ för tre hojar är också bra-att-ha-grejer för en familj på campingturné.

När vi ändå är inne på kapitlet packning kan vi även nämna att garderoben mäter 110 x 53 x 61 centimeter (hänghöjd/bredd/djup).

Nu går vi in! Vi möts av en ytterst fräsch design. Möbelmodulerna har ett ljust träslag som kombineras med mörk bords- och köksskiva. Även PVC-golvet går i samma färgton som de sistnämnda. Vid entrén finns bred dörr med integrerad papperskorg samt myggnät.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Alkovsängen är upp/nedfällbar för enklare passage till/från de icke svängbara hyttstolarna.
Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Dubbelsängen bak är tvärställd. Ej med på bild, men det finns en lucka som leder till packningen i garaget.

Direkt till vänster har vi köksavdelningen och den är utrustad med kryddhylla, uppfällbar skärbräda, ugn med grill, stor kyl/frys samt tre skåp och en besticklåda.

I taket finns stor taklucka, som tillsammans med öppningsbart fönster och köksfläkt håller oset borta. Det bör tilläggas att ovanför kylskåpet finns tv-skåpet med en 22-tummare.

Laikas överskåp har vi berömt i omgångar, så även denna gång. Luckorna öppnas/stängs extremt mjukt och följsamt. Ett gediget hantverk? Jajamensan! Mitt emot köket har vi sittgruppen som är av modell face-to-face.

På toaletten finns trätrall i duschutrymmet, öppningsbart fönster med frostat glas och ett takfönster – de två sistnämnda komponenterna ombesörjer optimal ventilation. Detaljer som krokar, tandborstmugg, tvålkopp och tre handdukshängare gör vi tummen upp för.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Toalettutrymme med egen avdelning för dusch. Bred entréingång. Dörren är utrustad med papperskorg.

Dubbelsängen i akterpartiet är tvärställd och således sover såväl barnen som deras föräldrar med huvud/fötter mot karossidorna och inte längs med. Läslampa à la svanhals, stege, tjock bäddmadrass samt takfönster gäller vid båda sängplatserna.

Sammanfattningsvis är Kosmo F510 en osedvanligt elegant alkovmodell, framför allt med tanke på det modesta priset. Vad vi dessvärre inte lyckades fånga på bild var husbilens ljuvliga innerbelysning – framförallt kvällstid. Där har Laika lyckats fånga mysstämning och harmoni på en och samma gång.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Rymligt garage med lastluckor på båda sidorna. I utrymmet finns lastöglor på skena, belysning samt 12V- och 230-uttag.
Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen
Rulla till toppen