Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

Publicerad: 2020-02-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Tillhör ni dem som har småbarn men varken vill ha husvagn eller alkovhusbil? Visst, det finns både hel- och halvintegrerade husbilar med våningssängar men valmöjligheterna är synnerligen begränsade. Glädjande nog har nu även storsäljande Hobby kommit med en barnkammarhusbil – Ontour T 65 HKM.

Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

Vi börjar med att backa bandet till slutet av augusti. Husvagn & Camping besökte i vanlig ordning mässan Caravan Salon i Düsseldorf. Redan under premiärdagen noterades en extremt lång kö till ett specifikt fordon i Hobbys gigantiska utställarmonter.

Jodå, folkmassan hade siktat in sig på deras nya, spännande Ontour T 65 HKM med våningssängar. Okej, alla mässbesökare stannade kanske inte upp för att gå husesyn, men barnfamiljerna var i alla fall ivriga att få en glimt av den nykläckta husbilsmodellen.

Det är inte unikt att husbilar har en planlösning med våningssängar. Men när det presenteras en halvintegrerad husbilsmodell som är kortare än sju meter och som samtidigt kan skryta med sex sovplatser, ja då höjer man ett ögonbryn av förundran. För denna typ av campingfordon växer sannerligen inte på träd.

Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé
Halvintegrerade husbilar med barnkammarlösning växer inte på träd. Denna Hobby kan komma att bli en succé.

Nu är det inte bara antalet sovplatser på liten yta som imponerar. Minst lika respektingivande är det låga priset – framför allt med tanke på hur mycket husbil vi får för pengarna.

Ordinarie kostnad för denna modell är egentligen 739 300 kronor, men nu ingår T 65 HKM i importörens utvalda serie, Forsberg Edition. Det innebär i klartext att fordonet är ”packat och klart” samt prissänkt med 30 300 kronor – och det utan att en enda pinal har plockats bort från den digra grundutrustningslistan. Vackert!

Det bör även nämnas att Forsberg Edition även omfattar trion syskonmodeller T 65 GE (höga långbäddar), T 65 FL (fransk säng), T 65 HFL (fransk säng och taksäng) samt en duo Hobby Premium (T 65 E med låga långbäddar och T 75 HGE med höga långbäddar och taksäng). I de två sistnämnda modellerna spar man ännu mer pengar då de är prissänkta med 54 700 respektive 80 600 kronor.

Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé
Utrustad med cykelställ.
Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé
Bra med plats i hygienutrymmet.

Från första sekund andas detta fordon: ”Jag är redo, hoppa in, vrid på nyckeln och kör”.

För ovanlighetens skull har vi inte med vare sig Fiat eller Mercedes att göra denna gång, utan med en Citroën. Det gör bara gott. Ombyte förnöjer och det visar sig att vi har 140 kusar under huven samt tillgång till de välbehövliga säkerhetskomponenterna backkamera, ASR (antispinn), ESP (antisladd), Hill Holder och dubbla krockkuddar.

Bodelen är konstruerad med den modernaste byggnadstekniken. Det finns hagelresistent GRP-tak och GRP-undergolv med XPS-isolering och en trio takfönster från Dometic Seitz.

Du sover minst lika bra som hemma. Det tar tjocka kallskummadrasser och en ribbotten från Goolside hand om. Under den nedersta av våningssängarna finns det bra med plats för skymmande persedlar. På bakstammen hittar vi ett cykelställ. Markis och aluminiumfälgar har inte heller glömts bort.

Värmen ombesörjs av en Truma Combi 6E. Färskvattentanken och dess ledningar är frostskyddade medan spillvattentanken är isolerad och uppvärmd. I entrén finns CI-BUS, en digital teknikenhet som styr belysningen samtidigt som den informerar användarna om exempelvis vattennivåer och laddningsstatus.

Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé
I köket finns bland annat en praktisk, utdragbar skärbräda.

Interiören består i vanlig ordning, för Hobby, av hög funktionalitet i kombination med modern tilltalande design med lite extra knorr. I det förstnämnde segmentet vill vi framhäva hygienutrymmets belysningsknapp på barnvänlig höjd, ett utdragbart trådkorgsskafferi i köket och en sittgrupp som gör att hela familjen får plats för mys efter att ha spisat middagsmål.

Det är omöjligt att sia om framtiden, men Ontour T 65 HKM har i alla fall stora möjligheter att bli en megasuccé.

Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé
Rulla till toppen