Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

Serien Nomad har varit med sedan 1954 – en riktig trotjänare!

Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

Publicerad

Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

Ingen kan komma och säga annat än att Nomad är gammal i gården, ty serien lanserades redan 1954. Att det handlar om en kvalitetsprodukt säger sig självt. Ingen husvagnsserie överlever så lång tid i tuff konkurrens utan att ha det där lilla extra som attraherar kräsna campare.

Nu i modern tid finns 65-årige pensionären Nomad med dussinet olika planlösningar. Att Husvagn & Camping valde just 490 BLF som testobjekt beror på att den har något som många husvagnsentusiaster visat intresse för. Alldeles riktigt, 2019 års stora samtalsämne – frontkök.

Frontkök blev utan tvekan den stora snackisen på husvagnsmarknaden under 2019.

I köket finns utdragbar låda med trådkorgar.

Huruvida det handlar om ett bestående mode eller om det bara är nyhetens behag återstår att se. Att det fortfarande är en snackis kan vi inte komma ifrån.

Första känslan vi får av husvagnen är en ljus och modern interiör med eleganta detaljlösningar, genomtänkta funktionslösningar och god utrustningsnivå.

Möbelmodulerna har ett ljust träslag med äggvita inslag på de högblanka överskåpsluckorna. Både golvet och textilierna är gråspräckliga och går således hand i hand med varandra. Snyggt i mina ögon, men det är som bekant en smaksak. 

I Nomad 490 BLF kliver man rätt in i härligheten. Frontavdelningen med sitt stora öppningsbara fönster och sky roof ger nämligen husvagnen en öppen och ljus interiör.

Ljus och modern inredning med mysig sittgrupp centrerad mitt i vagnen.

I frontköket finns det en hel del godsaker. Vi gillar exempelvis instegsgarderoben/linneförrådet direkt innanför entrédörren. Ett utrymme som kan nyttjas som både och, då stång och hyllor är flyttbara. Arbetsytan vid köksbänken är bättre än bra eftersom den är lika väl tilltagen som hemma.

Under bänken finns sex lådor med soft close som med lätthet sväljer en mängd köksattiraljer. Lägg till den praktiska, utdragbara trådkorgen som håller alla livsmedel på plats. Kryddställ och skjutbara krokar för kökshanddukar finns bredvid den stora kylen. De båda må vara små detaljer, men ack så bra att ha till hands. 

Sittgruppen är L-formad. Personligen tycker jag att det är en smula trångt vid passagen mellan soffan och avdelningen för nattbruk. De robusta, högblanka överskåpsluckorna har soft close-funktion, distansskivor och luftspalt.

Handfatet och toalett/dusch på olika platser. Det gör att det blir bra med utrymme i båda avdelningarna.

Mitt emot soffan finns en hallmodul som inkluderar över- och underskåp, garderob (119 x 72 x 49 centimeter, höjd/bredd/djup) och plats för den tunna dumburken. Längre bak i vagnen är handfat och toalett separerade från varandra.

I det sistnämnda utrymmet (här finns både öppningsbart frostat fönster och taklucka) ingår även duschmöjlighet. Platsen kan naturligtvis också användas som ett torkskåp, något som får räknas som ett plus i kanten.

Intill entrén finns både tv och byrå. Höger: Linneförråd/garderob mellan kök och entré.

Den franska sängen har ergonomisk sjuzonsmadrass med klimatreglerande material. Under bädden är det tomt och således gott om yta för skrymmande persedlar. Ovanför densamma sitter läslamporna på en skena. Bra för tidningsläsare och bokmalar då ljuset kan riktas optimalt. Här finns även ett flyttbart usb-uttag. 

Det finns totalt tre takluckor och fyra öppningsbara fönster. Naturligtvis även AirPlus. Det är ett luftcirkulationssystem i möbelmodulerna som förhindrar att det bildas kondens. Exteriört gäller glasfiberarmerat GFK-tak, stabil gasolkoffert med räfflad aluminiumplåt, integrerad list till sidokjolarna samt rangerhandtag i krom.

En trevlig vagn att ha på kroken. Tack vare dess modesta storlek krävs ingen dragbil utöver det vanliga.

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842