Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Kosmo F510 har fått en tuff uppsyn där två rektangulära fönster i alkoven skapar en viss kabysskänsla.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Publicerad

De länge ratade alkovhusbilarna verkar gå en ljus framtid till mötes. Den nya, unga generationen husbilscampare tar dem till sig och här tittar vi närmare på en modell som tilltalar både barnen och deras föräldrar – Laika Kosmo F510.

Kosmo F510 presenterade i samband med CMT-mässan i Stuttgart, strax efter nyår. Då var modellen så purfärsk att den inte ens stod i Laikas monter, utan ute på en gårdsplan. Med duon rektangulära fönster i alkoven skapas en kabysskänsla som fick de ivriga mässbesökarna att gå igång på alla cylindrar.

Föräldrarna lockades dessutom av den italienska husbilstillverkarens eleganta interiör och en prisbild som lirar i samma liga som instegshusbilarna. Att barnens älskar den här typen av fordon är inte så konstigt. En egen koja i takhöjd, vem tackar nej till något sådant? Att det dessutom finns sex bältade sittplatser gör inte saken sämre. Då kan till och med kompisar följa med på äventyret.

Sittgruppen är av modell face-to-face, rakt innanför entrén. Samtliga dessa sittplatser är bältade.

Vårt testobjekt är utrustat med det stora chassit heavy, 16-tums aluminiumfälgar och något mer knuff i motorn än i grundutförandet (130 hk). Här finns 150 hästkrafter och automat och det är utan tvekan något som går hem hos många husbilsentusiaster. Detsamma gäller för multimediafunktion med 7-tumsskärm, gps, backkamera och stereo.

Har man dessutom barn går det inte att utesluta att fler prylar ska med på resan. Då är det bra med ett stort uppvärmt garage som har dimensionen 218 x 124 x 155 centimeter och har lastluckor på båda sidorna – den högra 105 x 120 centimeter medan den vänstra är 40 centimeter lägre. Användarvänliga lastöglor, belysning, 12V- och 230-uttag finns.

Högt i tak – 209,5 centimeter och elegant inredning med tanke på husbilens modesta prisbild.

Köksavdelningen har god utrustningsnivå med bland annat fläkt, ugn, grill och en uppfällbar skärbräda.

Dessutom finns det en lucka från bodelen, genom vilken man kan nå det som packats i garaget. Eller i varje fall delar av persedlarna. Markis och cykelställ för tre hojar är också bra-att-ha-grejer för en familj på campingturné.

När vi ändå är inne på kapitlet packning kan vi även nämna att garderoben mäter 110 x 53 x 61 centimeter (hänghöjd/bredd/djup).

Nu går vi in! Vi möts av en ytterst fräsch design. Möbelmodulerna har ett ljust träslag som kombineras med mörk bords- och köksskiva. Även PVC-golvet går i samma färgton som de sistnämnda. Vid entrén finns bred dörr med integrerad papperskorg samt myggnät.

Alkovsängen är upp/nedfällbar för enklare passage till/från de icke svängbara hyttstolarna.

Dubbelsängen bak är tvärställd. Ej med på bild, men det finns en lucka som leder till packningen i garaget.

Direkt till vänster har vi köksavdelningen och den är utrustad med kryddhylla, uppfällbar skärbräda, ugn med grill, stor kyl/frys samt tre skåp och en besticklåda.

I taket finns stor taklucka, som tillsammans med öppningsbart fönster och köksfläkt håller oset borta. Det bör tilläggas att ovanför kylskåpet finns tv-skåpet med en 22-tummare.

Laikas överskåp har vi berömt i omgångar, så även denna gång. Luckorna öppnas/stängs extremt mjukt och följsamt. Ett gediget hantverk? Jajamensan! Mitt emot köket har vi sittgruppen som är av modell face-to-face.

På toaletten finns trätrall i duschutrymmet, öppningsbart fönster med frostat glas och ett takfönster – de två sistnämnda komponenterna ombesörjer optimal ventilation. Detaljer som krokar, tandborstmugg, tvålkopp och tre handdukshängare gör vi tummen upp för.

Toalettutrymme med egen avdelning för dusch. Bred entréingång. Dörren är utrustad med papperskorg.

Dubbelsängen i akterpartiet är tvärställd och således sover såväl barnen som deras föräldrar med huvud/fötter mot karossidorna och inte längs med. Läslampa à la svanhals, stege, tjock bäddmadrass samt takfönster gäller vid båda sängplatserna.

Sammanfattningsvis är Kosmo F510 en osedvanligt elegant alkovmodell, framför allt med tanke på det modesta priset. Vad vi dessvärre inte lyckades fånga på bild var husbilens ljuvliga innerbelysning – framförallt kvällstid. Där har Laika lyckats fånga mysstämning och harmoni på en och samma gång.

Rymligt garage med lastluckor på båda sidorna. I utrymmet finns lastöglor på skena, belysning samt 12V- och 230-uttag.

 • Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Få om ens någon husvagn var så välbesökt under Elmiamässan som Weinsbergs barnkammarmodell CaraOne 480 QDK. Troligtvis handlar det om att priset är skillnaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-27 08:55

 • Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Att kalla Malibu för ett instegsmärke är både rätt och fel. Det är inte en ordinär husbil som lockar förstagångsköparna med ett bra pris. Nej, här handlar det om fokus på kvalitet eftersom Malibu är Carthagos instegsmärke.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-23 08:41

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1547 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 615 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 352 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842