Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

Publicerad: 2019-10-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden
En liten rackare med ett något annorlunda utseende.

Med elbilar och hybrider på stark frammarsch och med nya regelverk som försvårar användandet av dieseldrivna fordon kan husvagnstillverkarna tvingas att tänka om. Framför allt när det handlar om vikt.

I dagsläget har inte elbilarna tillräcklig batterikraft för att kunna dra tungt gods och på vissa elbilsmodeller är det även strängt förbjudet att applicera en dragkrok. 

För fem år sedan presenterade Knaus, inför en entusiastisk publik på mässan Caravan Salon i Düsseldorf, en prototyp av Travelino. Då var tanken att den skulle hamna på produktionsbandet och serietillverkas. Men de valde att dra i handbromsen och utveckla modellen ytterligare. Via en än mer revolutionerande konstruktion och noggrant utvalda material föddes till slut Travelino 2.0.

Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden
Notera de rundade snickerierna – inga vassa kanter här inte. I övrigt är utrustningen ganska enkel.

I korta drag handlar det om en fjäderlätt chassiteknik (PowerAxle) där viktreduceringen motsvarar cirka en tredjedel av ett ”normalt” chassi. Vidare gör den patenterade och självbärande ramtekniken (Fibreframe) att möbelmodulerna inte längre är stabiliseringselement, utan enbart möbler.

Till sist har Knaus använt ett nytt inredningsmaterial (EPP – expanderad PolyPropylen) som är stabilt, motståndskraftigt och framför allt lätt. Lägger man alla dessa ägg i samma korg får vi fram inledningen till en ny och spännande fordonsera.

Att dra en Travelino visar sig vara lätt som en plätt. Ja, så pass enkelt att Husvagn & Campings dragbil (VW Passat) knappt kände av att en husvagn satt fast på kroken. En torrvikt på under 800 kilo säger väl allt. När vi ”krokar av” noterar vi ett annat plus och det är att stödbensskruvarna sitter bra till bak och rent ut sagt exemplariskt fram.

Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden
Sängen står på tvären allra längst fram. Den är utrustad med en femzoners EvoPore-kallskummadrass.

Inredningen är lite som vi hade på känn. Designen är mjuk och behaglig samtidigt som hela inramningen känns en smula minimalistisk. Möbelmodulerna är rundade och färgerna går i ljust trä med svart ram och vita detaljer.

Den mest geniala lösningen hittar vi i hygienutrymmet där både handfatet och duschväggarna är utfällbara komponenter. Detta gör att utrymmet växer vid användandet och samtidigt minskas till nära hälften, när ingen är i behov av tvätt-, dusch- eller toalettbestyr. 

I köket finns två brännare, skärbräda, kryddhylla, 230-uttag, besticklåda med soft close, ett djupt skafferi samt en kyl med AES-funktion, som själv känner av vilken typ av energi som krävs. Sängen står på tvären och är utrustad med en femzoners EvoPore-kallskummadrass.

Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden
Platsbesparande då både handfat och duschväggar är utfällbara. Höger: Mellan dubbelsängen och sittgrupp finns garderoben.

Under sovplatsen finns det utrymme för de mest skrymmande persedlarna. Vi vill emellertid poängteras att dessa ting endast går att nå från insidan då utsidan saknar lastluckor. I denna avdelning finns även ett 230-uttag medan vi noterar usb-uttag i hallen.

Sittgruppen är luftig och har ett svängbart teleskopbord för eventuellt behov av sängbäddning. På tal om luftig är denna husvagn utrustad med två takfönster och fem öppningsbara fönster.

Det är knappast troligt att Travelino blir en kioskvältare. Däremot är det inte omöjligt att vi framöver kommer att få se betydligt fler husvagnar som byggs enligt ett liknande koncept där viktreducering är A och O.

Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden
Rulla till toppen