Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Publicerad: 2019-11-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan
Praktiskt kökavdelning med rak köksbänk.

När Adria Compact gjorde entré på husbilsmarknaden skedde det med buller och bång. Modellen hette Plus SLS och förutom det bantade omfånget var den utrustad med något så ovanligt som slide-out-funktion i bakpartiet. Med facit i hand blev kanske modellen mer en spännande och innovativ snackis än en revolution.

Nu till modellåret 2020 slår Adria på den stora trumman – framförallt inom Compact, då inte mindre än nio olika val gör den tidigare, ensamma familjemedlemmen följe på marknaden.

Enkelt förklarat handlar det om tre olika planlösningar: SP (599 centimeter med tvärställd dubbelsäng), SL (680 centimeter med höga långbäddar) och DL (699 centimeter med höga långbäddar och face-to-face), som är fördelade inom de olika utrustningsnivåerna Axess, Plus och Supreme. Den förstnämnda är byggd på Citroën Jumper, de två övriga på Fiat Ducato.

Det bör poängteras att 2020-modellerna från Fiat är utrustade med deras nya 2,2-litersmotor där sexväxlad manuell växellåda är standard och niostegad automat är tillval. Den sistnämnda växelmekaniken ersätter därmed den tidigare, sexstegade och robotiserade lådan.

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan
Svängbara stolar, face-to-face och skyroof – kan det bli härligare?

Hästkraftantalet finns i fyra nivåer: från 120 till 180 kusar. Motorerna med 160 och 180 hästkrafter har start/stopp-funktion, smart-generator och elektriskt styrd bränslepump som standard. Även Citroënchassit har uppdaterats avsevärt.

Husvagn & Campings testobjekt visar sig vara en Compact DL Supreme. Alltså den längsta modellen med populär face-to-face-sittgrupp.

Provkörningen sker på smala, slingriga vägar runt sjön i krokarna kring Hindås, lite drygt tre mil öster om Göteborg. Här är husbilen med sin 212 centimeter smala kaross i sitt esse. Vi behöver inte ens söka upp en ”ficka” när vi får möte med närmast skräckslagna personsbilsförare. Bara två decimeter ”tjockare” än en Volvo XC90 men med boendekomfort i samma anda som sina fullbreddssyskon är storstilat.

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan
Höga långbäddar är en populär planlösning. Läslamporna, som skymtar i bild, är båda försedda med usb-uttag.

Nu är det inte bara smidigheten som imponerar. Det finns en hel del fiffiga boendelösningar också. Dit räknas bland annat det vikbara bordet vid sittgruppen som gör det enkelt att ta sig från hytt till bodel och vice versa. 

En annan pärla är det platsbesparande hygienutrymmet som har en svängbar duschvägg. Stort plus i kanten får även lösningen med utdragbar mittdel i den nattliga avdelningen som på några futtiga sekunder förvandlar två enkelsängar till en fordonsbred dubbelsäng. Samma betyg får trippellås, lastöglor och eluttag i garaget.

Fiffig kan man inte kalla sittgruppen. Njutbar är mer korrekt. Ett exklusivt takfönster går hand i hand med ett Sky Roof och till det kryddar vi med tidigare omnämnda face-to-face.

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan
Bland annat finns behändiga stuvutrymmen under sängen.

Medan vi går husesyn får vi det förklarat för oss att testobjektet är en prototyp.

Något som avslöjas i framför allt två detaljer. Dels finns det inga hyllplan i överskåpen. Visst, de har cool pushfunktion men i en Supreme förväntar vi oss lite mer. Och av någon outgrundlig anledning är dörrkarmen vid entrén vit, när hela fordonet i övrigt är silverfärgat.

Nu ska vi nog inte ta detta så hårt, utan vi både hoppas och tror att dessa ting blir åtgärdade. Då väntar ett ord på Compact, nämligen succé.

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan
Fiffigt till tusen med toalettutrymme som har… en svängbar och plastbesparande duschvägg.
Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan
Rulla till toppen