Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

Publicerad: 2020-01-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Att kalla Malibu för ett instegsmärke är både rätt och fel. Det är inte en ordinär husbil som lockar förstagångsköparna med ett bra pris. Nej, här handlar det om fokus på kvalitet eftersom Malibu är Carthagos instegsmärke.

Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

2013 lanserades Malibu med plåtisar. Två år senare kom deras halv- och helintegrerade modeller ut på marknaden. Känns det måhända en smula ängsligt att visa intresse för ett så pass ungt varumärke?

Det finns ingen anledning till oro, ty bakom varje Malibu ligger ett varumärke som är starkt förknippat med premiumkvalitet – Carthago. Det står till och med tydligt ”Malibu – a company of Carthago” på karossidorna. 

Totalt finns det 15 fullvuxna Malibuhusbilar som är fördelade på åtta hel- och sju halvintegrerade modeller.

Vi har kikat på en förhållandevis liten husbil (I 460 LE med höga långbäddar) som endast mäter 725 centimeter. Samtidigt bör det poängteras att det inte byggs några stora Malibu över huvud taget, utan alla ryms inom 665–750 centimeter.

Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell
Höga långbäddar med komfortmadrasser. Mittdelen, inkluderat trappan, är skjutbar.
Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell
Smart garderobförvaring under sängen.

Att Malibu har Carthago som storasyskon syns omedelbart och det gäller inte enbart utvändigt utan även på insidan. Liknelserna är slående och mer påtagliga än det som skiljer dem åt. Malibus fordonspark byggs emellertid inte bara i Tyskland, utan även på Carthagos fabrik i Slovenien.

Vad är det då för typ av fordon? Vi pratade inledningsvis om ett instegsfordon, fast inte i samma bemärkelse som exempelvis Rimor, Sunlight eller Sun Living. Nej, Malibu är premium light alternativt ett husbilsmärke som tillhör toppskiktet i mellanklassegmentet. Vad är det då vi tycker extra mycket om? Jo, en hel del!

Insteget till hytten är lågt. Därmed blir det enkelt även för de något ”skruttiga” att ta sig in och ut fordonet. Den framåtlutade instrumentbrädan gör att föraren ser körbanan efter bara 2,77 meter (bäst i klassen enligt tester i tyska tidningar). Bakom ratten noterar vi ESP, ASR, Hill Holder, Hill Descent, Traction +, elektronisk startspärr och en multifunktionshållare. 

Karossen är träfri och isolerad med RTM-skum i tak, golv och sidoväggar. Taket och golvet är glasfiberarmerat medan lastluckorna har dubbla tätningar.

Dubbelgolvet är lite av Carthagos signum och detta system har även överförts till Malibus hel- och halvintegrerade modeller. Det innebär ett enormt, uppvärmt och genomgående lastutrymme. Det finns även stort garage och en djup interiör förvaring (39 centimeter) som allmänt kallas för källare.

Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell
Täckskivan till diskhon kan även användas som skärbräda/avställningsyta tack vare ett väggfäste.
Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell
Hygienutrymme med integrerad duschkabin.

Smarta och funktionella boendelösningar finns det gott om. Garderoberna är exempelvis nedsänkta i dubbelgolvet och är enkelt åtkomliga via en uppfällbar konstruktion av långbäddarnas fotände (se foto). Trappan till de höga långbäddarna är utdragbar.

På tal om säng är utrymmet i den nedsänkbara taksängen väl tilltaget (195 x 160 centimeter). Gott om plats är det även i en extra garderob (120 x 46 x 50 centimeter, hänghöjd/bredd/djup). I den finns också hyllor. 

Ibland är det enkla det mest geniala. Som i köket där vi noterar en enkel men synnerligen intelligent lösning. Tack vare ett väggfäste kan den delade diskhoövertäckningen även användas som skärbräda. 

I hygienutrymmet registrerar vi att det runda duschgolvet har två separata avlopp. Det gör att duschen kan användas oberoende av husbilens lutning. Vidare är sittgruppen mycket bekväm. Vi får bra svankstöd och gläds samtidigt åt att bordet är justerbart i 360 grader med hjälp av en fotpedal.

Att det här är en husbil där fokus har lagts på kvalitet är uppenbart. När Carthago gör något gör de det ordentligt!

Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell
Rulla till toppen