Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

Van TI Plus 650 MEG har även ett storasyskon i 700 LF som har större sittgrupp och fransk säng.

Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

Publicerad

Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

Byggd på chassi från MAN – spännande!

Under en längre tid har de flesta husbilstillverkarna fokuserat på att göra boendet så behagligt och lyxigt det bara går.

Det senaste året har det emellertid allt mer handlat om att resan i sig och körglädjen ska optimeras. Fullvuxna husbilar har bantats på bredden, plåtisarna har vuxit till sig och allt fler har erbjudit sina kunder möjligheten att frångå Fiat Ducato och istället även, få fordonet i premiumsegmentet, och det via MB-Sprinter chassi.

Bara den sistnämndas automatlåda är som att jämföra äpplen med päron, jämfört med italienarens forna motsvarighet. Nu bör det emellertid tilläggas att Fiat Ducato numera har en sprillans ny automat och den något omoderna robotiserade lådan är således ett minne blott.

Höga långbäddar med tjocka EvoPore-komfortmadrasser.

Van TI Plus är under sju meter lång, men har likväl ett bra kök med bland annat stor kyl och en praktisk skärbräda.

Nu har Knaus varken drivlina från Fiat eller Mercedes på sin serie Van TI Plus – utan MAN – vilket är ytterst ovanligt i den här storlekstypen av husbilar.

MAN TGE kom till Sverige våren 2018, efter att ha haft en storstilad pressvisning vid IAA-mässan i tyska Hannover två år tidigare. Chassit samproduceras tillsammans med VW Crafter i en ny fabrik i Polen. 

I grundutförande gäller framhjulsdrift och en manuell sexväxlad låda. Vi har emellertid en fyrhjulsdriven modell till förfogande med en 177-hästarsmotor under huven. Till skillnad från "originalet" har vi dessutom en åttastegad automatlåda.

Och det är bara början. För sällan eller aldrig har vi provkört en husbil som är så "personbilsutrustad" som denna. Vissa av komponenterna tillhör grundutrustningen, andra detaljer tillkom via tillvalslistan.

En fyrhjulsdriven husbil tillhör inte vanligheterna. Men tänk vad exemplarisk den kommer att bli på svårframkomliga vintervägar i fjällvärlden.

Bakom ratten sitter vi inte bara skönt. Motorljudet är så diskret att vi knappt hör att "hästarna" är på språng. När det gäller den åttastegade automatlådan så fungerar den likt en varm kniv i smör. Du varken känner när den växlar upp eller ned. Allt är lika mjukt och behagligt som i en premiumpersonbil.

Bakom ratten – en stor portion personbilskänsla.

Toalettutrymme med svängbar duschvägg.

Andra tekniska liknelser med vardagsfordon är antalet säkerhetskomponenter som denna husbil är utrustad med. Tänker närmast på start/stopp-system, multikollisionsbroms, "rinnande" blinkersbelysning bak, trötthetsvarnare, regnsensor, fartbegränsare, farthållare och nödbromsassistans. Självklart finns backkamera, navigator, ESP och Hill Holder också.

Det mesta går att styra med hjälp av multifunktionsratten. Det bör emellertid tilläggas att överhänget är tämligen långt. Hur bilen ter sig med last där bak, ja det har vi dessvärre inget svar på.

Om själva "bilen" är tummen upp – hur står det då till med boendekomforten? Helt klart är det en husbil för ett par. Det finns nämligen bara två platser för nattbruk (höga långbäddar). En populär planlösning som gör att fordonet per automatik är försedd med ett garage. Just detta exemplar har dessutom lastluckor på båda sidorna och isolerat garagegolv.

Sängarna är för övrigt försedda med högkvalitativa EvoPore-komfortmadrasser. När vi talar komfort kommer vi oundvikligt in på Aldes vattenburna värmesystem. Det är i och för sig ett tillval. Men håll med om att Alde och fyrhjulsdrift är en svårslagen vinterkombination?

Till sist. Det finns även ett syskon till 650 MEG. Modellen heter 700 LF. Den är halvmetern längre och är försedd med stor samvaroavdelning och fransk säng.

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-15 07:23

 • Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  I campingtidernas begynnelse var resan själva äventyret. Att vistas ute i skog och mark var behövligt både för kropp och själ. Då var campingfordonen små och behändiga – precis som vårt testobjekt Sunlight Cliff 540.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-11 07:54

 • Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Weinsberg Caratwo 450 FU: Caratwo för två

  Är ni ute efter en liten och behändig resevagn till förnämligt pris? Då är det hög tid att inspektera Weinsberg CaraTwo 450 FU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-09-26 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1551 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 572 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 363 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842