Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

Serien Nomad har varit med sedan 1954 – en riktig trotjänare!

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

Publicerad

Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

Ingen kan komma och säga annat än att Nomad är gammal i gården, ty serien lanserades redan 1954. Att det handlar om en kvalitetsprodukt säger sig självt. Ingen husvagnsserie överlever så lång tid i tuff konkurrens utan att ha det där lilla extra som attraherar kräsna campare.

Nu i modern tid finns 65-årige pensionären Nomad med dussinet olika planlösningar. Att Husvagn & Camping valde just 490 BLF som testobjekt beror på att den har något som många husvagnsentusiaster visat intresse för. Alldeles riktigt, 2019 års stora samtalsämne – frontkök.

Frontkök blev utan tvekan den stora snackisen på husvagnsmarknaden under 2019.

I köket finns utdragbar låda med trådkorgar.

Huruvida det handlar om ett bestående mode eller om det bara är nyhetens behag återstår att se. Att det fortfarande är en snackis kan vi inte komma ifrån.

Första känslan vi får av husvagnen är en ljus och modern interiör med eleganta detaljlösningar, genomtänkta funktionslösningar och god utrustningsnivå.

Möbelmodulerna har ett ljust träslag med äggvita inslag på de högblanka överskåpsluckorna. Både golvet och textilierna är gråspräckliga och går således hand i hand med varandra. Snyggt i mina ögon, men det är som bekant en smaksak. 

I Nomad 490 BLF kliver man rätt in i härligheten. Frontavdelningen med sitt stora öppningsbara fönster och sky roof ger nämligen husvagnen en öppen och ljus interiör.

Ljus och modern inredning med mysig sittgrupp centrerad mitt i vagnen.

I frontköket finns det en hel del godsaker. Vi gillar exempelvis instegsgarderoben/linneförrådet direkt innanför entrédörren. Ett utrymme som kan nyttjas som både och, då stång och hyllor är flyttbara. Arbetsytan vid köksbänken är bättre än bra eftersom den är lika väl tilltagen som hemma.

Under bänken finns sex lådor med soft close som med lätthet sväljer en mängd köksattiraljer. Lägg till den praktiska, utdragbara trådkorgen som håller alla livsmedel på plats. Kryddställ och skjutbara krokar för kökshanddukar finns bredvid den stora kylen. De båda må vara små detaljer, men ack så bra att ha till hands. 

Sittgruppen är L-formad. Personligen tycker jag att det är en smula trångt vid passagen mellan soffan och avdelningen för nattbruk. De robusta, högblanka överskåpsluckorna har soft close-funktion, distansskivor och luftspalt.

Handfatet och toalett/dusch på olika platser. Det gör att det blir bra med utrymme i båda avdelningarna.

Mitt emot soffan finns en hallmodul som inkluderar över- och underskåp, garderob (119 x 72 x 49 centimeter, höjd/bredd/djup) och plats för den tunna dumburken. Längre bak i vagnen är handfat och toalett separerade från varandra.

I det sistnämnda utrymmet (här finns både öppningsbart frostat fönster och taklucka) ingår även duschmöjlighet. Platsen kan naturligtvis också användas som ett torkskåp, något som får räknas som ett plus i kanten.

Intill entrén finns både tv och byrå. Höger: Linneförråd/garderob mellan kök och entré.

Den franska sängen har ergonomisk sjuzonsmadrass med klimatreglerande material. Under bädden är det tomt och således gott om yta för skrymmande persedlar. Ovanför densamma sitter läslamporna på en skena. Bra för tidningsläsare och bokmalar då ljuset kan riktas optimalt. Här finns även ett flyttbart usb-uttag. 

Det finns totalt tre takluckor och fyra öppningsbara fönster. Naturligtvis även AirPlus. Det är ett luftcirkulationssystem i möbelmodulerna som förhindrar att det bildas kondens. Exteriört gäller glasfiberarmerat GFK-tak, stabil gasolkoffert med räfflad aluminiumplåt, integrerad list till sidokjolarna samt rangerhandtag i krom.

En trevlig vagn att ha på kroken. Tack vare dess modesta storlek krävs ingen dragbil utöver det vanliga.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206