Stilrent, elegant och modernt. Lägg där till ytterst hemtrevligt i typisk Hobbyanda.
Tillhör ni dem som har småbarn men varken vill ha husvagn eller alkovhusbil? Visst, det finns både hel- och halvintegrerade husbilar med våningssängar men valmöjligheterna är synnerligen begränsade. Glädjande nog har nu även storsäljande Hobby kommit med en barnkammarhusbil – Ontour T 65 HKM.
Vi börjar med att backa bandet till slutet av augusti. Husvagn & Camping besökte i vanlig ordning mässan Caravan Salon i Düsseldorf. Redan under premiärdagen noterades en extremt lång kö till ett specifikt fordon i Hobbys gigantiska utställarmonter.
Jodå, folkmassan hade siktat in sig på deras nya, spännande Ontour T 65 HKM med våningssängar. Okej, alla mässbesökare stannade kanske inte upp för att gå husesyn, men barnfamiljerna var i alla fall ivriga att få en glimt av den nykläckta husbilsmodellen.
Det är inte unikt att husbilar har en planlösning med våningssängar. Men när det presenteras en halvintegrerad husbilsmodell som är kortare än sju meter och som samtidigt kan skryta med sex sovplatser, ja då höjer man ett ögonbryn av förundran. För denna typ av campingfordon växer sannerligen inte på träd.
Halvintegrerade husbilar med barnkammarlösning växer inte på träd. Denna Hobby kan komma att bli en succé.
Nu är det inte bara antalet sovplatser på liten yta som imponerar. Minst lika respektingivande är det låga priset – framför allt med tanke på hur mycket husbil vi får för pengarna.
Ordinarie kostnad för denna modell är egentligen 739 300 kronor, men nu ingår T 65 HKM i importörens utvalda serie, Forsberg Edition. Det innebär i klartext att fordonet är "packat och klart" samt prissänkt med 30 300 kronor – och det utan att en enda pinal har plockats bort från den digra grundutrustningslistan. Vackert!
Det bör även nämnas att Forsberg Edition även omfattar trion syskonmodeller T 65 GE (höga långbäddar), T 65 FL (fransk säng), T 65 HFL (fransk säng och taksäng) samt en duo Hobby Premium (T 65 E med låga långbäddar och T 75 HGE med höga långbäddar och taksäng). I de två sistnämnda modellerna spar man ännu mer pengar då de är prissänkta med 54 700 respektive 80 600 kronor.
Från första sekund andas detta fordon: "Jag är redo, hoppa in, vrid på nyckeln och kör".
För ovanlighetens skull har vi inte med vare sig Fiat eller Mercedes att göra denna gång, utan med en Citroën. Det gör bara gott. Ombyte förnöjer och det visar sig att vi har 140 kusar under huven samt tillgång till de välbehövliga säkerhetskomponenterna backkamera, ASR (antispinn), ESP (antisladd), Hill Holder och dubbla krockkuddar.
Bodelen är konstruerad med den modernaste byggnadstekniken. Det finns hagelresistent GRP-tak och GRP-undergolv med XPS-isolering och en trio takfönster från Dometic Seitz.
Du sover minst lika bra som hemma. Det tar tjocka kallskummadrasser och en ribbotten från Goolside hand om. Under den nedersta av våningssängarna finns det bra med plats för skymmande persedlar. På bakstammen hittar vi ett cykelställ. Markis och aluminiumfälgar har inte heller glömts bort.
Värmen ombesörjs av en Truma Combi 6E. Färskvattentanken och dess ledningar är frostskyddade medan spillvattentanken är isolerad och uppvärmd. I entrén finns CI-BUS, en digital teknikenhet som styr belysningen samtidigt som den informerar användarna om exempelvis vattennivåer och laddningsstatus.
Interiören består i vanlig ordning, för Hobby, av hög funktionalitet i kombination med modern tilltalande design med lite extra knorr. I det förstnämnde segmentet vill vi framhäva hygienutrymmets belysningsknapp på barnvänlig höjd, ett utdragbart trådkorgsskafferi i köket och en sittgrupp som gör att hela familjen får plats för mys efter att ha spisat middagsmål.
Det är omöjligt att sia om framtiden, men Ontour T 65 HKM har i alla fall stora möjligheter att bli en megasuccé.
När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.
Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.
Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.
Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.
Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.
Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.