Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

Publicerad: 2020-01-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Få om ens någon husvagn var så välbesökt under Elmiamässan som Weinsbergs barnkammarmodell CaraOne 480 QDK. Troligtvis handlar det om att priset är skillnaden.

Omtyckt i all enkelhet. Framför allt av den unga generationen campare som vill ha en pålitlig och gedigen husvagn utan att bli ruinerade. Då är Weinsberg både the name och the game. Att de har 50 års rutin och erfarenhet av att bygga campingfordon får ses som ett stort plus i kanten.

Utan tvekan är det ett instegsmärke som håller vad det lovar och där prisbilden mer påminner om begagnatmarknaden än som i detta fall – om en sprillans ny husvagn.

Samtidigt som nybörjarcamparna önskar hålla ned priset finns det ett par extrapaket att tillgå – där i första hand Smart och Ready to Camp kan vara något att fundera på för de ringa kostnaderna 8 900 kronor respektive 14 400 kronor. Dessa två tillval höjer nämligen både standarden och funktionaliteten avsevärt.

Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
95 centimeter bred dinett. Passar allra bäst med uppdelningen vuxen och barn på samma sida om bordet.
Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
Så här ser det ut när dinetten har omvandlats till en säng. Praktiskt om en femte sängplats är nödvändig.

Tar först ett varv runt den för året nydesignade husvagnen. Bakgaveln är helt ny och även ett antal plastdetaljer är uppdaterade. Karossidorna är av kulhamrad aluminiumplåt medan front, bakgavel och tak (hagelresistent GFK-konstruktion) är av slät motsvarighet.

Förtältsbelysning, Alko-chassi och en-nyckelsystem finns och i broschyren läser vi oss till att såväl väggar som golv och tak har tjockleken 33 millimeter.

480 QDK är en av fem barnkammarmodeller inom serien CaraOne – och samtidigt den näst minsta. Av den anledningen är den tacksam för förstagångsköpare att ha på kroken om inte vanan av att dra husvagn är så stor.

I samma veva är den som klippt och skuren för en flerbarnsfamilj eftersom våningssängen går att få med två eller tre bäddplatser. Den sistnämnda är ett tillval. Denna avdelning är i direkt anslutning till entrén. Båda sängplatserna har ”smile-lampa”, den övre har takventil och den mellersta ett fönster. Entrédörren är extra bred (70 centimeter).

Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
Barnen har våningssängen i direkt anslutning till entrén. Tygförvaringen högt upp till vänster i bild är tillval.

När vi ändå är inne på kapitlet sovutrymmen kan vi notera att madrassen i dubbelsängen är delad. Det beror på att dess ribbotten är dito för enkel åtkomst av packning. Sängarna är för övrigt utrustade med EvoPore HRC-madrasser och vid de vuxnas dubbelsäng längst fram finns en rumsavdelare i textil. 

Bädda kan man även göra i den 95 centimeter breda dinetten. Vi sitter, med tanke på att det är en billig instegsmodell, ovanligt skönt. Här gäller slitstark textil, vilket kan vara behövligt med tanke på att sofforna med all säkerhet kommer att invaderas av barn.

Vid sittgruppen finns bra ljus i en kombination av vridbara spotlights, punktbelysning i taket och ett takfönster. När det gäller utrymme för packning i dinetten är det soprent under ena soffan, medan vattentanken fyller den andra.

Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
I husvagnens frontparti har de vuxna en tvärställd dubbelsäng (208 x 140 centimeter).
Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
Toaletten kan även användas som torkskåp.

Köket får ses som enkelt och funktionellt med rymliga, breda kökslådor och en hög, platsbesparande kyl/frys. Hygienutrymmet ser ganska spartanskt ut. Samtidigt kan denna avdelning även fungera som ett praktiskt torkskåp efter att barnen varit ute och lekt i regnet/snön.

Leta fick vi göra efter belysningsknappen som satt dold under ett skåp på 115 centimeters höjd. Med andra ord inte helt optimerat för att vara i en barnkammarhusvagn. 

Alla förvaringsutrymmen är ventilerade. Det finns även sex öppningsbara fönster, tre takluckor och en takventil. Golvet består av ett slitstarkt PVC-material. Värmen ombesörjs av en Trumapanna där luftutsläppen är strategiskt placerade. Elektrisk golvvärme finns också. Med andra ord packat och klart för en barnfamilj som vill kapa kostnader och samtidigt inte göra avkall på all bekvämlighet.

Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
Ett enkelt och samtidigt funktionellt kök med köksbänksbreda förvaringslådor.
Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen
Rulla till toppen