Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

Publicerad: 2020-02-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

Ingen kan komma och säga annat än att Nomad är gammal i gården, ty serien lanserades redan 1954. Att det handlar om en kvalitetsprodukt säger sig självt. Ingen husvagnsserie överlever så lång tid i tuff konkurrens utan att ha det där lilla extra som attraherar kräsna campare.

Nu i modern tid finns 65-årige pensionären Nomad med dussinet olika planlösningar. Att Husvagn & Camping valde just 490 BLF som testobjekt beror på att den har något som många husvagnsentusiaster visat intresse för. Alldeles riktigt, 2019 års stora samtalsämne – frontkök.

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
Frontkök blev utan tvekan den stora snackisen på husvagnsmarknaden under 2019.
Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
I köket finns utdragbar låda med trådkorgar.

Huruvida det handlar om ett bestående mode eller om det bara är nyhetens behag återstår att se. Att det fortfarande är en snackis kan vi inte komma ifrån.

Första känslan vi får av husvagnen är en ljus och modern interiör med eleganta detaljlösningar, genomtänkta funktionslösningar och god utrustningsnivå.

Möbelmodulerna har ett ljust träslag med äggvita inslag på de högblanka överskåpsluckorna. Både golvet och textilierna är gråspräckliga och går således hand i hand med varandra. Snyggt i mina ögon, men det är som bekant en smaksak. 

I Nomad 490 BLF kliver man rätt in i härligheten. Frontavdelningen med sitt stora öppningsbara fönster och sky roof ger nämligen husvagnen en öppen och ljus interiör.

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
Ljus och modern inredning med mysig sittgrupp centrerad mitt i vagnen.

I frontköket finns det en hel del godsaker. Vi gillar exempelvis instegsgarderoben/linneförrådet direkt innanför entrédörren. Ett utrymme som kan nyttjas som både och, då stång och hyllor är flyttbara. Arbetsytan vid köksbänken är bättre än bra eftersom den är lika väl tilltagen som hemma.

Under bänken finns sex lådor med soft close som med lätthet sväljer en mängd köksattiraljer. Lägg till den praktiska, utdragbara trådkorgen som håller alla livsmedel på plats. Kryddställ och skjutbara krokar för kökshanddukar finns bredvid den stora kylen. De båda må vara små detaljer, men ack så bra att ha till hands. 

Sittgruppen är L-formad. Personligen tycker jag att det är en smula trångt vid passagen mellan soffan och avdelningen för nattbruk. De robusta, högblanka överskåpsluckorna har soft close-funktion, distansskivor och luftspalt.

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
Handfatet och toalett/dusch på olika platser. Det gör att det blir bra med utrymme i båda avdelningarna.

Mitt emot soffan finns en hallmodul som inkluderar över- och underskåp, garderob (119 x 72 x 49 centimeter, höjd/bredd/djup) och plats för den tunna dumburken. Längre bak i vagnen är handfat och toalett separerade från varandra.

I det sistnämnda utrymmet (här finns både öppningsbart frostat fönster och taklucka) ingår även duschmöjlighet. Platsen kan naturligtvis också användas som ett torkskåp, något som får räknas som ett plus i kanten.

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
Intill entrén finns både tv och byrå. Höger: Linneförråd/garderob mellan kök och entré.

Den franska sängen har ergonomisk sjuzonsmadrass med klimatreglerande material. Under bädden är det tomt och således gott om yta för skrymmande persedlar. Ovanför densamma sitter läslamporna på en skena. Bra för tidningsläsare och bokmalar då ljuset kan riktas optimalt. Här finns även ett flyttbart usb-uttag. 

Det finns totalt tre takluckor och fyra öppningsbara fönster. Naturligtvis även AirPlus. Det är ett luftcirkulationssystem i möbelmodulerna som förhindrar att det bildas kondens. Exteriört gäller glasfiberarmerat GFK-tak, stabil gasolkoffert med räfflad aluminiumplåt, integrerad list till sidokjolarna samt rangerhandtag i krom.

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
En trevlig vagn att ha på kroken. Tack vare dess modesta storlek krävs ingen dragbil utöver det vanliga.
Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök
Rulla till toppen