Rapido I165 Distinction: Listklättraren

Publicerad: 2019-10-25   Uppdaterad: 2023-04-18

De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

Rapido I165 Distinction: Listklättraren

Tre generationer Rousseau har under årens lopp styrt företaget och något de har gemensamt är passion. Möbelsnickaren Constant var grundaren som 1961 lanserade varumärkets första husvagn.

Det skulle sedan dröja ytterligare dussinet år innan deras första husbil, Randonnear 410, rullade ut ur fabriken. 1985 tog sonen Pierre över ledningen efter sin fars bortgång och sedan en handfull år är det hans son, Nicholas, som nu har det kommersiella ansvaret. 

Vi har kikat närmare på en husbil från Rapido som heter Distinction i165. Det finns totalt sju olika modeller inom denna serie där tre av dem är nya för året: i86 och i1090 (båda med queenbed) och i1066 (med höga långbäddar och garage).

Rapido I165 Distinction: Listklättraren
Ett väl fungerande vinkelkök med gasolugn (ej med på bild).

Vårt testobjekt har funnits tidigare och har den populära planlösningen med låga långbäddarna, fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak och en samvaroavdelning där du också kan sitta face-to-face med fällbart bord för optimal passage till och från hytten. Kan det bli bättre?

Distinction kom i sin första tappning 2014. Därefter har de innovativa ingenjörerna fortsatt att utveckla de olika modellerna med syfte att attrahera de allra mest målmedvetna och kräsna husbilsentusiasterna.

Det går inte att ta miste på att det har lagts mycket tid och omsorg på inredningen som går i högblankt ädelträ och har moderna linjer likt en lyxig och sofistikerad yacht. Bara överskåpsluckorna är en historia i sig. Glöm det där med plana luckor som alla andra har – här snackar vi design utöver det vanliga i en kantig/välvd konstruktion. Dessutom är luckornas stängningsfunktion en av marknadens mest behagliga.

Rapido I165 Distinction: Listklättraren
Låga singelbäddar och toan längst bak är populärt.

Det finns även annat som imponerar. Exempelvis vinkelköket. Inte det största på marknaden men gasolugn, fläkt, avlastningshylla vid nackstödet, ett utdragbart skafferi (från golv till tak) och en mängd praktiska smådetaljer gör avdelningen extremt användarvänlig.

Att huvudänden på singelbäddarna (vars bäddmadrasser har formminne) är ställbar är också ett stort plus, likaså det genomgående dubbelgolvet. Packning går att nå både från in- och utsidan.

Ifjol fick sittdynorna en ny utformning som följer med även till årets modeller. Dynorna är tämligen hårt stoppade med ett tåligt skum med hög densitet. Lutningen på ryggstödet, i kombination med en förstärkning i dess nedre region, ger ett behagligt och skönt svankstöd som tål många och långa sittningar.

Rapido I165 Distinction: Listklättraren
Mycket bra benutrymme vid toalettstolen … och separat duschkabin utgör ett gott hygienutrymme.

Att Rapido ständigt utför kontinuerliga förbättringar är uppenbart. Fler än hundra punkter kontrolleras och valideras systematiskt på varje fordon innan de lämnar fabriken. Dessutom utförs tester både på banor (med hjulspår, farthinder, deformerad och ojämn körbana) och i kylrum (något som de nordiska kunderna uppskattar).

Sammanfattningsvis är i165 Distinction en husbil där varm stämning sammanlänkas med högkvalitativ konstruktion och du får mycket komfort för pengarna.

Rapido I165 Distinction: Listklättraren
Rulla till toppen