Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

Publicerad: 2019-10-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande
Köket går att få i två olika utföranden. Som på bilden och med lång köksbänk, men då utan det stora jalusiskåpet.

Minimalistisk. Det är första tanken som ploppar upp i huvudet när vi sticker in nosen i den sprillans nya Adria Altea 472 KP, som är en av totalt nio modeller i sin serie.

Det är sparsmakat med lyx och bling-bling. Sittgruppen påminner mer om en skön caféavdelning än vad som är vanligt i en husvagn. Och allra längst bak har den ett garage! Jo, ni läste alldeles rätt. Under den tvärställda dubbelsängen finns ett lastutrymme i ren husbilsanda med stor lucka på utsidan och tillgång till utedusch. Hundplats i garaget finns som tillval.

Ett annat utrymme som kan öppnas från utsidan är det utdragbara köket som vi hittar bredvid entrédörren. I och för sig bara ett tillval, men ändå!

Om allt detta banar väg för framgång låter vi vara osagt. Bara vetskap om att det händer en hel del inom husvagnsindustrin och att tillverkarna har börjat tänka i en alltmer modern utsträckning än tidigare, inger i varje fall hopp för framtidens generation av campare. Allting behöver inte vara som det alltid har varit, och allt var definitivt inte bättre förr.

Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande
Här kan man få ett utdragbart utekök. Fiffigt och praktiskt på en och samma gång.

Men nu är inte allt innovativt och nyskapande i Altea 472 KP. I grund och botten är det nämligen en liten, enkel och behändig resevagn. Användarvänliga ting som vi tidigare har nämnt blandas med finesser och en stor dos spartansk känsla.

Till finesserna hör bland annat ställbar huvudände i dubbelsängen (gäller för båda parter då madrassen är delad) och att köket kan beställas i två olika varianter. I sängen finns, en för 2020-modellen, ny komforthöjande madrass och 203 centimeter lång bädd är bättre än bra. I avdelningen för nattbruk finns även läslampor, takfönster och en väggplafond med plats för exempelvis mobiltelefon, läsglasögon med mera.

Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande
Hög tvärställd säng ger plats för garage á la husbil. Höger: Praktisk och kul detalj alldeles intill dubbelsängen.

Om vi återgår till köket går den att få antingen som på bilden, alternativt att jalusiskåpet plockas bort och ersätts med en köksbänk som är halvmetern längre än i vårt objekt. Det finns bara en brännare, men vad gör det om man även har tillgång till ett utekök.

I stället är det extremt bra med plats för livsmedel i skafferiet, kanske till och med lite för mycket utrymme. Det bör poängteras att den andra köksvarianter har tre brännare. Detaljer som krokar och kryddhylla finns intill diskhon.

Bredvid köket hittar vi en redig garderob som har måtten 129/61/59 centimeter (hänghöjd/bredd/djup). Mitt emot har vi hygienutrymmet med ett platsbesparande, utfällbart handfat. Det finns även duschmöjlighet och via dubbla handdukshängare, öppningsbart fönster med frostat glas och takventil kan avdelningen även användas som torkskåp för fuktiga ytterkläder. Adria kallar själva avdelningen för Ergo-badrum.

Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande
Rymlig garderob mellan sängen och jalusiskåpet i köket. Höger: I hygienutrymmet finns dusch och utfällbart handfat.

Vi slår oss ned i den loungeliknande sittgruppen som är utrustat med ett litet och svängbart cafébord. Den långa soffan har ett sittdjup på hela 63 centimeter, vilket inte är optimalt om man är av normal längd. För att inte benen ska peka rakt ut blir det till att halvligga för att hitta en behaglig position.

I den kortare soffdelen är det däremot enklare att få till en bekväm sittställning. Högtalare finns i båda hörnen, likaså diodbelysning. Bra ljus får vi annars via två öppningsbara fönster, taklampa och en taklucka.

Utvändigt gäller front- och bakvägg med infällda lampor/handtag. Stommen är glasfiberförstärkt medan sidoväggarna är av strukturmönstrad aluminium. Fönstren är plana och dubbelt tonade.

Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande
Rulla till toppen