Första intrycket: Eriba Living 525

Publicerad: 2019-11-18   Uppdaterad: 2023-04-18

För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

Första intrycket: Eriba Living 525
Living 525 är en av fyra barnkammarvagnar i sin serie.

Totalt handlar det om 43 olika husvagnar. Eriba Living 525, som vi har kikat närmare på, är en av åtta i sin modellserie där fyra av dem är utrustade med våningssäng och således ämnade för barnfamiljer. 525 är den kortaste i den kvartetten men samtidigt ett bra alternativ till vad som kan bli familjens allra första husvagn. 

Båda sängarna är tvärmonterade. Ungarnas våningssäng allra längst bak och föräldrarnas dubbelsäng i husvagnens frontparti. Kidsen har var sin charmig smile-lampa.

Den övre sängen är försedd med takfönster medan den undre har ett öppningsbart fönster. Den sistnämnda sängplatsen är dessutom uppfällbar, vilket ger ett husbilsliknande stuvutrymme för de mest skrymmande persedlarna och samtidigt en extra lekplats för barnen när husvagnen står uppställd.

Första intrycket: Eriba Living 525
Köket har rak bänk med breda lådor och viss avställningsyta. Ett stort takfönster ger bra ljus vid brännarna.
Första intrycket: Eriba Living 525
Barnens våningssäng är placerad i akterpartiet.

Packutrymmen finns det för övrigt gott om. Det är nämligen soprent under dubbelsängen. När vi lyfter på sittdynorna noterar vi att batteriet finns under den ena dynan och vattentanken under den andra.

Både sitt- och ryggdynorna är stumt stoppade, men inte stenhårda. Läslamporna löper på skena och det gäller inte bara vid sittgruppen, utan även vid dubbelsängen. Bra! 

Estetiskt gäller mörkt PVC-golv, högblanka kökslådor och överskåpsluckor. Övriga möbelmoduler har ljust träslag. Tyget i sittgruppen är mörkbrunt.

Intill våningssängen finns en textilplafond på väggen med krokar både i vuxen- och barnhöjd. Mitt emot den noterar vi en rymlig garderob med måtten 126/61/56 centimeter (hänghöjd/djup/bredd). I den finns belysning men ingen takventil. Inne i den sanitära avdelningen saknas dusch, men det är bra sittutrymme och dito förvaringsmöjligheter för diverse hygienartiklar. Taklucka ombesörjer god ventilation och krokar finns för handdukar.

Första intrycket: Eriba Living 525
Stort packutrymme, eller lekplats, vid våningssängen.

Men vad har hänt med belysningsknappen? Den sitter på 150 centimeters höjd, vilket är besynnerligt när det är en barnkammarvagn. En tankevurpa? För det är väl knappast tänkt att de allra minsta ska behöva klättra för att tända eller släcka lampan?

Köket har rak bänk med breda lådor à la Hobby. Ett stort takfönster ger bra ljus både åt köksavdelningen och sittgruppen som är en dinett gjord för fyra, fördelat barn/vuxen på var sin sida om soffbordet. Ett plus i kanten sätter vi för brandvarnaren vid entrén. 

Utvändigt är det halvknepigt att komma åt stödbensskruvarna. Bättre betyg ger vi åt entrédörren som är försedd med papperskorg, nyckelfack och krokar. Dragstången är extra lång för stabilitetens skull och på bakgaveln är rangeringshandtaget närapå lika brett som husvagnen. 

 

Första intrycket: Eriba Living 525
I direkt anslutning till entrén i husvagnens framparti finns en dubbelsäng.

Den isolerade gasolkofferten har aluminiumgolv och låg tröskel för optimal i- och urlastning. Chassit är en helförzinkad lättviksproduktion med glasfiberförstärkt tak/front/bakgavel. 

Pop-up-tak är ett tillval. Något som både ungar och föräldrar troligtvis skulle älska. Men det är samtidigt inte behövligt om man vill hålla kostnaden på beskedlig nivå.

Vi avslutar med en kort översyn gällande planlösningar för övriga barnkammarvagnar i Livingserien: 555 XL (längsgående våningssäng och dinett fram samt nedfällbar taksäng ovanför sittgruppen bak), 560 (våningssäng bak och fransk säng fram) samt 565 (tvärställd dubbelsäng fram och längsgående våningssäng bak).

Första intrycket: Eriba Living 525
Rulla till toppen