Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

Publicerad: 2019-12-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

Innan vi tar plats bakom ratten samlar vi på oss en mängd information om vårt testobjekt. Det visar sig nämligen att husbilen är kraftigt uppdaterad jämfört med originalutförandet. Något som tydligt visar sig på priset som har skjutit iväg ganska kraftigt. Men jösses, vilken husbil vi fick till förfogande.

Under en säsong testkör Husvagn & Camping cirka 30 husbilar och den här gången vågar vi sticka ut hakan för att med handen på hjärtat säga – i vägronden är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line den allra ljuvligaste vi någonsin har styrt. Nu ska det tilläggas att vi kör fordonen utan någon som helst last. En viktig parameter som eventuellt kan komma att korrigera ett slutgiltigt omdöme.

Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Det är inte bara själva bilens prestanda som imponerar. Den invändiga designen bjuder också på en och annan delikatess.
Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Förarmiljö med personbilskänsla i Mercedes Sprinter 414.

Vi hämtar ut den bakhjulsdrivna husbilen i Örebro och tar oss sedan via småvägar till Karlskoga för en fotosejour vid stadens hembygdsgård.

Husbilen är en smidig rackare med ytterst modesta mått både till längd (699 centimeter) och bredd (232 centimeter). Med chassi och drivlina från Mercedes Sprinter plus en mängd extrapaket har vi massvis med säkerhetskomponenter med oss under resans gång.

Här finns sätesvärme (något som märkligt nog är ytterst ovanligt i husbilar), uppvärmda och elektriskt justerbara backspeglar, dubbla krockkuddar, ESP/ASR (antisladd- och antispinnsystem), starthjälp i backe, vägmärkesigenkänning, strålkastar-, sidvinds-, filhållnings- och aktiv bromsassistans.

Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Fransk säng och nedfällbar taksäng finns i denna husbil.
Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Funktionellt vinkelkök med Thetfords ”riktiga” Triplex-spis, vilket bland annat betyder integrerad gasolugn.

Lägg sedan till att testfordonet var uppgraderad från manuell växellåda och 143 hästkrafter till en sjustegad G-tronic automatlåda med ytterligare 20 hästkrafter.

Husbilen rullar nästan löjligt smidigt och vi har aldrig någonsin känt en så tydlig och behaglig personbilskänsla som nu. På väg smakar den här husbilen verkligen mumma!

Nu är det inte bara bakom ratten som Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line bjuder på någon utöver det vanliga. Interiören är trivsam, genomtänkt och i allra högsta grad funktionell med bland annat ett komplett kök med ”riktig” spis och gasolugn.

Här finns även ett nedsänkt insteg för bekväm in- och utgång samt en elektrisk nedfällbar taksäng om det är fler än två som önskar bruka husbilen nattetid.

Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Vänster: Elegant hallmodul med tv och vitrinskåp.
Höger: Gott om plats är det i hygienutrymmet.
Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Kanske inte ett garage – men samtidigt inte långt ifrån.

I övrigt noterar vi även vattenburet centralvärmesystem från Alde, genomgående plant golv, golvvärmematta, sky roof med indirekt belysning, laddstationer med usb-uttag, flerzonsmadrasser i båda sängarna, magnethållare för glas i vitrinskåpet, stämningsbelysning och belysta bakväggar vid skåpen, bodelsdörr med tvåpunktslåsning, extra garagedörr och uppvärmt lastutrymme, centrallås, backkamera samt digital radio med gratis gps-kartuppgraderingar i tre år – för att nämna ett axplock. 

Avslutningsvis bör det poängteras att det finns tre exklusiva klädselalternativ att välja mellan och att det finns en syskonmodell (690 G) som har samma blygsamma yttermått men med planlösningen höga långbäddar och stort garage.

Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Magneter håller glasen på plats.
Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul
Rulla till toppen