Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Kosmo F510 har fått en tuff uppsyn där två rektangulära fönster i alkoven skapar en viss kabysskänsla.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Publicerad

De länge ratade alkovhusbilarna verkar gå en ljus framtid till mötes. Den nya, unga generationen husbilscampare tar dem till sig och här tittar vi närmare på en modell som tilltalar både barnen och deras föräldrar – Laika Kosmo F510.

Kosmo F510 presenterade i samband med CMT-mässan i Stuttgart, strax efter nyår. Då var modellen så purfärsk att den inte ens stod i Laikas monter, utan ute på en gårdsplan. Med duon rektangulära fönster i alkoven skapas en kabysskänsla som fick de ivriga mässbesökarna att gå igång på alla cylindrar.

Föräldrarna lockades dessutom av den italienska husbilstillverkarens eleganta interiör och en prisbild som lirar i samma liga som instegshusbilarna. Att barnens älskar den här typen av fordon är inte så konstigt. En egen koja i takhöjd, vem tackar nej till något sådant? Att det dessutom finns sex bältade sittplatser gör inte saken sämre. Då kan till och med kompisar följa med på äventyret.

Sittgruppen är av modell face-to-face, rakt innanför entrén. Samtliga dessa sittplatser är bältade.

Vårt testobjekt är utrustat med det stora chassit heavy, 16-tums aluminiumfälgar och något mer knuff i motorn än i grundutförandet (130 hk). Här finns 150 hästkrafter och automat och det är utan tvekan något som går hem hos många husbilsentusiaster. Detsamma gäller för multimediafunktion med 7-tumsskärm, gps, backkamera och stereo.

Har man dessutom barn går det inte att utesluta att fler prylar ska med på resan. Då är det bra med ett stort uppvärmt garage som har dimensionen 218 x 124 x 155 centimeter och har lastluckor på båda sidorna – den högra 105 x 120 centimeter medan den vänstra är 40 centimeter lägre. Användarvänliga lastöglor, belysning, 12V- och 230-uttag finns.

Högt i tak – 209,5 centimeter och elegant inredning med tanke på husbilens modesta prisbild.

Köksavdelningen har god utrustningsnivå med bland annat fläkt, ugn, grill och en uppfällbar skärbräda.

Dessutom finns det en lucka från bodelen, genom vilken man kan nå det som packats i garaget. Eller i varje fall delar av persedlarna. Markis och cykelställ för tre hojar är också bra-att-ha-grejer för en familj på campingturné.

När vi ändå är inne på kapitlet packning kan vi även nämna att garderoben mäter 110 x 53 x 61 centimeter (hänghöjd/bredd/djup).

Nu går vi in! Vi möts av en ytterst fräsch design. Möbelmodulerna har ett ljust träslag som kombineras med mörk bords- och köksskiva. Även PVC-golvet går i samma färgton som de sistnämnda. Vid entrén finns bred dörr med integrerad papperskorg samt myggnät.

Alkovsängen är upp/nedfällbar för enklare passage till/från de icke svängbara hyttstolarna.

Dubbelsängen bak är tvärställd. Ej med på bild, men det finns en lucka som leder till packningen i garaget.

Direkt till vänster har vi köksavdelningen och den är utrustad med kryddhylla, uppfällbar skärbräda, ugn med grill, stor kyl/frys samt tre skåp och en besticklåda.

I taket finns stor taklucka, som tillsammans med öppningsbart fönster och köksfläkt håller oset borta. Det bör tilläggas att ovanför kylskåpet finns tv-skåpet med en 22-tummare.

Laikas överskåp har vi berömt i omgångar, så även denna gång. Luckorna öppnas/stängs extremt mjukt och följsamt. Ett gediget hantverk? Jajamensan! Mitt emot köket har vi sittgruppen som är av modell face-to-face.

På toaletten finns trätrall i duschutrymmet, öppningsbart fönster med frostat glas och ett takfönster – de två sistnämnda komponenterna ombesörjer optimal ventilation. Detaljer som krokar, tandborstmugg, tvålkopp och tre handdukshängare gör vi tummen upp för.

Toalettutrymme med egen avdelning för dusch. Bred entréingång. Dörren är utrustad med papperskorg.

Dubbelsängen i akterpartiet är tvärställd och således sover såväl barnen som deras föräldrar med huvud/fötter mot karossidorna och inte längs med. Läslampa à la svanhals, stege, tjock bäddmadrass samt takfönster gäller vid båda sängplatserna.

Sammanfattningsvis är Kosmo F510 en osedvanligt elegant alkovmodell, framför allt med tanke på det modesta priset. Vad vi dessvärre inte lyckades fånga på bild var husbilens ljuvliga innerbelysning – framförallt kvällstid. Där har Laika lyckats fånga mysstämning och harmoni på en och samma gång.

Rymligt garage med lastluckor på båda sidorna. I utrymmet finns lastöglor på skena, belysning samt 12V- och 230-uttag.

 • Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-18 07:07

 • Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Crossovermodeller har funnits hos Kabe sedan 2014. Det är ingen halvintegrerad husbil och ingen alkov. Den är vad den heter: en crossover – vilket innebär det bästa av två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-10 07:42

 • Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Stor yta i en liten husbil. Är det något varumärke som kan trolla med knäna så är det Chausson. Häng med när vi reser framåt i tiden tillsammans med 630 Premium där innovation är deras DNA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-07 07:54

 • Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Tillhör du dem som bara har B-körkort och en tämligen liten dragbil? Prioriterar du dessutom resandet och själva äventyret mer än att kunna bo kungligt på stor yta? Om alla svaren är ja, då kan Hobbys minsta husvagnsmodell OnTour 390 SF vara högaktuell.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-03 07:31

 • LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  Nya LMC Style Lift har nedfällbar taksäng som standard och det ger den stora familjen ett flexibelt utrymme. I 500 K är det som bäddat för succé, i den finns det nämligen sex sovplatser.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-21 08:53

 • Pilote P696D: Fransk finess

  Pilote P696D: Fransk finess

  Är det möjligt att få en husbil i sjumetersklassen att kännas som om den vore två meter längre? Jodå, det går. Kolla gärna in Pilote P696D och se vilket underverk fransmännen har åstadkommit med tämligen små medel.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-20 07:17

 • Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Bra andrahandsvärde, ett gediget hantverk, ett stort återförsäljarnät samt mycket husvagn för pengarna. Det finns en uppsjö av anledningar till att välja en vagn ur Knaus digra sortiment.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-12 07:12

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1594 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 583 fristående campingplatser och 655 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 356 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842