Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

Publicerad: 2020-03-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

Knaus Sport&Fun Black Selection 480 QL visar klart och tydligt att det går att vara speciell på olika sätt. Utseendemässigt har den få motsvarigheter, och det gäller både den exteriöra och interiöra designen. Utvändigt fastnar vi för fräcka titanlackerade aluminiumfälgar, de svarta plastdetaljerna och en fräck stege på bakstammens högra flank.

På insidan ser vi en modern tråd med idel gråa möbelmoduler med svarta beslag.

Men glöm att Sport&Fun Black Selection är grå och trist. Den är liten och behändig samtidigt som den är sportig och spännande. Att kalla den ensam i sitt slag är ingen överdrift. Denna husvagn har nämligen en byggnadskonstruktion med inslag av de fördelar som både en plåtis och en vanlig husbil har.

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande
Glöm det där med trista, raka linjer. I Black Selection har arkitekterna fått fritt spelrum – som här i köket.

Vi kikar närmare på det som vi ser som hybridism. Först likheten med en husbil. Långt fram på husvagnens vänstra karossida finns en lastlucka som mäter 100 x 120 centimeter. Det är i paritet med vad medelstora husbilar har. När vi öppnar luckan visar det sig att lastutrymmet är gigantiskt och inte bara att luckan är stor. Wow!

Det som gör att denna husvagn även har ett uns av plåtis i sig är den breda, centrerade dörren på bakgaveln (172 x 92 centimeter). För de som önskar ha med sig en vespa eller en motorcykel på campingsemestern är detta således inte omöjligt. I alla fall inte i Sport&Fun Black Selection!

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande
Den stora dörren i vagnens bakände torde kunna ge rullstolsburna en möjlighet till att husvagnscampa.

Givetvis måste husvagnen vara utrustad med lastöglor i golvet. Dessa ingår inte i grundutrustningen, men de finns tillgängliga i tillvalslistan. Eftersom det finns en andra in- och utgång, och en synnerligen bred sådan, innebär det en form av handikappanpassning. Här kan man få till en praktisk entré för rullstolsburna campingentusiaster utan att behöva bygga om hela ekipaget. Givetvis krävs en ramp, men det kan säkerligen någon händig person tillverka och få på plats.

Även interiört hittar vi lösningar och detaljer som vi sällan eller aldrig ser i ett campingfordon. Tänker närmast på packutrymmet ovanför dubbelsängen (syns i bildens överkant). Plus ger vi även till den extremt breda dörren till hygienutrymmet (det finns även duschutrymme och handduksstång), rymlig garderob med automatisk belysning (116 x 59 x 52 centimeter) och en sittgrupp som inbjuder till ett minst sagt mysigt soffhäng.

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande
Liten vagn med stora möjligheter. Den är enkel att dra och har ett spännande och modernt utseende.

Hur är då husvagnen att vistas i? Helt klart är den gjord för två – och helst inte fler än så.

På toaletten finns duschmöjlighet samt fönster med frostat glas och takventil för optimal ventilation. Köket har svängd köksbänk, tre brännare, rymlig kyl och ett stort takfönster (Heki II). Det slitstarka PVC-golvet har ett utseende som påminner om ett skeppsgolv. Den fasta sängen är utrustad med EvoPore-madrass. Skåp och förvaringslådor har ventilationssystem. Spottarna vid säng och soffa löper på skena och ljusbilden kan enkelt justeras.

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande
Hyfsat stort hygienutrymme av god kvalitet. Trots vagnens ringa storlek finns det dusch.

Exteriört är Sport&Fun Black Selection utrustad med slät plåt och hagelresistent GFK-tak. Entrédörren har papperskorg. Stödhjulet har inbyggd kultrycksindikator och extra kraftiga stödben är på sin plats. 
En-nyckelsystem gäller. Vi har tidigare nämnt den svarta stegen. Den leder till ett packutrymme på takrelingen där maxlasten är 75 kilo.

Måste erkänna att det känns annorlunda att allt är grått/svart inne i husvagnen. Det är en smaksak, men mig tilltalar det att inredningen är så antikonservativ som det bara går.

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande
Rulla till toppen