Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Publicerad

Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

Praktiskt kökavdelning med rak köksbänk.

När Adria Compact gjorde entré på husbilsmarknaden skedde det med buller och bång. Modellen hette Plus SLS och förutom det bantade omfånget var den utrustad med något så ovanligt som slide-out-funktion i bakpartiet. Med facit i hand blev kanske modellen mer en spännande och innovativ snackis än en revolution.

Nu till modellåret 2020 slår Adria på den stora trumman – framförallt inom Compact, då inte mindre än nio olika val gör den tidigare, ensamma familjemedlemmen följe på marknaden.

Enkelt förklarat handlar det om tre olika planlösningar: SP (599 centimeter med tvärställd dubbelsäng), SL (680 centimeter med höga långbäddar) och DL (699 centimeter med höga långbäddar och face-to-face), som är fördelade inom de olika utrustningsnivåerna Axess, Plus och Supreme. Den förstnämnda är byggd på Citroën Jumper, de två övriga på Fiat Ducato.

Det bör poängteras att 2020-modellerna från Fiat är utrustade med deras nya 2,2-litersmotor där sexväxlad manuell växellåda är standard och niostegad automat är tillval. Den sistnämnda växelmekaniken ersätter därmed den tidigare, sexstegade och robotiserade lådan.

Svängbara stolar, face-to-face och skyroof – kan det bli härligare?

Hästkraftantalet finns i fyra nivåer: från 120 till 180 kusar. Motorerna med 160 och 180 hästkrafter har start/stopp-funktion, smart-generator och elektriskt styrd bränslepump som standard. Även Citroënchassit har uppdaterats avsevärt.

Husvagn & Campings testobjekt visar sig vara en Compact DL Supreme. Alltså den längsta modellen med populär face-to-face-sittgrupp.

Provkörningen sker på smala, slingriga vägar runt sjön i krokarna kring Hindås, lite drygt tre mil öster om Göteborg. Här är husbilen med sin 212 centimeter smala kaross i sitt esse. Vi behöver inte ens söka upp en "ficka" när vi får möte med närmast skräckslagna personsbilsförare. Bara två decimeter "tjockare" än en Volvo XC90 men med boendekomfort i samma anda som sina fullbreddssyskon är storstilat.

Höga långbäddar är en populär planlösning. Läslamporna, som skymtar i bild, är båda försedda med usb-uttag.

Nu är det inte bara smidigheten som imponerar. Det finns en hel del fiffiga boendelösningar också. Dit räknas bland annat det vikbara bordet vid sittgruppen som gör det enkelt att ta sig från hytt till bodel och vice versa. 

En annan pärla är det platsbesparande hygienutrymmet som har en svängbar duschvägg. Stort plus i kanten får även lösningen med utdragbar mittdel i den nattliga avdelningen som på några futtiga sekunder förvandlar två enkelsängar till en fordonsbred dubbelsäng. Samma betyg får trippellås, lastöglor och eluttag i garaget.

Fiffig kan man inte kalla sittgruppen. Njutbar är mer korrekt. Ett exklusivt takfönster går hand i hand med ett Sky Roof och till det kryddar vi med tidigare omnämnda face-to-face.

Bland annat finns behändiga stuvutrymmen under sängen.

Medan vi går husesyn får vi det förklarat för oss att testobjektet är en prototyp.

Något som avslöjas i framför allt två detaljer. Dels finns det inga hyllplan i överskåpen. Visst, de har cool pushfunktion men i en Supreme förväntar vi oss lite mer. Och av någon outgrundlig anledning är dörrkarmen vid entrén vit, när hela fordonet i övrigt är silverfärgat.

Nu ska vi nog inte ta detta så hårt, utan vi både hoppas och tror att dessa ting blir åtgärdade. Då väntar ett ord på Compact, nämligen succé.

Fiffigt till tusen med toalettutrymme som har... en svängbar och plastbesparande duschvägg.

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-15 07:23

 • Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  I campingtidernas begynnelse var resan själva äventyret. Att vistas ute i skog och mark var behövligt både för kropp och själ. Då var campingfordonen små och behändiga – precis som vårt testobjekt Sunlight Cliff 540.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-11 07:54

 • Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Är ni ute efter en liten och behändig resevagn till förnämligt pris? Då är det hög tid att inspektera Weinsberg CaraTwo 450 FU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-26 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1551 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 572 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 363 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842